van der Horst

Riyad: Eerste overwinning voor Sam Bird met Jaguar Racing

Frijns en Bird
Frijns en Bird
Sam Bird won de tweede Ad Diriyah ePrix die zo'n vier minuten eerder eindigde dan verwacht na een rode vlag. Poleman Robin Frijns (Envision Virgin Racing) werd tweede, Jean-Éric Vergne (DS TeCheetah) derde. Stoffel Vandoorne werd laatste nadat Mercedes eerst geweerd werd uit de kwalificatie en ook nog eens een stop en go-penalty van 10 seconden moest naleven na het wisselen van technische componenten.
De race begon met het nieuws dat Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) niet zou deelnemen. De Zwitser voelde zich nog altijd slecht na zijn crash in vrije training drie. De andere drie door Mercedes aangedreven wagens verschenen wel aan de start, maar konden niet omhoog klimmen met als gevolg Nyck De Vries (Mercedes-EQ) in veertiende, Norman Nato (ROKiT Venturi) in vijftiende en Vandoorne in achttiende en laatste positie.

António Félix da Costa
António Félix da Costa
De race begon meteen met enkele mooie inhaalmanoeuvres. Bird kwam al snel terecht achter Frijns, terwijl beide DS TeCheetahs de wagens van Dragon Penske en Nio 333 FE Team inhaalden. Alles ging echter niet vlekkeloos voor DS TeCheetah wanneer António Félix da Costa en Jean-Éric Vergne elkaar naar de kant duwden toen beiden voor de derde plek vochten. Uiteindelijk kwam de nummer 25-wagen van Vergne voor Félix da Costa zijn nummer dertien terecht. Bird en Frijns wisselden voor de eerste positie wanneer beiden voor "attack-mode" gingen. Robin Frijns gebruikte echter te veel energie en door een tactische fout moest de Nederlander spijtig genoeg toegeven aan de Brit.

Met nog 25 minuten te gaan knalde Pascal Wehrlein zijn Porsche in de zij van Jake Dennis zijn BMW in bocht negentien, waardoor Dennis moest opgeven en een "Full Course Yellow" werd geactiveerd. Niet veel later moest Sébastien Buemi (Nissan E-Dams) zijn wagen parkeren. Tijdens die "Full Course Yellow" verremde Maximilian Günther zich in zijn BMW waardoor de Duitser in de zijkant van de NIO 333 van Tom Blomqvist knalde. Günther kon niet meer verder rijden. Op exact hetzelfde moment botsten Mitch Evans (Jaguar Racing) en Alex Lynn (Mahindra Racing), waarbij Lynn overkop in de muur vloog. Wat er exact gebeurt is, is niet geweten. Lynn werd afgevoerd voor medische controle en zou oké zijn.

Gezien de ernst van de crashes werd toch maar een safetycar ingezet. Met nog zo'n vier minuten te gaan werd besloten dat de race niet herstart zou worden waardoor Bird de overwinning mee naar huis neemt. Voor de Brit is dit de eerste zege met het Jaguar-team. Daarnaast zet hij zijn streak ook verder: Sam Bird is de enigste rijder die tot nu toe een overwinning heeft behaald in ieder seizoen.

Nyck De Vries staat momenteel eerste in het rijderskampioenschap, Jaguar Racing in dat van de constructeurs. De volledige resultaten zijn hier te bekijken.

De volgende Formule E-race vindt 12 april plaats in Rome.

Foto: Formula E



Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Formule E op zaterdag 27 februari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons