van der Horst

Riyad: Robin Frijns snelste in FP1

Robin Frijns - Envision Virgin Racing
Robin Frijns - Envision Virgin Racing
Deze ochtend werd de eerste vrije training van het formule E seizoen afgewerkt op het Ad Diriyah Circuit en het was Robin Frijns die de snelste tijd op de tabellen zette. De Nederlander reed met zijn Envision Virgin Racing Audi in de laatste minuten van de sessie een 1:16.137 en bleef hiermee ruim een seconde voor op de GEOX Dragon van Nico Müller en Virgin Racing teamgenoot Sam Bird. Al zagen vele rijders hun toptijd mislopen na een gele vlag op het einde van de sessie. Stoffel Vandoorne was eveneens goed bij de les en parkeerde zijn Mercedes op plaats vier. De vrije training verliep niet compleet vlekkeloos nadat de wedstrijdleiding tweemaal de training moesten stilleggen vanwege het weinige grip dat de piloten hadden op het circuit.
De eerste rode vlag kwam er dankzij Ma Qing Hua. De Chinees was met zijn NIO bezig met zijn outlap toen hij de muur raakte. Hua reed nog wel even door maar aangezien hij zo nog meer schade aan zijn wagen aanbracht besloot hij te stoppen op het circuit waarna deze moest weggetakeld worden. De tweede onderbreking kwwam er dankzij Brendon Hartley met zijn GEOX Dragon. De Kiwi crashte in het begin van zijn rondje nadat hij over rubberdeeltjes reed en in de muur schoof. Daarnaast had Pascal Wehrlein ook wat technische problemen, nadat hij stilviel en zijn wagen tot tweemaal toe volledig moest resetten. Hiervoor bleef het alleen bij een full course yellow.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Zoals gewoonlijk gingen de tijden omlaag in de laatste vijf minuten van de sessie, maar iemand die op het einde vooraan gemist werd was tweevoudig kampioen Jean-Éric Vergne. De Fransman geraakte niet verder dan een 17de plaats op meer dan drie seconden van Frijns en stak dit dan op het gloednieuwe asfaltdek dat nog niet de grip gaf die gehoopt werd. Langs Belgische zijde was het Stoffel Vandoorne die direct de kracht van de Mercedes aandrijving liet zien met een vierde tijd op anderhalve seconde van de Audi, terwijl Jérôme D'Ambrosio in zijn laatste snelle rondje van de laatste naar de 11de plaats opklom. De volgende sessie gaat door om 7 uur.

Foto's: Formula E

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op vrijdag 22 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 1.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons