van der Horst

Riyad: Sam Bird wint - Stoffel Vandoorne mee op podium

Sam Bird
Sam Bird
In Riyadh mag Sam Bird (Envision Virgin) zich de eerste winnaar van het nieuwe formule E seizoen noemen. De Brit vertrok vanaf de vijfde plaats en klom stelselmatig op richting de overwinning. Aan de finish bleef hij André Lotterer (Porsche) en Stoffel Vandoorne (Mercedes) voor. Onze landgenoot kende pech op het einde van de race maar grootste pechvogel van de race was uittredend kampioen Jean-Éric Vergne die moest opgeven.
Start 2019 Formula E Ad Diriyah ePrix 1
Start 2019 Formula E Ad Diriyah ePrix 1
Bij de start was polesitter Alexander Sims (BMW) het beste weg, met in zijn zog beide Mercedes-piloten Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries. Dit scenario bleef even aanhouden, totdat Bird in de achtergrond voorbij Edoardo Mortara (Venturi) geraakte en zich aansloot bij de kopgroep. Bird ging uiteindelijk ook voorbij de Vries en bedreigde de volgende ronde Vandoorne, die op zijn beurt van het tumult gebruik maakte om Sims op te rollen. Helaas kon de Rumbekenaar niet lang van genieten van zijn tweede positie en moest hij uiteindelijk Bird voorlaten.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Daarachter was het André Lotterer die van een zevende plaats opklom naar de top drie en alsnog aansluiting kon maken. Vandoorne was in de laatste vijf minuten als enige vooraan die nog een Aanvalsmodus moest wapenen. Vandoorne nam een risico met te wachten en verloor hierdoor nog de tweede plaats. Een aantal tellen later kwam de safety car buiten omwille van een crash van Daniel Abt. Hierdoor zag Vandoorne alle extra kilowatts van zijn Aanvalsmodus wegtikken en moest hij zich uiteindelijk tevreden stellen met de derde plaats achter Bird en Lotterer. Oliver Rowland (Nissan) en Robin Frijns (Envision Virgin) vervolledigden de top vijf.

Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Jérôme D'Ambrosio kon in tegenstelling tot vorig jaar geen vuist maken en viel uiteindelijk terug naar een negende plaats bij de finish. De grootste pechvogels van de race waren Jean-Éric Vergne - die moest opgeven met een gebroken stuurkolom - en Sébastien Buemi, die zichzelf al vrij vroeg moest parkeren en achter de muur geduwd moest worden. Nu is het uitkijken naar morgen, waar de rijders vanaf 6:45 uur terug de baan op zullen gaan voor een derde vrije training in aanloop naar de kwalificaties en de tweede race van het weekend.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule E op vrijdag 22 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 1.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons