van der Horst

Santiago: Maximilian Günther wint na intens duel - Vandoorne nieuwe leider

Maximilian Günther
Maximilian Günther
Onder een loden zon werd zaterdag de Santiago e-Prix afgewerkt en Maximilian Günther pakte er zijn eerste overwinning in de Formule E. De Duitser geraakte met zijn BMW voorbij de polesittende Mitch Evans (Jaguar) en vocht op het einde nog een intens duel uit met Antonio Félix da Costa (DS Techeetah), waarbij Günther in de voorlaatste bocht als sterkste uitkwam. De race werd getekend door de hitte die er heerste in Chili en de batterijen serieus op de proef stelde. Goed nieuws ook voor landgenoot Stoffel Vandoorne, de Rumbekenaar eindigde op een mooie zesde plaats en pakt daarmee de leiding over in de puntenstand.
  • Powercars
Opgave Jean-Éric Vergne
Opgave Jean-Éric Vergne
Terwijl bij de start de wagens vooraan goed weg kwamen, werden de eerste tien minuten een heus slagveld voor de wagens in het midden van het peleton. Zo verloren we al snel beide Porsches nadat deze enkele keren geraakt werden en ook Robin Frijns moest al snel de pits opzoeken, waarbij hij een ronde verloor en niet meer in het stuk voorkwam. Slecht nieuws kwam er ook voor Alexander Sims (BMW), die moest opgeven en zijn wagen naast de baan diende te parkeren. Daarnaast probeerde Oliver Rowland (Nissan) plaatsen te winnen, maar hij verloor hierbij zijn voorvleugel en moest uiteindelijk eveneens de pits opzoeken. Hetzelfde verhaal voor Jean-Éric Vergne (DS Techeetah). De tweevoudige kampioen was geleidelijk aan naar voren aan het opschuiven, maar door een tik in het begin van de race raakte zijn voorvleugel eveneens beschadigd en deze kwam tijdens de race los. De Fransman verloor hiermee veel tijd en moest uiteindelijk zijn wagen parkeren in de pits.

Maximilian Günther - BMW i Andretti Motorsport
Maximilian Günther - BMW i Andretti Motorsport
Vooraan leek Mitch Evans de wedstrijd goed te controleren tot wanneer hij in de problemen kwam. Door de hoge temperaturen in de Chileense hoofdstad - 34 graden Celsius - zag zijn batterij serieus af en Evans kon niet verhinderen dat Günther hem voorbij schoot. Toch kon de Duitser niet op zijn lauweren rusten, want hij werd op de hielen gezeten door Antonio Félix da Costa, die vanaf een tiende plaats was gestart. In de laatste rondes vocht Félix da Costa zich voorbij Günther en probeerde de race te controleren, tot ook hij last begon te krijgen met de wagen en in de voorlaatste bocht de leiding terug moest afstaan. Daarmee werd Günther de jongste winnaar in de Formule E. Een record dat hij overpakt van... Félix da Costa. Achter dit duo kwam Nyck de Vries (Mercedes) als derde over de streep, maar omwille van een tijdstraf van vijf seconden voor overmatig gebruik van zijn batterij, viel hij terug achter Evans en Pascal Wehrlein (Mahindra) naar een vijfde plaats.

Voor de Belgische fans werd het een race met gemengde gevoelens. Jérôme D'Ambrosio kende een zeer slechte start, kon zijn stempel niet drukken op de race en gaf uiteindelijk op. Stoffel Vandoorne daarentegen kende eveneens een slechte start, maar doordat er vooraan wagens wegvielen, eindigde hij alsnog op een zesde plaats. Hiermee springt de Rumbekenaar in de tussenstand over Sims naar de koppossitie in het voorlopige klassement. Sam Bird - die na een moeilijke race toch tiende werd en het punt van de snelste ronde pakte - ligt tweede op 10 punten van onze landgenoot. Nu trekt de karavaan noordwaarts, voor de Mexico City e-Prix welke plaatsvindt op 15 februari. 

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 18 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Santiago.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons