van der Horst

Seoul: Mitch Evans houdt de titelkansen levend - Stoffel Vandoorne P5

Start 2022 Formula E Seoul E-Prix 1
Start 2022 Formula E Seoul E-Prix 1
Mitch Evans had maar één doel vandaag in Seoul: winnen om zijn titelaspiraties levend te houden en dat deed de Jaguar-piloot met verve. De Nieuw-Zeelander nam vanaf de eerste ronde de leiding en zou deze niet meer afgeven. Oliver Rowland (Mahindra) en Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi) vervolledigden het podium. Voor Stoffel Vandoorne (Mercedes) was het vooral schade beperken op Evans en met een vijfde plaats behoudt onze landgenoot een goede voorsprong op zijn naaste titelconcurrent.
  • Hamofa Performance
Maar twee bochten had Evans nodig om zowel Rowland als Di Grassi achter zich te laten. Totdat hij de jacht op de zege even moest stilleggen, want in de voorlaatste bocht schoven er maar liefst acht wagens rechtdoor de bandenmuur in. Twee ervan konden nog de pits bereiken, maar de overige zes niet, waarbij zelfs Nyck de Vries (Mercedes) onder de wagen van Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) eindigde. Alle piloten kwamen er met de schrik van af, maar de wedstrijd lag wel meer dan 30 minuten stil om alle wagens op te ruimen. Op dat moment lag Vandoorne nog op een zevende plek, waarbij Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) voorbij de Rumbekenaar was geraakt, maar waar hij wel Pascal Wehrlein (Porsche) kon verschalken.

Eens de wedstrijd terug op gang kwam, behield Evans zonder problemen de leiding en kon comfortabel zijn voorsprong uitbouwen. Ondertussen kon Vandoorne opschuiven naar de zesde plaats nadat Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) geraakt werd door Vergne en zo een bocht miste. Ondertussen bleven de verschillen tussen de meeste wagens vrij ruim en behielden zij ook hun voorsprong met het wapenen van de Attack Mode. Ondertussen kon Vandoorne ook voorbij Vergne geraken, nadat deze in de voorlaatste bocht traag doorkwam en onze landgenoot hem voorbij stak om zo de vijfde plaats te claimen. Terwijl alles op slot bleef, eindigde de race achter de safety car nadat Alexander Sims in de muur vloog in het stadion. Hiermee bleef de uitslag ongewijzigd en pakte Evans een broodnodige overwinning.

In de stand blijft Vandoorne nog steeds op kop, al ziet hij zijn voorsprong slinken naar 21 punten. Mortara is uit de titelrace nadat hij ook de muur raakte in de openingsbochten en zijn wagen naast de baan parkeerde. Vergne was ondertussen al uitgeschakeld na de kwalificaties. Ook het teamklassement zal morgen pas beslist worden, al heeft Mercedes daar eveneens nog een mooie voorsprong van 30 punten op ROKiT Venturi. De beslissing zal dus morgen vallen en dan zullen we weten wie de nieuwe kampioen wordt: Vandoorne of Evans.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Seoul 1.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons