van der Horst

Silverstone: Aston Martin verdeelt en heerst - Dries Vanthoor beste Belg

Start Blancpain GT Endurance Cup Silverstone
Start Blancpain GT Endurance Cup Silverstone
Matthieu Vaxivière, Jake Dennis en Nicki Thiim (R-Motorsport Aston Martin Vantage GT3 #76) zijn na hun pole positie deze ochtend ook de winnaars van de tweede manche van de Blancpain Endurance Cup in Silverstone. De Britse GT3-bolide zegeviert voor de tweede keer op eigen bodem, na de overwinning van het officiële team in 2013. Dries Vanthoor (Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS #1) tikte als beste landgenoot aan op de vierde plek, net voor de Aston Martin #62 van Maxime Martin.
Het duel voor de leiding tussen de AKKA ASP Mercedes en de R-Motorsport Aston Martin
Het duel voor de leiding tussen de AKKA ASP Mercedes en de R-Motorsport Aston Martin
De eerste overwinning van R-Motorsport, de nieuwe structuur die de steun krijgt van Jota Sport en Arden Motorsport, kwam in Groot-Brittannië amper in gevaar, maar de mogelijke diskwalificatie hangt het Zwitserse team als het zwaard van Damocles boven het hoofd. De auto werd vanmorgen gediskwalificeerd na afloop van de kwalificatiesessie, maar het team ging in beroep tegen die beslissing. De winnende auto verloor weliswaar even de leidersplaats na de eerste pitstop, maar het - intense - duel met Tristan Vautier (AKKA ASP - Mercedes AMG GT3 #88) was vervolgens van korte duur. Het Franse team, dat verder ook Adam Christodoulou en Raffaele Marciello aan de start bracht, werd tweede.

Podium Blancpain GT Endurance Cup Silverstone
Podium Blancpain GT Endurance Cup Silverstone
De eerste podiumplaats voor Emil Frey Racing Lexus was met de derde stek van vandaag ook meteen een feit. De #114 van Markus Palttala, Stéphane Ortelli en Norbert Siedler eindigde maar heel nipt voor de WRT Audi van Dries Vanthoor, die de laatste stint voor zijn rekening nam. Ook daarachter bleef het tot aan de finish erg spannend, Maxime Martin kon in de tweede Aston Martin van R-Motorsport nog een vijfde plaats uit de brand slepen, na een mooie inhaalactie in de laatste ronde op de Black Falcon Mercedes van Yelmer Buurman. Maxime Soulet van zijn kant tikte als veertiende aan in de Bentley, Louis Machiels zag de finishvlag niet nadat Andrea Bertolini de Ferrari van AF Corse aan de kant diende te zetten.

Ram Racing - Mercedes AMG GT3
Ram Racing - Mercedes AMG GT3
De zege in Pro-Am ging naar de Ram Racing Mercedes #49. Zij waren tijdens de Pre-Qualifying nog de snelsten maar al hun tijden werden op zondagochtend geschrapt omdat ze een foutieve BoP hadden gebruikt op de auto. Door het uitvallen van de vroege leiders, de Team Parker Racing Bentley #31 en de Rinaldi Racing Ferrari #333, kon de Mercedes doorstoten naar de eerste plaats. De Strakka Racing Mercedes #42 en de AF Corse Ferrari #51 completeerden het podium.

Door de vierde plaats van vandaag blijft Dries Vanthoor overigens comfortabel leider in het Endurance-klassement.

--- Uitslag Blancpain GT Endurance Cup Silverstone 2018 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Blancpain GT Endurance op zondag 20 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Silverstone.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons