van der Horst

Singapore: Slaat Hamilton een kloof of beslissen de weersomstandigheden er anders over?

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
De traditionele nachtwedstrijd in Singapore, die momenteel nog onder voorbehoud staat omwille van de luchtkwaliteit, is de aftrap van een serie van zeven wedstrijden buiten Europa die over de titel uitsluitsel gaan moeten geven. Lewis Hamilton staat voor die wereldtitel op pole, zeker na de late opgave van zijn teamgenoot Nico Rosberg in Monza. De Brit heeft daardoor al meer dan 50 punten, oftewel twee zeges, voorsprong.
  • MF Racing
Fernando Alonso
Fernando Alonso
Het is nog maar de achtste editie van de Grand Prix op het stratencircuit van Marina Bay. Fernando Alonso won de eerste uitgave in 2008 in een Renault, en deed dat twee jaar later nog eens over in een Ferrari. Ook Hamilton won hier al tweemaal, in 2009 met McLaren en vorig jaar in de Mercedes. Sebastian Vettel won de drie overige edities, zij het allemaal in de toen oppermachtige Red Bull-Renault.

De GP van Singapore wordt traditioneel verreden onder kunstlicht
De GP van Singapore wordt traditioneel verreden onder kunstlicht
In zo goed als alle wedstrijden op Marina Bay tot nu toe zagen we de safety car uitrukken, doordat het stratencircuit over weinig uitloopzones beschikt is deze wat vaker nodig dan op traditionele omlopen, en dat is zeker iets waar de teams zullen rekening mee moeten houden. Dat de wedstrijd onder kunstlicht verreden wordt vormt dan weer geen grote uitdaging voor de teams en rijders, er is namelijk zoveel belichting voorzien dat de baan optimaal zichtbaar zal zijn. De enige factor die die zichtbaarheid kan hypothekeren is de rookontwikkeling die in de lucht hangt als gevolg van de bosbranden in Sumatra. Maar de organisatoren lieten al weten indien nodig de gepaste maatregelen te zullen nemen.

Pirelli's P Zero F1 band
Pirelli's P Zero F1 band
Inhalen in Singapore is moeilijk, maar niet onmogelijk. We zagen in het verleden al menig inhaalactie verkeerd aflopen, zo ondermeer ook toen Michael Schumacher drie jaar geleden Jean-Eric Vergne wou voorbijgaan. Ook hier hebben de rijders twee DRS-zones tot hun beschikking, beiden in de eerste sector. Pirelli brengt hun twee snelste bandentypes mee, de zachte en superzachte compounds. Al zullen de teams hoogstwaarschijnlijk ook de meegereisde regenbanden nodig hebben, de kans op onweer is er namelijk komend weekend in die regio vrij hoog. Het feit dat het een avondrace betreft compenseert deze het tijdsverschil met Europa en is de race op het normale tijdstip van 14u hier te bekijken. De kwalificaties op zaterdag beginnen een uurtje later.

Foto's: Georges De Coster, AMG & Racing International Photography
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Formule 1 op dinsdag 15 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Singapore.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons