van der Horst

Slovakia Ring: Polesitter Nathanaël Berthon (Comtoyou) boekt eerste zege

Slovakia Ring - Start Race 1
Slovakia Ring - Start Race 1
Na een bijzonder ongelukkige seizoenstart heeft Nathanael Berthon (Comtoyou DHL Racing) eindelijk zijn eerste zege beet. De polesitter wees buurman Nick Catsburg na een spectaculaire zij-aan-zij terug, sloeg snel een kloof en won afgetekend voor Gabriele Tarquini (BRC Hyundai) en Jean-Karl Vernay (Team Mulsanne). Esteban Guerrieri dwong Honda-teamgenoot Girolami na een gespierd duel op de knieën om vierde te eindigen voor diens landgenoot en een sterke Tom Coronel (Comtoyou DHL Racing) die in fine aan stalgenoot Gilles Magnus was voorbij gegaan. Onze landgenoot kende een moeilijke race en finishte als zevende. Puntenleider Yann Ehrlacher (Lynk & Co) beperkte met een negende stek de puntenschade.
Op een nog natte baan opteerde zowat het hele veld voor slicks vooraan en regenbanden achteraan. Enkel Yvan Muller gokte op slicks rondom, wat hem mits enkele ronden méér wellicht een onverhoopt podium had opgeleverd.

De start verliep spectaculair met polesitter Berthon en  buurman Catsburg bochtenlang zij aan zij tot de Hyundai-piloot finaal als eerste inschoof. Drie ronden verder keerde Berthon evenwel de rollen om, koos het ruime sop en hoefde nooit meer achterom te kijken. Catsburg van zijn kant zou met een afstelling voor droog weer steeds verder terugvallen om pas als 17de te eindigen. 

In tegenstelling tot merkgenoten Catsburg en Michelisz - die vier plaatsen verloor -  trok oude rot Gabriele Tarquini goed zijn streng. De Italiaan hees zich vanuit vijfde stelling voorbij achtereenvolgens Gilles Magnus en Jean-Karl Vernay om knap tweede te eindigen voor de Alfa-piloot. Gilles Magnus kon niet vasthouden aan zijn vierde stek en tikte als zevende aan nadat Tarquini, Guerrieri, Girolami en ook teamgenoot Coronel aan hem waren voorbij gegaan. 

Met de podiumplaatsen al vroeg verdeeld was het uitkijken naar de broederstrijd om de vierde plaats tussen Honda-(st)rijders Nestor Girolami en Esteban Guerrieri. Zo er in functie van de puntenstand al teamorders in het voordeel van bestgeklasseerde Girolami zouden zijn geweest, dan trok Guerrieri daar zich niks van aan. Na een deur-aan-deur-duel dat zelfs even in de grasberm verder ging, trok Guerrieri aan het langste eind. Een confrontatie die ongetwijfeld binnenskamers verder zal zijn gezet. Girolami pakt nu immers slechts vier punten terug op puntenleider Ehrlacher die vanuit 14de stelling naar P9 opklom. 

De knapste remonte komt op het conto van Mikel Azcona te staan, de jonge Spanjaard stuurde zijn Zengo Cupra van P17 naar P8, net achter Magnus. Géén Brabançonne voor onze landgenoot, wel voor Comtoyou DHL Racing dat hier een jaar na de zege van Fred Vervisch met Nathanael Berthon een oververdiende overwinning boekte.

Berthon zelf maakt in de tussenstand in één ruk zes plaatsen goed en staat nu vijfde op een zucht van Yvan Muller en Thed Björk.  Met nog twee races later op de dag dreigt het tot dusver dominerende Lynk & Co zoals verwacht heel wat pluimen te zullen laten op de Slovakia Ring, temeer nu  Girolami in race 2 vanop de pole van start gaat.

QUOTES:
Berthon: Het team leverde fantastisch werk. De start was kantjeboord, ik startte vanop het natte gedeelte van de baan maar het duel met Catsburg verliep sportief. In race 2 probeer ik het slim te spelen, geen fouten te maken en wat punten te sprokkelen in afwachting van race 3

Tarquini: Dit was de eerste keer op regenbanden, ik verkoos zoals alle anderen voor een mix. De auto was zeer goed in het eerste gedeelte van de race. Omdat we toch niet voor de titel kunnen gaan koos ik voor de aanval en dat was best leuk. Berthon was evenwel veel sneller, ik kon hem nooit onder druk te zetten.

Vernay: Catsburg was erg traag, wellicht was het de bedoeling om me af te remmen en Tarquini die ons allebei was voorbijgegaan een voorsprong te bezorgen. Ik verloor geen posities bij de start en bleef uit de problemen. Race 2 starten we weer voorin en mogelijk zit er nog een podium in.

Girolami: Ik had een goede start, ging mooi voorbij aan Catsburg. Mijn ingenieur zei me dat Guerrieri me niet zou aanvallen in functie van de puntenstand, maar blijkbaar was er een misverstand in de communicatie. Hij verontschuldigde zich en ik heb die aanvaard.

Slovakia Ring - Uitslag Race 1

Kampioenschap Rijders na Race 1

Foto: FIA WTCRSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 11 oktober 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons