Spa Six Hours: Demonstratie van Kyle Tilley in FIA Masters Historic Formula One

Kyle Tilley - Ensign MN177
De finale races van het FIA Masters Historic Formula One kampioenschap warden dit weekend verreden in ht kader van de 6 Hours of Spa. Het weer zat niet mee, maar toch deinsden de rijders er niet voor terug om in hun formule 1 bolides de strijd met elkaar aan te gaan op de natte piste. Kyle Tilley toonde zich met zijn uit 1977 daterende Ensign N177 een echte regenmeester, zaterdag eindigde hij als derde algemeen na twee meer recente wagens en zondag reed hij in de regen iedereen naar huis om te winnen met 16 seconden voorsprong op zijn naaste concurrent Jason Wright’s Shadow DN8.
Steve Hartley - McLaren MP4/1
Steve Hartley (McLaren MP4/1 ex John Watson) won een door verscheidene safety car periodes verstoorde eerste race. In de laatste ronde wist hij Mike Cantillon (Williams FW07C) nog te verschalken voor de zege. Kyle Tilley kwam als derde over de finish en won het pre-78 klassement. Landgenoot Christophe d’Ansembourg (Williams FW07C) vertrok van op de pole maar ging in de derde ronde in de fout, maar wist de race nog als vierde te beëindigen. Antoine d’Ansembourg moest zijn Brabham BT49 aan de kant zetten.

Paul Grant (De Tomaso 505/38) passeert de gestrande wagens van Cantillon en Rivet
De reversed grid zorgde al bij de start van de tweede race voor hectische taferelen en al na een ronde moest de safety car naar buiten nadat Alain Crefcoeur lelijk crashte met zijn March 701. Kort nadat de race hervat was volgde al een volgende korte neutralisatie nadat de March 811 van Vincent Rivet en de Williams van Cantillon in de Source bocht in elkaar haakten. Maar in de regen stond er geen maat op Tilley die kort na de herstart de leiding over nam en gevolgd werd door twee andere pre-78 bolides, de Shadow van Wright en de Hesketh 308 van James Hagan deze laatste verloor op het einde van de race nog net zijn derde plaats aan de Brabham BT49 van Joaquin Folch.

Foto's: Niels Vaeck

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zondag 29 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Six Hours.