van der Horst

Spa Six Hours: Overweldigend eerbetoon aan eerste Le Mans zege van Jacky Ickx

Ford GT40 Le Mans ’69 Revival
Ford GT40 Le Mans ’69 Revival
Vijftig jaar geleden behaalde Jacky Ickx zijn eerste van zes overwinningen in de 24 Heures du Mans, onze landgenoot bestuurde toen een Ford GT40 en won met een miniem verschil na een razend spannende wedstrijd. Voor Ford betekende het de vierde opeenvolgende zege in de etmaalrace. Die gebeurtenis werd zondag op opmerkelijke wijze herdacht op het Circuit de Spa-Francorchamps in het kader van de Spa Six hours en in aanwezigheid van niet minder dan 72 Ford GT’s van verschillende generaties.
  • VR Racing
Jacky Ickx met de drie "Ickx" uit de demonstratie
Jacky Ickx met de drie "Ickx" uit de demonstratie
Opmerkelijk aan de zege van Ickx in Le Mans in 1969 was dat de rijder uit protest tegen de typische Le Mans start, waarbij de rijders de piste al lopend overstaken om dan plaats te nemen in hun wagen, al wandelend de baan overstak en alle tijd nam om zijn gordels vast te maken. Ickx vertrok zo als laatste, maar toch won hij nog de race met enkele wagenlengten voorsprong op de Porsche van Hans Herrmann/Gerard Larrousse. Voor Ford waren er redenen genoeg om deze opmerkelijke prestatie na 50 jaar te herdenken en men besloot dat te doen op het Circuit de Spa-Francorchamps.

De drie Ford GT #6
De drie Ford GT #6
Onder de naam "Ford GT40 Le Mans ’69 Revival" werd de legendarische editie van de etmaalrace nagespeeld in het kader van de Spa Six hours, maar ditmaal met een startveld enkel bestaande uit Ford GT modellen van drie generaties van de Ford GT40/GT - 1964, 2005 en 2018. Drie Ford GT #6 in de Gulf kleuren, een van iedere generatie, kregen ieder een "Ickx" achter het stuur en namen het op tegen 69 andere Ford GT’s. Jacky Ickx zelf kroop niet achter het stuur, maar gaf de start van de demonstratiewedstrijd en zwaaide daarna ook met de finishvlag. Net als in 1969 werd de start gegeven in echte klassieke Le Mans stijl, waarbij de drie Gulf Ford's als laatste van start gingen. Twee ronden later kwamen de drie oranje-blauwe Ford’s echter als eerste aan de finish met op kop de GT40 bestuurd door Vanina Ickx.

De GT40 van Vanina Ickx
De GT40 van Vanina Ickx
Het aanwezige publiek alsook de deelnemende rijders genoten van het spektakel en ook Jacky Ickx zelf was in zijn nopjes met dit mooie en unieke eerbetoon. Onze meest gelauwerde piloot loofde dan ook zowel de organisatie als de aanwezige deelnemers: “De aanwezigheid en motivatie van al deze mensen is buitengewoon! Ik denk meer en meer dat we een familie zijn, de familie van autoliefhebbers en van de autosport. Vaak beseffen we pas veel later welke uitzonderlijke feiten zich hebben voorgedaan. Maar vooral: een groot piloot of een groot sportman is een combinatie van zijn eigen talent, de opportuniteiten en de passie van zijn entourage, onze passie!”

Foto's: Niels Vaeck
 

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op maandag 30 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Six Hours.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons