van der Horst

Spanje: Hamilton wint met gemak, Verstappen tweede

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Spanje gewonnen. De Brit van start tot finish aan de leiding en had bijna een halve minuut voorsprong op Max Verstappen die tweede werd. Valtteri Bottas werd derde nadat hij bij de start twee plaatsen verloren had vanaf zijn tweede startplek. Hamilton heeft nu al 37 punten voorsprong op zijn naaste achtervolger, Verstappen.
Iedereen kwam goed weg bij de start maar aangezien de eerste bocht pas zeshonderd meter na de start komt, konden verschillende rijders profiteren van een slipstream. Zo verloor Bottas niet alleen zijn tweede plaats, maar zakte hij zelfs terug naar de vierde plek aangezien Lance Stroll met een mooi inhaalmanoeuvre de Fin voorbij ging in de eerste bocht. Zelfs Sergio Perez ging de Mercedes-rijder even voorbij, maar enkele meters verderop claimde Bottas toch P4. Het duurde tot de vijfde ronde alvorens Bottas de Racing Point van Stroll kon inhalen.

Vervolgens kregen we een actieloos stuk van de race te zien. Het duurde tot na de twintigste ronde alvorens er terug spannende momenten op de baan waren, en die kwamen er omwille van de pitstops. Zo koos McLaren ervoor om beide rijders ook een tweede stint op zachte banden te geven, terwijl de meesten voor het medium rubber kozen. Het was daarna opnieuw uitkijken naar de tweede reeks pitstops, al besloot niet iedereen nog een keer via de pits te passeren. Zo maakten Perez en Vettel er een race op één stop van, wat voor hen wel werkte.

Sergio Perez - Racing Point
Sergio Perez - Racing Point
Perez kwam immers als vierde over de streep, maar omdat hij te lang gewacht had om Hamilton voor te laten toen er met blauw gezwaaid werd, kreeg de Mexicaan vijf seconden straftijd. Zo werd teamgenoot Stroll beloond voor zijn goede start en ging hij met de vierde plek lopen. Dat stond natuurlijk allemaal in de schaduw van de prestatie van Hamilton. Ruim 24 seconden voorsprong had de Brit toen hij over de finish kwam. Knap werk van Verstappen om als tweede over de lijn te komen. Bottas, die zijn laatste stint op zachte banden afwerkte, kon niet voldoende profiteren van het voordeel van het zachter rubber en kwam zo twee ronden voor het einde nog binnen voor een derde stop zodat hij de snelste ronde kon neerzetten en het extra punt mee naar huis nemen.

Na de twee Racing Points finishte Carlos Sainz op een verdiende zesde plaats, terwijl Sebastian Vettel zevende werd na een erg lange stint van 37 ronden op de zachte band. De Duitser werd beloond met de 'driver of the day'-titel. Zijn teamgenoot werd de enige uitvaller toen zijn motor omwille van een elektronisch probleem plots uitviel en na het opnieuw opstarten bleven er problemen de kop opsteken waardoor de Monegask zijn rode bolide in de pits moest parkeren.

Kimi Räikkönen - Alfa Romeo C39
Kimi Räikkönen - Alfa Romeo C39
Alexander Albon werd achtste nadat zijn alternatieve strategie niet werkte. Red Bull haalde hem als allereerste binnen op het einde van ronde 17 en monteerde toen de harde band op zijn wagen. Ze hoopten zo met één pitstop de race te kunnen afwerken, maar Albon kwam middenin verkeer terecht waardoor hij later nog een nieuwe stop moest maken aangezien zijn banden in de turbulente lucht sneller sleten. Pierre Gasly en Lando Norris sloten de top tien af, terwijl ook Kimi Raikkonen nog het vermelden waard is. Nadat de Fin gisteren voor het eerst dit jaar Alfa Romeo in Q2 kreeg, schreef hij vandaag een record op zijn naam: Hij heeft vanaf heden het meeste aantal kilometers gereden in F1.

Foto's: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, BWT Racing Point &  & Alfa Romeo Racing ORLEN

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Spanje 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:31:45.279
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+24.177s
3.Valtteri BottasMercedes+44.752s
4.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
5.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
6.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 ronde
7.Sebastian VettelFerrari+1 ronde
8.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+1 ronde
9.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
10.Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
11.Daniel RicciardoRenault+1 ronde
12.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
13.Esteban OconRenault+1 ronde
14.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
15.Kevin MagnussenHaas+1 ronde
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
17.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
18.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+2 ronden
19.Romain GrosjeanHaas+2 ronden
20.Charles LeclercFerrariDNF



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons