van der Horst

Sprintkwalificatie bij drie Grote Prijzen in 2021

Imola 2021
Imola 2021
Sprintkwalificaties zullen dit Formule 1-seizoen hun debuut maken bij drie Grote Prijzen, twee in Europa en één daarbuiten. Die beslissing komt er na een unanieme overeenkomst van de tien teams, de FIA en de Formule 1-organisatoren. Het is echter nog niet duidelijk over welke drie Grote Prijzen het gaat. Momenteel gaat het gerucht dat Silverstone en Monza, de twee Europese circuits zijn en daarna volgt een niet-Europese Grote Prijs die een sprintkwalificatie krijgt.
Bij de sprintkwalificatie strijden de rijders op zaterdagmiddag van de geselecteerde Grand Prix-weekenden een race over 100 km. Dat resultaat zal vervolgens de startopstelling bepalen voor de Grote Prijs van zondag, die plaats vindt over de volledige afstand. Er is ook besloten dat de drie beste finishers in de sprintrace punten zullen ontvangen. Drie punten voor de eerste plaats, twee punten voor de tweede plaats en een punt voor de derde plaats. Parc fermé geldt dan ook vanaf vrijdagmiddag tot zondagavond. Er is echter wel een uitzondering voor de chassis en remmen die teams mogen veranderen, als dat nodig moest blijken voor de veiligheid.

In het nieuwe weekendschema wordt de startgrid voor de sprintkwalificatie op vrijdagmiddag bepaald. Dat gebeurt met een standaard kwalificatie met een Q1, Q2 en Q3. Daarnaast is er zowel op vrijdag als op zaterdag nog een vrije training van zestig minuten in de ochtend voorzien. 

Schema sprintkwalificatie-weekend
Schema sprintkwalificatie-weekend
Voor Formula 1 President en CEO Stefano Domenicali dient het concept in om iedere dag van het raceweekend boeiend te maken voor de fans. “Het zal een geweldige ervaring zijn om de racers gedurende drie dagen te zien strijden en ik weet zeker dat ze zullen genieten van het gevecht", aldus Domenicali. "Ik ben verheugd dat alle teams dit plan hebben gesteund. Het is een bewijs van onze gezamenlijke inspanningen om onze fans op nieuwe manieren te blijven betrekken."

Een raceweekend in de Formule 1 met een sprintkwalificatie zal er als volgt uitzien:

Vrijdag


Vrije training 1 van 60 minuten in de voormiddag met twee bandensets naar keuze per wagen.
Normale kwalificatie in de namiddag met vijf 'soft'-bandensets.

Zaterdag

Vrije training 2 van 60 minuten in de voormiddag met een bandenset naar keuze per wagen.
100 kilometer-sprintkwalificatie in de namiddag met twee bandensets naar keuze en zonder een verplichte pitstop.

Zondag

Grote Prijs over de volledige afstand met maar twee bandensets.

Foto: Georges de Coster, Formula 1



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Formule 1 op dinsdag 27 april 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons