van der Horst

Start autosportseizoen volledig ontregeld door coronavirus pandemie

Rode vlag voor vele autosportevents
Rode vlag voor vele autosportevents
Steeds meer landen nemen strenge maatregelen om de coronapandemie in te dijken, wat ook zijn gevolgen gevolgen heeft voor de start van het autosportseizoen. Steeds meer meetings worden geschrapt of verplaatst naar een latere datum. Hieronder geven we een overzicht van de impact die de maatregelen hebben op het verloop van het autosportseizoen.
  • Dreamdrive
Stilte op het circuit van Melbourne
Stilte op het circuit van Melbourne
Het formule 1 seizoen start ten vroegste met de GP van Nederland in mei en het formule E seizoen wordt twee maanden stil gelegd, dat kon u hier al lezen. Ook dat de openingsrace van het WTCR, de 24H Series en de Ultimate Cup Series verplaatst worden naar een latere datum. In eigen land worden er al zeker geen autosportactiviteiten gehouden tot 5 april, wat betekent dat de Spa Rally, de 8 Hours of Mettet en de 1000 km van Zolder dienen verplaatst te worden naar een latere datum.

Rally van Argentinië 2015 - Shake down
Rally van Argentinië 2015 - Shake down
Daarnaast is het nu ook zeker dat de WRC rally van Argentinië, die gepland stond van 23 tot 26 april, geen doorgang vindt. Het is zelfs niet zeker of de volgende manche, de Portugal Rally, wel zal kunnen doorgaan. Het wereldkampioenschap RX begint niet in Spanje half april, de Spaanse manche zal later op het jaar plaatsvinden. De kalender van het TitansRX kampioenschap wordt herwerkt, zeker is dat de openingsmanche voorzien eind april in Oostenrijk opgeschoven wordt naar een latere datum en dat de manche in Canada uitgesteld wordt tot volgend jaar. In Nederland verhuist de Zuiderzeerally naar een latere datum en ook de openingsrally van het Duitse kampioenschap vindt niet plaats op de voorziene datum.

Finish ELMS 4H Castellet
Finish ELMS 4H Castellet
De ELMS maakte dan weer bekend dat de twee eerste races van haar seizoen respectievelijk voorzien in Barcelona (april) en in Monza (mei) al zeker niet doorgaan op de voorziene datum en waarschijnlijk later in het jaar gehouden worden. De openingsmanches van de formule 2 en FIA Formule 3 die moesten doorgaan in het kader van de GP van Bahrein gaan logischerwijze niet door nadat eerder de formule 1 race geschrapt werd. De DTM testdagen die eerder al verhuisden van Monza naar Hockenheim worden nu volledig geschrapt. De Formule Renault Eurocup testdagen dit weekend voorzien te Barcelona gaan niet door. Ook GT Sport stelt de Winter Test dagen voor de International GT Open en Formula Open voorzien volgende week te Paul Ricard uit tot een latere datum.

Ook in de Verenigde Staten worden nu drastische maatregelen genomen die ook daar de autosport zwaar treffen. Nadat al de WEC- en de IMSA-race in Sebring van de kalender gehaald werden volgt nu het nieuws dat de eerste vier races van de IndyCar Series geschrapt worden, dus geen wedstrijden in St. Petersburg, Birmingham, Long Beach en Austin. De NASCAR laat al de twee eerstvolgende wedstrijden niet doorgaan op de voorziene datum en sluit niet uit dat nog andere races getroffen worden. IMSA schrapt dan weer de meeting voorzien in Long Beach.

Start 2018 Belcar Historic Cup Spa Summer Classic
Start 2018 Belcar Historic Cup Spa Summer Classic
Ook de Historic meetings ontsnappen niet, zo meldde Peter Auto dat zowel deTour Auto Optic 2ooo als de Dix Mille Tours du Castellet opschuiven naar een latere datum. Nog in Frankrijk verhuist de eerste manche van de Historic Tour van april naar juli en in eigen land worden de races voor de Belcar Historic Cup die volgende week gepland stonden op het circuit van Zolder uitgesteld en verschoven naar later op het jaar. Ook trackdays zijn het slachtoffer van de strenge maatregelen zo zijn er alleszins geen Skylimit Trackdays dit weekend te Zolder en gaan de Curbstone International Testdays voorzien eind deze maand te Francorchamps niet door.

Foto's:Racing International Photography, Georges De Coster, WRC, ELMS, Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Nationaal op vrijdag 13 maart 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons