van der Horst

Stéphane Lémeret gaat tijdens TCR Spa 500-weekend opnieuw voor winst

Stéphane Lémeret - Mazda MX-5 Cup
Stéphane Lémeret - Mazda MX-5 Cup
Stéphane Lémeret is duidelijk van alle markten thuis. Parallel met zijn druk programma in de meest uitéénlopende autosportformules vond hij de tijd om in te gaan op het aanbod van Mazda Belgium om ook nog eens zijn bips te schuiven in de media-MX-5 Cup, waarmee hij tijdens de Gamma Days op TT Circuit Assen prompt alle Nederlandse rivalen van het kastje naar de muur reed. Bovendien stond de rit in de Mazda voor Stéphane in het teken van het ophalen van herinneringen aan zijn debuut in de zuiver Belgisch getinte Mazda MX-5 Trophy in 2000!
“Het heeft mij met enkele jaren verjongd,” keek Stéphane even in de achteruitkijkspiegel van de Mazda-racerij. “Negentien jaar geleden zag ik in de toenmalige Belgische MX-5 Trophy de kans om te tonen dat ik ook met een achterwielaandrijver optimaal kon presteren. Ik had eerder deelgenomen aan de BMW Compact Cup en wegens allerlei redenen was dat met een sisser afgelopen en was ik op mijn honger gebleven. Vandaar de keuze voor de MX-5. En het werd geen wandeling in het park, want elk weekend kregen wij vier sprintjes onder de wielen geschoven en daarin werd zeer hard maar sportief gevochten. Doordat alle auto’s gelijkaardig waren, kon je voornamelijk het verschil maken door af en toe een tikje uit te delen en je op de rechte lijnen bumper-tegen-bumper naar de eerstkomende bochten te wringen. De adrenaline stroomde zodanig door je lichaam dat ik vaak… ’s nachts wakkerschoot omdat ik ervan overtuigd was dat er opnieuw één of andere concurrent op mijn hielen zat! Ongelooflijke ervaring, ongelooflijke herinneringen!”

De Mazda MX-5 Cup, versie 2019, is qua aanbod duidelijk een kopie van wat we eerder te zien kregen, zij het dat het er wat minder hevig aan toe gaat.

“Iedereen vecht voor zijn plaatsje, maar is er sprake van onderling respect. Men botst niet tegen elkaar om te… botsen! Dat het startveld zowel vooraan als in de middenmoot compact blijft, valt te verklaren door het zonder-dak racen. De aerodynamica is hieraan gevoelig en op de rechte lijn wordt de MX-5 hierdoor flink afgestopt en zitten ze vaak met meerdere op een zakdoek. Dan is het de kunst om precies daar wieltje-te-zuigen bij de voorligger en enig terrein proberen te winnen. Zo maakte Marcel Dekker dankbaar gebruik van mijn hulp om het verschil te maken met zijn Nederlandse rivalen. Doordat ik zonder enige druk op de schouders aan de start verschijn – ik rij niet mee voor de punten of de titel – kan ik mijn races goed ontleden en bij wijze van spreken kiezen waar ik die of die wil inhalen. En, ja, mijn jarenlange ervaring in de merkenracerij is natuurlijk ook een pluspunt om hier en daar het verschil te maken. Zo zal ik uiteraard in wat mijn laatste optreden wordt, de kennis van het circuit van Francorchamps benutten om nogmaals voor winst te gaan!”
Op basis van zijn kennis van het huidige autosportaanbod is Stéphane goed geplaatst om de Mazda MX-5 Cup te beoordelen.

“Als je er de voorkeur aangeeft om solo te gaan, dan is de Mazda MX-5 Cup ideaal als rijder om tegenover een betaalbaar budget verder te evolueren. Je leert er racen met slicks, je ontdekt echt wat close racing is en het is een goede basis om nadien een stap te zetten, richting het snellere werk.”

Persbericht Mazda MX-5 Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 1 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TCR Spa 500.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons