van der Horst

Stephex, kwaliteitsvolle motorhomes voor op circuit

Stephex
Stephex
Stephex is een Belgische groep die naam en faam vergaard heeft in de paardensport. CEO Stephan Conter breidde de groep begin deze eeuw uit met een bedrijf gespecialiseerd in de productie van trailers en motorhomes. Aan het hoofd van die tak staat Ellen Van Guyse, die in de paddock van het Zuid-Franse Circuit de Paul Ricard in de marge van de GT World Challenge Europe-seizoensfinale Autosport.be te woord stond.

Kan u de Stephex Group en meer bijzonder uw rol kaderen?

Stephex is een vrij groot bedrijf dat meer dan een kwarteeuw geleden werd opgericht door Stephan Conter en verschillende takken heeft die allemaal wel een link hebben met de paardensport. Dat is tevens de sector waarin het voor ons allemaal begonnen is, via de aan- en verkoop van springpaarden. De rest van het verhaal groeide eerder organisch. Vanuit de paardensport rees de noodzaak voor kwalitatieve accomodatie en transport en zo is het STX-merk ontstaan. Ik ben als COO verantwoordelijk voor de STX Motorhomes, naast enkele grote evenementen zoals twee vijfsterrenjumpings die wij organiseren in België.

Hoe is het STX-merk precies geëvolueerd?

Stephex
Stephex
Zoals ik vertelde, ligt de oorsprong van het bedrijf in de paardensport. Vanuit onze aanwezigheid bij jumpings, onstond de mogelijkheid om te participeren in een bedrijf dat vrachtwagens bouwde voor het vervoer van paarden. Na een overname werden die activiteiten in onze groep geïntegreerd. In eerste instantie legden we ons volledig toe op de bouw van paardenvrachtwagens, wat een combinatie is van een paardenstalling met een leefgedeelte in de vorm van een motorhome. Uit die ervaring zijn we een twaalftal jaar geleden vervolgens gestart met de productie van motorhomes. Nadien is er eveneens een financieringspoot ontstaan, op vraag van onze klanten. Passie zit in ons DNA. Het is bij alles de drijfveer en dat merk je, of je nu werknemer of klant bent.

De huidige productie is dus vrij gediversifieerd...

Stephex
Stephex
Dat kan je gerust stellen. Naast paardenvrachtwagens en motorhomes, bouwen we ook trailers en bestelwagens, allemaal in eigen beheer. De volledige productie gebeurt in onze drie fabrieken in Hongarije, waar we circa 400 mensen tewerkstellen. Door alles zelf te doen, waken we over onze hoge kwaliteitsstandaarden, want STX staat garant voor luxe en een goede afwerking. We slagen erin om op jaarbasis een 130-tal grote modellen te bouwen, met daarnaast elke week ook een tiental kleine bestelwagens met plaats voor twee paarden, op basis van bestaande chassis van bijvoorbeeld Renault en Opel.

U bevindt zich op een racecircuit, hoe is de band met de autosport precies ontstaan?

Stephex
Stephex
Zowel in de paardensport als daarbuiten vragen onze klanten naar oplossingen om op een comfortabele manier te genieten, eender waar ze zich op dat ogenblik bevinden. Dat geldt ook voor de autosport, waar zowel gentlemen-rijders als professionele piloten dagenlang van huis weg zijn en een motorhome dus een perfecte oplossing biedt. Paradoxaal genoeg werkte de coronacrisis de interesse voor ons merk net in de hand. We krijgen dit jaar heel wat aanvragen van autosportpiloten die hun activiteiten op circuit willen voortzetten, maar verkiezen de hotels te mijden. Wij volgen onze klanten en dus ben ik hier, in Le Castellet.

Is jullie aanbod specifiek aangepast aan de autosport?

Jazeker, en de klant is daarbij koning. In plaats van een paardenstalling, voorzien we de ruimte om tot twee racewagens te vervoeren. Voor een team of een eigenaar van een racewagen is dat interessant, want dat impliceert dat je met één truck voorziet in zowel een luxueus leefgedeelte als een technisch compartiment. We hebben een catalogus met standaardproducten, maar in feite gaan we verder op de vragen van de klant. Dat is wat STX uniek maakt, we bieden geen standaardoplossing waarvan we niet afwijken, maar we passen de wagens tot in de kleinste details aan voor onze klanten en zetten hard in op flexibiliteit en innovatie.

We hebben een zeer sterk imago en hameren echt op kwaliteit, onder meer via ons nagelnieuw servicecentrum in Merchtem en dealernetwerk doorheen Europa. Ook als onze klanten in het buitenland zijn, kunnen ze geholpen worden bij vragen of problemen. We hechten echt bijzonder veel aandacht aan onze dienst na verkoop. Klanten kopen bij ons niet gewoon een product, maar weten dat ze ook na die aankoop op ons kunnen rekenen, ongeacht waar in Europa ze zich bevinden.

Hoe moeten we ons de productie van zo'n motorhome in de praktijk voorstellen?

Stephex
Stephex
We bouwen vooral op basis van Mercedes-trucks, die in België worden aangekocht en vervolgens getransporteerd naar Hongarije waar de volledige opbouw gebeurt gedurende een zestal maanden. Daarbij kiezen we voor voor luxueuze afwerkingsmaterialen en kwalitatieve toestellen. Zo beschikken onze motorhomes over volwaardige huishoudtoestellen, generatoren van Fischer Panda, een airco van LG met twee units, een verwarming van 17 kW... Oerdegelijk dus, net als ons design waarvoor we samenwerken met een Italiaanse ontwerper van boten. Wat betreft uitvoeringen vertrekken we meestal van drie modellen.

Ons populairste model meet 12 meter, weegt 26 ton en heeft 3 pop-outs. Het beschikt over een ruime living met keuken en een mooie grote slaapkamer. Het is echt een heel ruime motorhome, met ook een garage voor een moto of fietsen. Daarnaast hebben we een model waar plaats is voor een kleine auto, denk aan een FIAT 500 of een Mini. Boven die garage bevindt zich de slaapkamer, met een pop-out in het dak waardoor je meer ruimte in zowel de slaapkamer als de garage creëert, in die mate zelfs dat je in beide ruimtes kan rechtstaan. Verder zijn er twee pop-outs vooraan, voor de leefruimte en de keuken.

Verder hebben we de Eila Edition 1, die over vier pop-outs beschikt en dus nog meer ruimte biedt dan de twee andere modellen. Tot slot hebben we ook een nieuw model in productie, dat we onthullen in augustus. Dat model meet net geen elf meter, met negentien ton en beschikt over een enkele as.

U sprak over aanpassingen, kan u dat toelichten?

Stephex
Stephex
Dat mag je gerust zeer breed zien. Van kleine tweaks hier en daar, over structurele aanpassingen tot volledige 'custom builds'. Zo hebben we modellen gebouwd met een leefruimte vooraan, achteraan een garage en een bad en bovenaan een slide-out. De klant stelt ons een vraag, waarbij onze ingenieurs kijken hoe ze die kunnen beantwoorden. Ook het omgekeerde is echter waar: als een klant op korte termijn op zoek is naar een model, kunnen we vrijwel altijd leveren vanuit onze voorraad. Klanten zijn heel vaak aangenaam verrast door onze werkwijze en daar zijn we trots op.

Meer informatie over de Stephex Motorhomes kan u terugvinden op stxmotorhomes.com.

Foto's: Stephex



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op maandag 8 februari 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons