van der Horst

TCR Spa 500: Philippe Huart en David De Saeger verdelen de winst

David De Saeger - Vanspringel Motorsport
David De Saeger - Vanspringel Motorsport
Na Race 1 leek Philippe Huart zijn rol waar te maken als 4de man, maar het was uiteindelijk David De Saeger die over de beste kaarten beschikte en dankzij een knappe overwinning in Race 2 aan de leiding komt van het kampioenschap, zij het met een nipt verschil op Kenny Herremans en Bert Longin!
  • Powercars
Race 1: Huart oppermachtig, Van Lil verrast bij de Junioren
 
Philippe Huart - Belgium Racing/Ford Peerlings
Philippe Huart - Belgium Racing/Ford Peerlings
Hoewel Philippe Huart in de verwarring van de start – hij stond even niet op de juiste plek - té laat uit de startblokken kwam, vond hij toch aansluiting met kopmannen Herremans, Koen, De Wit, Pijl en De Saeger. Herremans was er snel aan voor de moeite – hij zakte weg in het klassement - en De Saeger moest daarop plaatsruimen voor een ontketende Huart, die één ronde later in 2de stelling postvatte in de Dutch Belgian-rangorde, achter de ongrijpbare Koen, maar voor de andere Noorderburen Pijl, Caresani en De Wit!
 
Na de schuiver in de opwarmronde – en schade aan de achteras – nam Bert Longin vanuit de pitlane de start, maar één ronde verder besloot hij de handdoek in de ring te werpen en de technici toe te laten de #24 opnieuw rijklaar te maken voor Race 1.
 
Huart kon Pijl een hele tijd achter zich houden, maar in de laatste ronde verkoos hij dikke Belgische punten boven een eerder symbolische 2de plaats algemeen. Na het behalen van de knappe ‘pole’ verwezenlijkte Huart in wedstrijd ook de snelste ronde, goed voor twee extra punten!
 
Philippe Huart: “Ik had tot het uiterste kunnen gaan om Pijl achter mij te houden, maar hij zat al een hele tijd te trekken en te duwen. Ik vond het risico te groot, dacht nog enkel aan de Belgische overwinning en de 20 punten en verkoos hem te laten gaan. Ja, in de start is er van alles verkeerd gegaan. Door het wegvallen van Bert Longin stuurden de officiëlen mij aanvankelijk naar voren en daarop werd ik gesommeerd om dan toch mijn oorspronkelijke startplek in te nemen. Ik was nog aan het achteruitrijden toen de startlichten aanfloepten…”
 
Met een 6de en 7de plaats – en 2de en 3de op het Belgische podium – konden titeljagers De Saeger en Herremans de schade nog beperken. Op de 4de plaats vonden we Giovanni Van Lil en hij ging prompt voor de overwinning in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup en won er knap van Nathan Vanspringel, Hanne Terium en debutant Mathieu Eloy. Alexander Borgmans verdween al na één ronde in het opgeverspark.
 
Podium Junior Race 1
Podium Junior Race 1
Giovanni Van Lil: “Ik kwam nochtans van ver en verknoeide volledig mijn start. Hanne hield ondertussen Vanspringel achter zich en zonder haar stuurfoutje denk ik niet dat iemand haar van de zege had kunnen houden. Nathan pakte dan over en ik had in bepaalde bochten gezien dat ik hem in het visier kreeg. In de laatste ronde kon ik hem verschalken en mij verzekeren van een overwinning. Na de misser in Zandvoort en het verstek voor Assen doet dit enorm veel deugd. Voor mezelf en nog meer voor de mensen van Belgium Driver Academy: zij hebben ervoor gezorgd dat ik opnieuw kon beschikken over een piekfijn, herstelde auto.”
 
In de 7de ronde werd het peloton nog opgeschrikt door de klapper van Bart Versluys, die totdan mooi in de buurt was gebleven van Tom Feyaerts.
 
Uitslag: 1. Huart 10 ronden; 2. David De Saeger 8.479; 3. Herremans 29.584; 4. Van Lil 1.02.270; 5. Vanspringel 1.02.715; 6. Terium 1.19.114; 7. Eloy 1.29.691; 8. Feyaerts 2.31.532; 9. Versluys, op 7 ronden; 10. Borgmans op 1 ronde; 11. Longin
 
Race 2: volle winst voor Vanspringel Motorsport
 
Giovanni Van Lil - Vanspringel Motorsport
Giovanni Van Lil - Vanspringel Motorsport
Vanop de échte ‘pole’ nam Huart het commando in handen en werd direct gevolgd door Longin en De Saeger. Bij het aansnijden van Combes pakte Pijl de leiding over, Huart, De Wit, Rappange, Longin, Herremans en wat verderop volgden Junioren Van Lil-Vanspringel-Terium. Onder invloed van een afgebroken wiel schoof Alexander Borgmans in de Raidillon van de baan en volgde de neutralisatie door de safety car. Bij de Belgen stormde De Saeger naar de 2de plaats, nadat Huart verrast werd door smurrie op de baan en op achtervolgen was aangewezen.
 
Opnieuw in Combes zocht Belle Rappange het décor op, ook Van Lil ging onderuit, zonder erg, maar om de auto van de Nederlandse te takelen, verscheen de safety car een tweede keer op het toneel.
 
Podium Race 2
Podium Race 2
Achter De Saeger, die de degens kruiste met Pijl en Caresani, ontspon zich een gevecht tussen Longin en Herremans en zij kregen halfweg het gezelschap van Huart en De Wit.  Herremans verkoos de rol te lossen, met terreinverlies op het duo Longin-Huart. Deze laatste moest in Longin uiteindelijk zijn meerdere erkennen, goed voor een Top 3 met De Saeger-Longin-Huart.
 
David De Saeger: “Dit doet heel veel plezier! En in het bijzonder voor Vanspringel Motorsport. We jagen al het hele seizoen achter deze eerste overwinning en vaak, zoals in het eerdere treffen in Spa, waren we echt dichtbij. Dat ik bovendien 2de algemeen eindig tussen de Nederlanders geeft dit resultaat extra glans en… Vanspringel staat nu aan de leiding in zowel het algemeen klassement, Ford Dealer als Junior! Kan het nog mooier? Afspraak binnen twee weken op TT Circuit Assen!”
 
In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup moest Nathan Vanspringel aanvankelijk afrekenen met Giovanni Van Lil, maar na diens stuurfoutje, kwam Vanspringel aan de leiding. Voorgoed. Hij won van Hanne Terium, Giovanni Van Lil en Mathieu Eloy, die voor zijn debuut een zeer goede indruk naliet.
 
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel: “Het was echt kantje-boord! Bij het ingaan van Combes schoven overal auto’s in het rond en het heet een wonder dat ik zonder schade voorbijgeraakte. Niettemin moest ik Giovanni Van Lil gedurende de daaropvolgende ronden voorbij laten gaan en zonder zijn foutje in dezelfde Combes, had ik hem nooit kunnen bijbenen, laat staan verslaan. Nadien diende ik enkel een sterke Hanne Terium in de mot te houden en geholpen door het minder goede resultaat van Alexander Borgmans kom ik stevig aan de leiding in het Junior-kampioenschap, maar Alexander en niet op het minst Hanne blijven een bedreiging!”
 
In het Ford Dealer Team Championship telt Vanspringel Automobiles Waver met de #29 van David De Saeger 159 punten, tegenover 158 voor de #24 FordStore Feyaerts van Bert Longin en 157 voor de #32 Ford Van den Bossche van Kenny Herremans. Ford Peerlings nv Pelt is 4de met de #98 van Philippe Huart (142).
 
Op 19 en 20 oktober valt tijdens de Finale Races op TT Circuit Assen het doek over het tweede seizoen van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. Dan zullen we weten wie de opvolger wordt van uittredend kampioen Kenny Herremans en wie in de voetsporen treedt van Junior-kampioen Ayrton Redant. FordStore Feyaerts maakt rekenkundig een ruime kans om zichzelf op te volgen in het Ford Dealer Team Championship, maar ook hier is het extra opletten voor Vanspringel/De Saeger en Van den Bossche/Herremans…
 
Uitslag Race 2: 1. De Saeger, 9 ronden; 2. Longin op 6.469; 3. Huart op 8.336; 4. Herremans op 8.841; 5. N. Vanspringel op 15.758; 6. Terium op 17.034; 7. Van Lil op 20.590; 8. Eloy op 35.240; 9. Feyaerts op 36.503; 10. Borgmans op 1 ronde.
 
Kampioenschap: 1. David De Saeger 164; 2. Kenny Herremans 160; 3. Bert Longin 159; 4. Philippe Huart 144; 5. Nathan Vanspringel 102; 6. Dylan Derdaele 90; 7. Alexander Borgmans 80; 8. Hanne Terium 74; 9. Giovanni Van Lil 65; 10. Tom Feyaerts 50; 11. Bart Versluys 46; etc.
 
Ford Dealer Team Championship: 1. #25 Vanspringel Automobiles Wavre 159; 2. #24 FordStore Feyaerts 158; 3. #32 Ford Van den Bossche 157; 4. #98 Ford Peerlings nv Pelt 142; 5. #29 Vanspringel Automobiles Brussels 102; 6. #99 Ford Peerlings nv Pelt 99; 7. #14 Ford Motor Morren 90; 8. #4 Ford Feyaerts Aarschot 80; 9. #97 Garage Peerlings Lommel 45; 10. #30 FordStore Morren Motor 38.

Ford Fiesta Sprint Cup
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zaterdag 5 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TCR Spa 500.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons