van der Horst

TCR Spa 500: Wie is de vierde man in de strijd tussen Longin-Herremans-De Saeger?

Philippe Huart
Philippe Huart
Met het trio Bert Longin-Kenny Herremans-David De Saeger weten we wie de kanshebbers zijn om zich in de Belgische Ardennen te verzekeren van de leidersplaats alvorens af te reizen voor de Finale Races op TT Circuit Assen. Zonder Dylan Derdaele, weerhouden door American Festival op Circuit Zolder, is Philippe Huart in de #98 Belgium Racing/Ford Peerlings het beste geplaatst om als vierde man roet in het eten te gooien van één van de drie kopmannen. Tenzij één of andere Junior zich weet op te dringen als scheidsrechter…
  • St. Paul
Als één van de hoofdrolspelers in de Clio Cup, drie seizoenen actief in de Mégane Trophy, animator in de MINI Challenge en dus nu toe aan een tweede zit in de Ford Fiesta Sprint Cup is Philippe Huart goed geplaatst om te beseffen dat in de racerij de prijzen enkel aan de eindmeet worden uitgedeeld.

“Zonder de technische pech waarvan ik het slachtoffer werd in zowel Zandvoort als Assen had ik er nu beter voor gestaan,” blikt Philippe Huart terug op de recente races in de Ford Fiesta Sprint Cup. “Kampioen worden in mijn tweede seizoen in de Ford-merkencup zit er niet meteen in, maar ik ben  nog niet helemaal uitgeteld en het feit dat Belgium Racing en Ford Peerlings nu alles inzetten op mij, laat mij des te meer toe om een 3de of waarom niet de 2de plaats in de eindstand te viseren. Niettemin zijn er voldoende kapers op de kust en dan heb ik het vooral over heel wat snelle jonge welpen waarmee ik tot hiertoe vaak de degens kruiste.”

Alexander Borgmans - Nathan Vanspringel
Alexander Borgmans - Nathan Vanspringel
Eén van de jonge snaken is de 16-jarige Nathan Vanspringel. De jongste zoon Vanspringel heeft bovendien in Spa nog een rekening te vereffenen. Tijdens de kwalificaties van de Spa Euro Race ging hij, een beetje onstuimig, hardhandig over kop en vernielde hierbij de #29.

“Ik denk met gemengde gevoelens terug aan dat weekend,” stelt Nathan. “Enerzijds was er de zware klap en anderzijds kon ik mij de dag erop meteen herpakken door aan de start te verschijnen achter het stuur van de geleende TeamFloral-auto en er prompt in Race 1 de Junior te winnen! Met het ongeval in gedachte, wil ik evenwel geen risico’s nemen. Het is enkel in functie van de posities in de Junior dat ik al dan niet meer oog wil hebben voor Philippe Huart, mijn directe opponent voor de 4de plaats. Langs de andere kant weet ik dat ik goed presteer in de regen en de kans zit er dik in dat we in Spa van bij de kwalificaties op een natte baan zullen racen. En, laat het nu precies die kwalificaties zijn waar ik op Spa iets heb goed te maken…”

In Spa diende Nathan in Race 2 de winst te laten aan Alexander Borgmans en het is de 17-jarige Antwerpenaar die hem ook het dichtst op de hielen zit in de strijd voor de Junior-kroon.

“Mijn missie is duidelijk,” zegt de man van de #14 Geo Fiesta. “Zoveel mogelijk punten pakken – of nog beter winnen -, aansluiting vinden met Nathan en mij zo klaarmaken voor het eindduel tijdens de Finale Races op TT Circuit Assen. Na onze laatste race in Assen en de lange rustpauze die we hadden, heb ik samen met Maxim De Witte  voornamelijk op de simulator testgereden en één keer zaten we op Circuit Zolder echt achter het stuur van de Fiesta. Met de Fiesta proefdraaien op Spa is er niet meer van gekomen. Wij gaan vooral profiteren van de lange vrije testsessie die voorzien is op donderdag om het weekend van de TCR Spa 500 optimaal voor te bereiden.”

Binnen de rangen van het verenigde Niels Lagrange by FordStore Morren is er dit weekend het debuut van 24-jarige Mathieu Eloy achter het stuur van de #30, terwijl Maxim De Witte, halfbroer van Alexander Borgmans, zich in Assen met de #19 Geo Fiesta een eerste keer wil komen meten met niet-Juniors zoals Tom Feyaerts, Bart Versluys, Toon Bosmans of Kristoff Cox.

Hanne Terium
Hanne Terium
Voor Hanne Terium, 3de in de Junior-punten, wordt het een moeilijk weerzien met Spa. Tijdens de Spa Euro Race geraakte zij in Race 1 betrokken bij een zware aanrijding, waardoor zij zelfs voor een tijdje in de ziekenboeg verbleef. Nadien bleef het zowel in Zandvoort als Assen wachten op een bevestiging. Nochtans begon haar tweede seizoen in de #40 Fiesta EMG Motorsport met een sterke demonstratie in het eerste treffen op Circuit Zolder.

“Vier keer haalde ik de finish niet en dat zegt alles over de teleurstellende resultaten,” zegt La Terium. “Ik wil daarom in Spa in de eerste plaats er het beste van maken zonder rekening te houden met de anderen. Ik ga mezelf niet dwingen tot het behalen van behaalde prestaties, ik zie wel hoe het weekend evolueert.”

Nog iemand die we in de mot moeten houden is Giovanni Van Lil. Alvorens hij op Circuit Zandvoort van de baan donderde en een kruis mocht maken over zijn Junior-titelambities, blies de rijder van de #94 Belgium Driver Academy een aardige deun mee in de kopgroep en hield zelfs gelijke tred met Longin en Derdaele!

Giovanni Van Lil
Giovanni Van Lil
“Ik reed daar voor de eerste keer en was gewoonweg verrast dat ik zo goed presteerde,” denkt Giovanni terug aan de voor hem, helaas, te kort uitgevallen eerste race. “Door het technisch k.o. en mijn verstek voor Assen kan ik een goede plaats in het kampioenschap vergeten, maar dat laat mij toe zonder druk op de schouders naar de afspraak in Spa toe te leven. In tegenstelling tot Nathan, Alexander en Hanne heb ik niets meer te verliezen en kan ik mij veroorloven om risico’s te nemen. De opdracht is weliswaar de auto twee keer zonder brokken naar de eindmeet te brengen, maar wetende dat ik Spa al eerder leerde kennen, heb ik wel heel veel goesting om mij daar eens flink in de kijker te rijden!”

Hoewel hij na de Gamma Race Days de leiding in het Belgisch kampioenschap diende af te staan, is Kenny Herremans op een 3de plaats nog altijd de beste Belgische vertegenwoordiger in de Dutch Belgian Super Star. Met slechts twee punten verschil staat David De Saeger 4de, en ook met twee eenheden minder is Bert Longin 5de in de Belgisch-Nederlandse punten!

Op donderdag 3 oktober is er de mogelijkheid om tussen 15u00 en 18u00 vrij te testen, maar de eerste vrije training van de Ford Fiesta Sprint Cup vindt plaats op vrijdag 4 oktober vanaf 11u05, goed voor dertig minuten. Een tweede vrije sessie, ook dertig minuten, is er om 12u25, waarna de kwalificaties starten om 16u05 ofte 20 minuten vechten voor de ‘pole position’. Op zaterdag 5 oktober staat Race 1 op het programma om 9u15 en Race 2 wordt klokke 13u20 op gang geschoten.

Gezien de Belgen opnieuw de piste delen met de Nederlanders worden voor Race 1 de eerste vijf rijen opgesplitst tussen de Belgen en de Nederlanders en bovendien omgedraaid. Ook voor Race 2 geldt een splitsing van de Top 5 van zowel Belgen als Nederlanders, maar in de juiste volgorde en krijgt het snelste land de “pole position”.

Na de tweede race van de Mazda-collega’s volgt om 16u00 de start van de eerste TCR Spa 500 bijna-etmaalrace.


Kampioenschap: 1. Bert Longin 137; 2. Kenny Herremans 132; 3. David De Saeger 126; 4. Philippe Huart 107; 5. Dylan Derdaele 90 ; 6. Nathan Vanspringel 80 ; 7. Alexander Borgmans 68; 8. Hanne Terium 54; 9. Giovanni Van Lil 41; 10. Bart Versluys 40; 11. Tom Feyaerts 35; 12. Kristoff Cox 17; 13. Gilles Vervisch, Raf Pireyn 16.

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Nathan Vanspringel 80; 2. Alexander Borgmans 68; Hanne Terium 54; 3. Giovanni Van Lil 41; 4.  5. Gilles Vervisch 16

Ford Dealer Team Championship: 1. #24 FordStore Feyaerts 134; 2. #32 Ford Van den Bossche 129; 3. #25 Vanspringel Automobiles Wavre 122; 4. #98 Ford Peerlings nv Pelt 107; 5. #99 Ford Peerlings nv Pelt 90; 6. #29 Vanspringel Automobiles Brussels 84; 7. #14 Ford Motor Morren 74; 8. #4 Ford Feyaerts Aarschot 61; 9. #97 Garage Peerlings Lommel 45; 10. #30 FordStore Morren Motor 17.

Dutch Belgian Super Star: 1. Daan Pijl 126; 2. Laurens de Wit 122; 3. Kenny Herremans 102; 4. David de Saeger 100; 5. Bert Longin 98; 6. Colin Caresani 90; 7. Leroy Stuart 87; 8. Rik Koen 86; 9. Youri Verswijveren/Jorn Boertien 78; 10.Philippe Huart 71; 11. Dylan Derdaele 68; 12. Jari Benschop 57; 13. Jules Grouwels 51; 14. Belle Rappange 49;  15. Dimitri Devos 43; 16. Jop Rappange 39; 17. Paul Sieljes 38; 18. Ronald Bezuur, Nathan Vanspringel 33; 20. J. Land 28; 21. Alexander Borgmans 23; 22. Giovanni Van Lil 15; 23. Tom Feyaerts 9; 24. H. Terium 7; 25. Kristoff Cox 6;, 26. Dilango de Vos 5; 27. Gilles Vervisch, Bart Versluys 4; 29. Raf Pireyn 1.

Persbericht Ford Fiesta Sprint Cup BelgiumDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 2 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TCR Spa 500.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons