van der Horst

Team Longin, by FordStore Feyaerts, aan de start met Junior Planckaert

Bert Longin & Junior Planckaert
Bert Longin & Junior Planckaert
Junior Planckaert, zoon van, zal op 9 en 10 april op het Nederlandse F1-circuit Zandvoort aan de start verschijnen van de Ford Fiesta Sprint Cup en er zijn debuut beleven in de autosport. Het is al het vierde jaar van de Nederlands-Belgische Ford Fiesta Sprint Cup, waarin wordt gereden met een Ford Fiesta ST-line, 1060 kg licht en 150 pk rijk. Voor elke meeting, die bestaat uit vrije trainingen, kwalificaties en twee sprintraces van telkens dertig minuten, tellen we steeds een twintigtal Fiesta’s met achter het stuur veelal jonge neofieten die zich in de kijker rijden en zo het vak willen leren.
Een ideale leerschool voor een beginner. Het aanbod van Team Longin, by FordStore Feyaerts, om zijn eerste stappen te zetten in de Ford Fiesta Sprint Cup klonk meteen als muziek in de oren van de jongste telg van de roemrijke familie, bekend van het kijkcijferkanon Château Planckaert, met aan het hoofd ex-wielrenner en full time pater familias Eddy.
 
Team Longin, by FordStore Feyaerts - Ford Fiesta Sprint Cup
Team Longin, by FordStore Feyaerts - Ford Fiesta Sprint Cup
“Ik heb altijd graag met snelle auto’s gereden en na enkele ritjes in karting en een heuze doop met een Lotus Elise op een écht circuit, was de goesting aanwezig om mijn kans te wagen in de autosport,” stelt 27-jarige Junior. “Om goed te weten wat te doen, kreeg mijn vader Eddy van Ruben Van Gucht de raad om contact op te nemen met Bert Longin. Ik heb nog alles te leren en het was uitgesloten dat ik mijn bips zou schuiven in één of ander pk-rijke bolide. Bert Longin deelde die mening en het is daarom dat we hebben geopteerd voor de Ford Fiesta Sprint Cup: allemaal dezelfde auto’s, weinig vermogen en het is de stuurmanskunst waarmee je op de piste het verschil kan maken in het woelige peloton waar voor elke meter en elke plaats hard wordt gevochten. Om niet onbeslagen aan de start te verschijnen van mijn eerste races, gaat Bert mij een stevige opleiding geven en uiteraard moet ik nog het RACB-examen passeren om de vereiste vergunning te verkrijgen. Ik popel van ongeduld om achter het stuur van de #11 Team Longin, by FordStore Feyaerts, plaats te mogen nemen! Waarom ik onder nummer 11 rij? Dat is een cijfer dat meer dan symbool staat voor een totaal van zowat vijftig overwinningen van de familie Longin in de autosport. Als dat geen goed voorteken is…”
 
Met Bert Longin, in 2018 en 2019 zelf actief in de Fiesta Cup en samen met zoon Stienes daar negen keer op de hoogste trede, heeft Junior Planckaert alvast de perfecte leermeester en coach.
 
“Voor iemand zonder enige ervaring, blijft de Fiesta Sprint Cup een zeer geschikte instapklasse,” zegt de ervaren coureur die zes keer de 24 Uren van Zolder won. “Eigenlijk is de Ford Fiesta Sprint Cup één grote leerschool. Je komt eruit tegenover gelijkwaardige tegenstrevers met gelijke middelen en door de knepen van het vak te leren maak je race na race het verschil. Die stielkennis onder de knie krijgen? Dat gaat van de juiste bandendruk zetten, een snelle ronde beheersen, je plaats verdedigen, inhalen zonder het nemen van onnodige risico’s en voortdurend uitkijken wie er naast of achter jou zit. We gaan dat allemaal in een uitgebreid testprogramma stoppen en Junior zo op de best mogelijke manier voorbereiden. Van zodra hij achter het stuur plaatsneemt van de Fiesta, staat hij er alleen voor. Maar alles op zijn tijd. Junior is gemotiveerd, tijdens een eerste kennismaking met onze Fiesta op Circuit Zolder lukte hij meteen aardige rondetijden, hij zal snel zal leren en ik ben ervan overtuigd dat hij zijn mannetje gaat staan!”
 
Zes meetings staan er op het programma van dit vierde seizoen. Met drie afspraken in België en drie keer racen op Nederlandse bodem. In België gaat het één keer richting Circuit Zolder en twee keer wordt afspraak gegeven op het Circuit van Spa-Francorchamps, wat bekend staat als het ‘mooiste circuit ter wereld’. Bij onze Noorderburen wordt het twee keer TT Circuit Assen – lees ook The Cathedral of Speed – en het hertekende Formule 1-Circuit Zandvoort.
 
Ford Fiesta Sprint Cup
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op vrijdag 12 maart 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons