van der Horst

Ticktum wint ook F3-hoofdrace, Macau houdt adem in na horrorcrash (update)

Dan Ticktum - Motopark Academy
Dan Ticktum - Motopark Academy
Bijna niemand praat vandaag over de tweede opeenvolgende overwinning van Dan Ticktum (Motopark Academy) in de Macau Grand Prix Formule 3. De wedstrijd werd opgeschrikt door een zelden geziene klapper van Sophia Flörsch, de enige vrouw in het deelnemersveld. De rijder van Van Amersfoort Racing werd in de Lisboa-bocht door een andere auto gekatapulteerd in de toren waarin een handvol fotografen er gelukkig grotendeels met de schrik van afkwamen. Twee rijders, twee fotografen en een baanpost werden met verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis, maar hun toestand is volgens officiële berichten stabiel.
Ondergetekende stond in de beroemde remzone toen het noodlot bij een herstart leek toe te slaan. De 17-jarige Flörsch klapte in het begin van de remzone aan de rechterkant in de vangrail en was - zonder veel snelheid verloren te hebben - op weg naar de bandenmuur. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden maakte de afloop van het incident echter nog een stuk angstaanjagender. Toen de Japanner Sho Tsuboi (TOM'S) de bocht instuurde, werd de bolide van Flörsch langs de voorzijde van die andere wagen de lucht in gekatapulteerd, om al enkele meter later aan een verschrikkelijke snelheid tot stilstand te komen tegen de toren van de mediafotografen.

Macau F3 Grand Prix
Macau F3 Grand Prix
Macau F3 Grand Prix
Macau F3 Grand Prix
Gelukkig stond iedereen in de toren aan de rechterkant - aan de linkerzijde was het zicht beperkt... - waardoor de fysieke gevolgen voor de betrokkenen meevallen. Beide rijders, twee fotografen en een baanpost werden overgebracht naar het ziekenhuis maar zijn volgens een officieel statement bij bewustzijn. De toestand van de toren spreekt boekdelen...

                 

UPDATE: Sophia Flörsch heeft een gebroken wervelkolom opgelopen, maar blijft in stabiele toestand. De beide fotografen moeten respectievelijk herstellen van een scheur in de lever en een hersenschudding, terwijl de baanpost naast blessures in het aangezicht ook een scheur heeft in de bovenbuik. Sho Tsuboi, de tweede rijder die betrokken was in het ongeval, heeft last van de onderrug en zal verdere onderzoeken ondergaan.

Op sportief vlak kende winnaar Dan Ticktum (Motopark Academy), na een uur onderbreking, een relatief rustige wedstrijd. Hij werd slechts één keer aangevallen door zijn teamgenoot Joel Eriksson, die vervolgens moest toegeven dat hij het tempo van de Britse Red Bull-junior niet kon volgen. Voor Ticktum is het de tweede opeenvolgende zege na het onwaarschijnlijke succes van vorig jaar, een prestatie die hem werden voorgedaan door Edoardo Mortara (in 2009 en 2010) en later door Felix Rosenqvist in 2014 en 2015. Sascha Fenestraz (Carlin), die in de Michel Vaillant-kleuren een uitstekende start nam van de vierde naar de tweede plek, werd de derde man op het podium.

Mick Schumacher werd de beste van de Prema-rijders op de vijfde plek, net achter de Brit Jake Hughes (Hitech GP). De toptien werd aangevuld door de Esten Ralf Aron (Prema) en Juri Vips (Motopark Academy), Callum Ilott (Carlin), Marcus Armstrong en Robert Shwartzman (beiden Prema).

Foto's: Dan Ticktum - Gregory DegueldeSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Circuit Internationaal op zondag 18 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons