van der Horst

Tom Coronel gaat nieuw avontuur aan

Max Kruse Racing - Porsche 992 GT3 Cup
Max Kruse Racing - Porsche 992 GT3 Cup
“Na het winnen van de titel in de TCR Europe Series was het wel weer eens tijd voor een nieuw avontuur”, vond coureur Tom Coronel. Dat avontuur krijgt dit seizoen vorm met een compleet raceprogramma op de Nürburgring-Nordschleife, het roemruchte circuit in de Eifel dat Tom Coronel zonder aarzeling als “de mooiste baan ter wereld” omschrijft. Naast een aantal vier-uursraces vormt de jaarlijkse 24-uursrace (31 mei-2 juni) het onbetwiste hoogtepunt van het seizoen. Coronel vormt een team met de Portugese oud-Formule 1-rijder Tiago Monteiro en zijn beide Nederlandse landgenoten Jan Jaap van Roon en Paul Meijer. Het kwartet komt in de sterk bezette Cup2-klasse in actie met een Porsche 911 GT3 Cup, die wordt gerund door Max Kruse Racing, het team van de vroegere Duitse voetbalinternational.
Op de vraag wat er zo mooi is aan de Nürburgring-Nordschleife sprankelt Tom Coronel van enthousiasme. “Alleen al als ik daar naartoe rijd, heb ik één grote smile op mijn gezicht! Het is gewoon het allergaafste circuit. Je hebt daar alles: snelle bochten, langzame bochten, lange rechte stukken, hoogteverschil… En dan kun je ook nog eens van alles qua weer tegenkomen: mist, regen, sneeuw… Echt extreme omstandigheden, waarvan je denkt: ‘Dit kan gewoon niet’, maar op de Nordschleife kan dat allemaal wel! Het is echt verslavend, dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben!”
 
Tom Coronel
Tom Coronel
De afgelopen jaren reed Tom Coronel al een aantal keren samen met Jan Jaap van Roon op de Nürburgring. Opnieuw maakt de Amsterdamse IT-ondernemer deel uit van het team. Van Room zegt: “Het is nog niet heel erg lang geleden dat ik racen als hobby heb gekozen. Ik ben in 2019 begonnen en heb het geluk dat Tom me helpt als coach. Na een van de vele dagen gereden te hebben op Zandvoort, zaten we na te kletsen en vroeg ik wat nu echt de mooiste baan is. Daar hoefde Tom geen seconde over na te denken en het antwoord was resoluut ‘de Nordschleife’. Dat kwam er met zoveel passie uit, dat ik een paar weken later daar mijn eerste rondjes al ging doen. Dat moest dus echt wel wat zijn. En er is niets aan overdreven. Het is de meest geweldige, uitdagende baan die je maar kunt bedenken. Ik was direct verslaafd. We rijden de 992 Cup omdat het een heel erg  competitief en groot veld is. Hier heb je dus ook een goed team voor nodig. En dat is gelukt dit jaar!”
 
Max Kruse Racing - Porsche 992 GT3 Cup
Max Kruse Racing - Porsche 992 GT3 Cup
Paul Meijer heeft na een seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux volop ervaring met de Porsche 911 GT3 in Cup-uitvoering, maar de Nordschleife is voor de Stichtse vastgoedondernemer grotendeels nieuw terrein. “Ik ben nu nog bezig om mijn ‘permit’ te halen, die nodig is om op de Nordschleife te mogen racen”, zegt Meijer. “Mijn eerste test en racekilometers maken me hongerig naar meer! Ik ben super dankbaar en heel erg blij met de kans die Tom, Jan Jaap en Tiago me geven. Tom en ik gaan al lang terug en ben blij dat Tom altijd vertrouwen in mijn kunnen en snelheid heeft gehad. Door mijn recente ervaring in de Carrera Cup Benelux, waaraan ik ook dit jaar weer deelneem, zit ik redelijk veel in een Cup-auto, wat mij veel voordeel kan geven tijdens de 24-uursrace. Begin dit jaar heb ik met dezelfde auto de 24 Uur van Dubai gereden en deze als derde afgesloten in de Pro-klasse. Ik kijk uit naar een mooie samenwerking met Jan Jaap, Tom en Tiago en ik denk dat we mooie dingen kunnen laten zien op deze iconische baan.”
 
Piloten Max Kruse Racing team
Piloten Max Kruse Racing team
Vorig jaar had Tom Coronel al het plan om samen met Jan Jaap van Roon en Tiago Monteiro uit te komen in een wedstrijd op het stratencircuit in de Portugese stad Vila Real, Monteiro’s thuisrace, maar dat evenement vond toen geen doorgang. Nu is Monteiro, die jarenlang samen met Coronel streed in het WTCC en de WTCR, alsnog van de partij. “Ik moet wel iets goeds gedaan hebben in mijn leven, want ik race al 25 jaar en krijg nog steeds uitnodigingen als deze”, lacht Monteiro. “Dank aan Jan Jaap en Tom voor deze geweldige kans om terug te keren naar het spannendste en meest uitdagende circuit ter wereld! Het is bovendien een groot genoegen om samen met Tom te rijden. We kennen elkaar al heel lang, we zijn elkaars concurrenten geweest, teamgenoten, maar bovenal zijn we heel goede vrienden, en nu delen we de auto met nog twee vrienden, dat maakt het allemaal nog mooier. Ik kijk er erg naar uit!”
 
Ook bij Tom Coronel is de voorpret groot. Afgelopen weekeinde nam hij samen met Monteiro en Van Roon al deel aan een vier-uursrace op de Nürburgring, waarin het trio van 92 gestarte teams als 15e algemeen eindigde en achtste in de klasse werd. “Voor de eerste keer was dat prima”, aldus Coronel. Komend weekeinde staan er twee races op het programma, de zogeheten ‘Qualifiers’ voor de 24-uursrace. Bij zijn programma voor dit jaar kan Coronel weer rekenen op de steun van zijn vertrouwde partners Ireckonu, Eurol, Mascot Workwear, ERU Prestige, ASC Group, API-4-BRANDS en Intrax Suspension.

Persbericht Tom CoronelDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Nürburgring Langstrecken Serie op donderdag 11 april 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons