van der Horst

Travis Pastrana en Nitro Circus onthullen nieuw Nitro Rallycross-kampioenschap

Nitro Circus
Nitro Circus
Travis Pastrana en zijn Nitro Circus-bende richtten in 2018 Nitro Rallycross op, een spectaculaire variant van normale rallycross. Dit jaar krijgt de Amerikaanse cross eindelijk zijn eigen, zelfstandig kampioenschap. De eerste teams, testdata voor de FC1-X Electric Supercar en raceweekenden werden recent bekendgemaakt. Zo zal het seizoen beginnen in september en eindigen in december, iedere manche vindt plaats op Amerikaanse bodem. Wij overlopen alle nieuwtjes van het introductieseizoen NRX voor u.
De Nitro Rallycross is geen alledaagse race-klasse. NRX-circuits worden speciaal gebouwd met gemengde bodemoppervlakken en sprongen. In een interview met DirtFish in maart 2020, benadrukte Travis Pastrana de aanleg van dergelijke banen met de nadruk op 'dirt', hoge bochten en grote sprongen. Hij vergeleek zijn plannen met motorcrossbanen omdat "elke baan uniek is." En dat zijn de circuits zeker en vast.

NRX
NRX
Van bij de oprichting krijgt het NRX lovende kritiek van raceteams en fans, en dit jaar is er voor het eerst een volledig kampioenschap. Heel wat gekende namen toonden interesse om deel te nemen, waaronder Olsbergs MSE, Vermont SportsCar, Dreyer & Reinbold Racing en Loenbro Motorsports, naast EKS JC: het nieuwe raceteam van Mattias Ekström en Joel Christofferson waar ook de Belg Enzo Ide voor uitkomt in het WK RX. Over een paar weken worden er meer topteams aangekondigd voor het 2021-seizoen, met binnenkort meer nieuws over de racers die op de baan zullen duelleren.
De FC1-X Elektrische Supercar
FC1-X renderbeeld
FC1-X renderbeeld
Terwijl het strategische plan van NRX zich verder uitbouwt, zal 2022 het debuut worden van een transformationele elektrische crossover en SUV Supercar-klasse. De verwachte sneeuw- en ijs-manche in Canada zal plaatsvinden in het 2022-seizoen. Daarnaast zal het (Nitro) circus ook Europa en het Midden-Oosten bezoeken als onderdeel van de internationale tak van de klasse. Het wereldwijde concept met tien manches zal gelijk lopen met de Amerikaanse NRX-Supercar-klasse. 
 
First Corner - een samenwerking tussen QEV Technologies en Olsbergs MSE - werkt ondertussen hard aan de ontwikkeling van de auto die de Nitro Rallycross zal elektrificeren: de FC1-X. De rallycross-wagen produceert meer dan 1000 pk met vierwielaandrijving, en kan in minder dan 1,5 seconde van 0 naar 100 km/u. Die elektrische Supercar zal van 4 tot en met 7 mei zijn circuitdebuut maken met enkele 'shakedown'-testen.
2021
NRX-kalender
NRX-kalender
De wereldwijde uitbreiding van Nitro Rallycross is het nieuwste initiatief van Thrill One Sports and Entertainment, het moederbedrijf van Nitro Circus. Dat bedrijf wordt gesteund door een van de eerste investeerders van de Formule E.


 
LocatieCircuitDatum
Salt Lake CityUtah Motorsports Campus24-25
september
RenoWild West Motorsports Park2-3 
oktober
MinneapolisERX Motor Park9-10
oktober
PhoenixWildhorse Pass Motorsports Park13-14
november
Noord-FloridaThe Firm4-5 
december


Foto: Nitro Rallycross
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Circuit Internationaal op donderdag 29 april 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons