van der Horst

Trophy of the Dunes: Nathan Vanspringel en Tomas De Backer verdeelden de winst

Tomas De Backer - Ford Peerlings
Tomas De Backer - Ford Peerlings
Na de dominatie van Nathan Vanspringel in Race 1 ging in Race 2 de beste Belgische prestatie naar Tomas De Backer. De rijder van de #97 Ford Peerlings Wiseco moest in Sen Roodenburg en Alan Czyz zijn meerdere erkennen, maar in de Belgische hiërarchie pakte hij de volle punten en doet hij een ernstige gooi naar de titel!
Race 1: Nathan Vanspringel ongenaakbaar! 
 
Podium race 1
Podium race 1
Van start tot finish, en dit halfweg zo’n slordige vijf seconden voorsprong op zijn eerste belagers: dat is beknopt het relaas van wat Nathan Vanspringel presteerde in Race 1! Een prestatie die nog aan waarde wint, als men zich de beelden herinnert van de op zaterdag, na de eerste free practice, flink gekneusde #29 Fiesta en het daaropvolgende oplapwerk dat de mannen van Vanspringel, bijgestaan door de collega’s van Feyaerts en Peerlings verwezenlijkten. Het zette teamowner Patrick Vanspringel aan tot het op de (van Peerlings geleende) motorkap kleven van twee stickers met de namen van Ford Peerlings en FordStore Feyaerts!  (Volledig verslag HIER)

Race 2: Tomas De Backer richting bekroning! 
 
Ellis Spiezia
Ellis Spiezia
Op een volkomen droge piste verzilverde Tomas De Backer meteen na de start zijn “pole position” door in de Tarzan aan de spits te verschijnen, voor Czyz, Roodenburg en Vanspringel. Al van bij het ingaan van de tweede ronde liep het trio De Backer-Czyz-Roodenburg wat uit op Nathan Vanspringel die meteen de hete adem voelde van Huart en iets verder Polen Magdziarz en Olejniczak. In de derde ronde moest Roodenburg lossen en de Nederlander kreeg meteen het gezelschap van het groepje Huart-Vanspringel-Magdziarz-Olejniczak. Iets verderop had een sterke Ellis Spiezia het aan de stok met Van de Craats, Rajala en Miss Kosterman.  

In de vierde ronde trapte Nathan Vanspringel, op dat moment 4de, in de Hugenholtz door de remmen, raakte bijna de bandenmuur, hij kreeg de #29 Ford Vanspringel min of meer nog onder controle, maar bij het uitkomen van de Hugenholtz raakte hij op een kerbstone opnieuw uit balans, waarbij een wiel afbrak en de bolide van de onfortuinlijke rijder dwars over de baan tot stilstand kwam. De safety car rukte uit. Net voor het incident was Roodenburg voorbij Czyz geraakt en zat dus, geholpen door de neutralisatie, op de hielen van leider De Backer… 
 
Podium race 2
Podium race 2
Na het ruimen van de piste, het takelen van de Fiesta #29 en het binnenrijden van de SC bleven er nog twaalf minuten te gaan. De Backer hield meteen stand, voor Roodenburg-Czyz-Huart-Olejniczak- Magdziarz-Barewijk en niet veel later sloeg dezelfde Top 3 opnieuw een ‘gat’ met het zevenkoppig groepje waarin Huart, andermaal, de leiding op zich nam. Ellis Spiezia bond de strijd aan met Geoffrey Vanspringel met de derde plaats bij de Belgen als inzet en Vanspringel moest op zijn beurt opletten voor een dreigende Tom Vanderheyden. Aan de kop van het peloton geraakte Roodenburg voorbij De Backer en deze laatste moest daarop voortdurend de aanvallen van Czyz afslaan. Pas in de elfde ronde moest De Backer zich gewonnen geven en vrede nemen met een derde plek, maar nog steeds eerste in het Belgische klassement.  
 
“Ik voelde al een hele tijd dat ik Roodenburg moeilijk achter mij kon houden,” stelde Tomas na afloop. “Hij was gewoonweg sneller. Tegenover Czyz had ik misschien langer kunnen standhouden, maar niet zonder het nemen van risico’s. Ik verkoos daarom voor die derde plek en vooral de volle Belgische punten te gaan. De buit is nog niet echt binnen, maar naar aanloop van de volgende en meteen voorlaatste afspraak van het seizoen, ziet het er voor de Belgische kroon goed uit voor mij.” 
 
Philippe Huart - Ford Peerlings
Philippe Huart - Ford Peerlings
In die Belgische titelkamp geeft Philippe Huart, Ford Peerlings-teammaat, zich niet gewonnen. Daarvan kregen we in Race 2 het zoveelste bewijs. De manier waarop de ouderdomsdeken die vierde plaats verdedigde spreekt boekdelen. Ronde na ronde hield de rijder van de #98 Ford Peerlings het hoofd koel en weerstond knap aan de druk die werd uitgeoefend door een zevenkoppige meute, met vooraan Olejniczak, Barewijk, Van de Craats, Kosterman, Magdziarz, Rajala en, iets verderop Ellis Spiezia en Geoffrey Vanspringel-Tom Vanderheyden. Uiteindelijk haalde Miss Kosterman het voor die vijfde plaats van Olejniczak, Van de Craats en Magdziarz, maar Mijnheer Huart bleef ongrijpbaar. Knap! 
 
Naar het einde toe beschikte Geoffrey Vanspringel in de #30 Ford Vanspringel niet meer over voldoende ‘power’ om Ellis Spiezia vooralsnog bij te benen. Bovendien moest hij daarop nog de nabijheid dulden van Tom Vanderheyden, in de #102 Ford Peerlings. De Amerikaan van de #128 NitroRacing ging aldus voor de derde plaats ‘overall’ bij de Belgen én tweede Junior, achter De Backer. Tom Feyaerts, tenslotte, slaagde erin om achter het stuur van de #11 Ford Feyaerts de Fin Sylverstersson, in de #81 EJ Automotive, mooi achter zich te houden. 
 
In de Belgische tussenstand telt Tomas De Backer nu 190 punten tegenover 152 voor Philippe Huart. Senna van Soelen kwam niet aan de start en hierdoor scoorden alleen Tomas De Backer, Sen Roodenburg en Alan Czyz hoge punten in de Dutch Belgian Super Star. In de tussenstand van de match België-Nederland blijft De Backer ook daar aan de leiding met twee punten verschil op Sen Roodenburg. 
 
Uitslag Race 2: 1. Roodenburg, 14 ronden; 2. Czyz, op 2.167; 3. De Backer, op 2.657; 4. Huart, op 12.707; 5. Kosterman, op 13.600; 6. Olejniczak, op 14.310; 7. Van de Craats, op 14.691; 8. Magdziarz, op 15.491; 9. Rajala, pp 15.801; 10. Barewijk, op 16.063; 11. Spiezia, op 22.596; 12. G. Vanspringel, op 25.157; 13. Vanderheyden,op 25.424; 14.Feyaerts, op 29.570; 15. Sylverstersson, op 30.177; 16. Zagorski, op 1.26.685; 17. N. Vanspringel, op 4 ronden  

Ford Fiesta Sprint CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 2 oktober 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons