van der Horst

Verschuift DTM-opener op Circuit Zolder?

Start 2019 DTM Zolder Race 2
Start 2019 DTM Zolder Race 2
Verleden week weigerde de FIA de kalender voor het komende DTM seizoen goed te keuren. Reden, zo werd bevestigd aan Autosport.be en meldt ook het Duitse Motorsport Total, is de clash tussen de openingsmanche van de DTM te Zolder en de WEC race te Spa-Francorchamps. Terwijl Circuit Zolder en ITR blijkbaar geen of weinig graten zagen in het samenvallen van de DTM-manche en de 6 Hours of Spa, bleek dit wel een probleem te zijn voor zowel het Ardeense circuit als de RACB. Bij de DTM-organisatie kijkt men nu of het mogelijk is om de DTM kalender aan te passen.
Start 6H Spa 2019
Start 6H Spa 2019
De finale WEC kalender was al in augustus gekend, terwijl het ITR een maand later kwam met een kalendervoorstel. De clash tussen de twee evenementen was dus al lang gekend en de RACB had het probleem al eerder aangekaart echter voorlopig zonder resultaat. Nu blijkt de FIA, die twee topevenementen op zulke korte afstand van elkaar niet ziet zitten, zich te mengen in het debat en het WEC geniet wegens zijn statuut van officieel FIA-wereldkampioenschap voorrang op andere internationale en nationale series. ITR, met de hulp van de DMSB, bekijkt nu of de manche te Circuit Zolder kan verschoven worden naar een andere datum.

2019 DTM Zolder
2019 DTM Zolder
Gemakkelijk wordt dit echter niet, temeer daar het ITR Zolder de seizoensopener beloofde. Schuift men de manche in Zolder een week naar voor, dan valt die weer samen de de e.Prix van Parijs en er zijn rijders die in beide series aantreden. Twee weken vroeger en de openingsmanche valt te dicht op de testdagen die in maart voorzien zijn op de omloop van Monza. Zet men de races in Zolder een week later dan nu voorzien op de kalender, dan vallen die weer samen met de Nederlandse GP, een situatie die men al van bij het begin absoluut wou vermijden. Een week later is er dan al weer de GP van Spanje en ITR heeft altijd al een clash met Formule 1 wedstrijden vermeden. Mogelijk kan men ook van datum wisselen met een van de andere voorziene DTM-manches, maar makkelijk wordt ook dit niet. Het is dus afwachten of er een oplossing uit de bus komt, zo niet blijft de clash tussen beide evenementen bestaan. Dat impliceert ook dat er mensen en middelen moeten gespreid worden over de twee circuits, niet in het minst op vlak van baanposten; dat alleen al wordt een huzarenstukje...

Foto's: Geert Franquet, RIP & Hans van OnsemSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Deutsche Tourenwagen Masters op dinsdag 10 december 2019.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons