van der Horst

Vila Real: Come back man Tiago Monteiro scoort emotionele zege voor eigen publiek

Tiago Monteiro: Portugese volksheld
Tiago Monteiro: Portugese volksheld
Tiago! Tiago! Het Portugese publiek reageerde uitzinnig op de zege van zijn held, nagenoeg twee jaar na de verschrikkelijke crash van de man uit Porto tijdens een Honda-test in Barcelona. Twee jaar waarin de kleine Portugees spijts de bijzonder moeilijke, pijnlijke en aanslepende revalidatie bleef geloven in een come back. Die is zondagavond, drie jaar na zijn al even onvergetelijke WTCC-zege in dit zelfde Vila Real thans een feit. Monteiro erfde al vroeg in de race de leiding toen KCMG-teamgenoot en polesitter hem (wellicht) de leiding cadeau deed, een maneuver waarvan Yvan Muller wist te profiteren om Tassi's tweede stek in te pikken. De Hongaarse youngster zou even later met bougieproblemen terugvallen en opgeven. De uitzinnige vreugde van het Portugese publiek contrasteerde met de ingetogenheid waarmee Yvan Muller en neef Yann Ehrlacher, andermaal goed voor een podiumplaats, met deze podiumceremonie omgingen na de dood van een jonge Cyan Racing-medewerker zaterdagavond.
Een opportunistich buitenommetje van Hyundai-rijder Nick Catsburg in de openingsronde leidde al meteen  tot de opgave van de Nederlander én puntenleider Esteban Guerrieri, het incident lokte ook een safety car-interventie uit.

Tiago Monteiro -KCMG Honda Civic TCR
Tiago Monteiro -KCMG Honda Civic TCR
Bij de herstart behield polesitter Attila Tassi andermaal de leiding voor Monteiro, Muller en Ehrlacher. Had Tassi toen al een probleem of deed hij teamgenoot Monteiro de leiding cadeau? Wie zal het zeggen, feit is dat Muller dankbaar van het gebaar profiteerde om zich tussen beide Honda-rijders in te positioneren. Muller jokerde daarop als eerste zonder zijn plaats aan neef Ehrlacher kwijt te spelen en ook leider Monteiro had wat later een voldoende grote voorsprong op Muller opgebouwd om probleemloos te jokeren. Ehrlacher van zijn kant verloor zijn derde stek aan Mikel Azcona maar herwon zijn goed toen de winnaar van race 2 op zijn beurt ging jokeren.

Frédéric Vervisch  Audi Sport Comtoyou Audi RS3 LMS
Frédéric Vervisch Audi Sport Comtoyou Audi RS3 LMS
Verderop was Frédéric Vervisch rondenlang in een gesmaakt gevecht verwikkeld met Ma Qinghua, Norbert Michelisz en Thed Björk. Onze landgenoot haalde evenwel de finish niet: na in een chicane al te hard over een boordsteen te zijn gereden moest hij met een gebroken wielophanging naar de kant.

Michelisz van zijn kant tikte als tiende aan. Spijts een puntenloze tweede rit verkleint de Hongaar zodoende zijn achterstand op kampioenschapsleider tot 25 punten. Vervisch valt na een moeilijk weekend terug naar de achtste plaats.
 
Vila Real betekent traditiegetrouw het einde van de Europese WTCR-campagne. Na het zomerreces geven rijders en teams elkaar op 14 september rendez-vous in het Chinese Ningbo.Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 7 juli 2019.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons