van der Horst

Vila Real: tweede seizoenzege voor Norbert Michelisz

Norbert Michelisz - BRC Racing Hyundai i30 N TCR
Norbert Michelisz - BRC Racing Hyundai i30 N TCR
Norbert Michelisz ging zaterdagnamiddag in Vila Real door op zijn elan en verzilverde zijn enkele uren eerder verworven pole met een start-tot-finish zege. Een tweede seizoenzege die de Hongaar opnieuw in het spoor brengt van puntenleider Esteban Guerrieri, de Argentijn verdween door technische problemen voortijdig uit de wedstrijd. Yann Ehrlacher werpt zich stilaan op als de snelste Lynk&Co-rijder wat zich mede dankzij een goed geplande jokerlap vertaalde in een knappe tweede plaats ten koste van Augusto Farfus, derde. Rob Huff legde beslag op een nooit bedreigde vierde stek, de VW Golf GTI-rijder ging het duo Nicky Catsburg-Aurélien Panis vooraf dat zelf de maat van het Zweedse duo Johan Kristoffersson-Thed Björk had genomen. Yvan Muller en Jean-Karl Vernay (WRT) rondden de top tien af. Frédéric Vervisch startte na een motorwissel als 24ste en finishte als twintigste.
Yann Ehrlacher - Lynk&Co Cyan Racing
Yann Ehrlacher - Lynk&Co Cyan Racing
Polesitter Michelisz behield bij het doven van de lichten de leiding voor Farfus, Ehrlacher en Huff terwijl Ma Qinghua na een barslechte start ver terugviel. Augusto Farfus vergemakkelijkte de vlucht van teamgenoot Michelisz door achtervolgers Ehrlacher en Huff af te stoppen, de Hongaar had na de openingsronde reeds een voorsprong van dik twee seconden opgebouwd en stevende na een foutloos parcours op een tweede, deugddoende zege af.
 
Jean-Karl Vernay - Leopard Racing Team Audi Sport Audi RS3 LMS
Jean-Karl Vernay - Leopard Racing Team Audi Sport Audi RS3 LMS
Zowel Michelisz als Farfus hadden tegelijkertijd voor een vroege jokerlap geopteerd en toen Ehrlacher na een  ronde voluit te zijn gegaan op zijn beurt ging jokeren wist hij net voor de aanstormende Farfus als tweede in te voegen. De top vier met Huff op P4 lag al snel vast, met Johan Kristoffersson in vijfde stelling, een stek die de ex-rallycrosskampioen na zijn jokerronde aan Catsburg en Panis zou kwijtspelen. Zowel de Nederlander als de Fransman hadden zich toen reeds voorbij Thed Björk gehesen, de regerende kampioen moest vrede nemen met een achtste plaats, achter Kristoffersson.

Géén crashes tot dusver in Vila Real waar iedereen zich nog de schrikwekkende carambolage van vorig jaar herinnert. Gabriele Tarquini verslikte zich bij een aanval op Tiago Monteiro in één van de chicanes en bezegelde daarbij ook het lot van de lokale held.
 
Tussen de rijders die om diverse redenen naar de staart van de startgrid werden verwezen vonden we ook Frédéric Vervisch terug. Bij Audi Sport Comtoyou opteerde men er na een catastrofale kwalificatie voor de motor van de Audi RS3 LMS te vervangen waardoor onze landgenoot pas als 24ste van start ging. Via een alweer spetterende start maakte Vervisch dadelijk vier plaatsen goed, hij zou uiteindelijk als twintigste finishen. 

Spijts een puntenloze rit behoudt de West-Vlaming zijn vijfde stek in de puntenstand, nog steeds aangevoerd door Esteban Guerrieri. De Argentijn vertrok na een sensorprobleem in kwalificatie pas als negentiende, leek niettemin enkele punten te zullen sprokkelen maar moest alsnog met ontstekingsproblemen naar de kant. Dit maakt dat naaste achtervolger Norbert Michelisz de initiële kloof van 45 punten naar Guerrieri in één klap tot 15 punten reduceerde. Yann Ehrlacher klimt over Tarquini en Farfus naar de achtste plaats, op één punt van oom Yvan Muller.

Vila Real: Uitslag Race 1

Vila Real: Kampioenschap na Race 1

Foto's: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 6 juli 2019.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons