van der Horst

Virtual Belcar in de startblokken

Krafft Racing - Virtual Radical
Krafft Racing - Virtual Radical
De eerste virtuele Belcar race is een feit. Het Belgian Endurance Championship, de ziel van de Belgische autoracerij, laat zich niet kisten door een virus: 48 teams met 2 of 3 piloten gaan op honderden kilometer van elkaar op hun racesimulatoren net niet door de woonkamermuur in een 125 minuten durende race. “Er zijn enkele piloten bij die anders op 26 april op het tarmac zouden starten en 30 van de deelnemende teams hebben wel een of andere band met de Belcar,” aldus Andy Jaenen van mede-organisator Skylimit Events. Alles is live te volgen op YouTube en social media.
“Alle beschikbare plaatsen waren op enkele uren weg. Simracen leeft enorm, het leuke eraan is dat je kunt instappen met degelijk gamersmateriaal”, aldus Andy, die er meteen op wijst dat simracen een volwaardige sporttak is. “We gebruiken het platform van het Amerikaanse iRacing. Daar zitten wereldwijd honderdduizenden simracers op. Voor het liveverslag zijn stemmen van het Britse Simracersworld ingehuurd.”

De virtual Belcar is vrij internationaal gekleurd maar geboren uit onversneden Zolders initiatief. Naast Circuit Zolder en de Belcar-organisatie trekken vooral Skylimit Events, organisator van race-activiteiten voor een breder publiek, en Simtag, bouwer van professionele racesimulatoren, de kar. Zo werd de ervaren simracer, Ronald Moons, aangetrokken om dit technisch in goede banen te leiden want net als bij de echte autosport komt er heel wat bij kijken.
 
FAST & FUN Mazda
FAST & FUN Mazda
Het volledige bedrag van de inschrijvingsgelden wordt door Circuit Zolder verdubbeld en integraal geschonken aan ’t Weyerke in Heusden-Zolder. In ’t Weyerke, een dienstencentrum voor personen met een beperking, is een volledige afdeling van tien bewoners in quarantaine gezet omwille van de besmetting met het Corona virus. De nood aan beschermingsmaterialen voor zorgverleners en bewoners is groot. Hiermee willen wij hun helpen door deze schenking te doen. ‘’Het zijn bijzonder moeilijke tijden voor onze zorggebruikers, de families en het personeel. Personeel op een veilige manier de frontlinie insturen is voor ons een topprioriteit. Dat materiaal kost handenvol geld. De steun die we van jullie krijgen zal daar integraal naartoe gaan. Circuit Zolder zet ’t Weyerke in pole position’’, aldus Inge De Geyter van ‘t Weyerke.

Volg het live!

De afgelasting van echte wedstrijden geeft e-sports een serieuze duw. En brengt ze onder de aandacht van het grote publiek. Je kunt de livestream vanaf 17.15u open zetten voor de kwalificaties. Het circuit en de auto’s zijn levensecht met fantastische detaillering in beeld gebracht – “even mooi dan echte beelden”, aldus Andy. Je ziet Porsches, Audi’s, prototypes en Mazda’s door de Zolderse chicanes scheuren. Een volledige deelnemerslijst van de eerste virual Belcar vind je hier. Daarmee vergeleken zag de virtuele en zeer gesmaakte Ronde van Vlaanderen er met alle respect een beetje als speelgoed uit.

Parallel kampioenschap met een 24 Uren-finale

“Deze eerste virtuele race is een losstaand gegeven. Maar gezien de overweldigende interesse denken we eraan om in normale omstandigheden telkens een virtuele Belcar te organiseren naast de fysieke races, die nu gespreid zijn over vijf wedstrijdweekends – in Spa, Assen en drie keer Zolder. En dus hopelijk ook met een echte virtuele 24 Hours of Zolder in de aanloop naar 7 en 8 november”, aldus Andy. De simracers hebben dan wel het grote fysieke voordeel dat hun bed op een paar passen van de cockpit staat.
 
Voor meer informatie, contacteer Andy Jaenen: +32 475 41 92 76 of andy@belcarseries.com

Belcar Series

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Simracing op donderdag 16 april 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons