van der Horst

Virtual Belcar ook een zomerserie in 2021 - Virtual Skylimit Sprint Cup debuteert

Start 4 Hours of Mosport
Start 4 Hours of Mosport
Een jaar geleden kreeg de Belcar Series met dank aan de lockdown een virtueel kampioenschap dat wat kleinschalig startte met de Virtual Belcar en de Zolder Touring Cup, maar helemaal ontplofte over de winter met de Virtual Belcar Winter Series. Daarom besloten Andy Jaenen en Ronald Moons ook dit jaar een nieuw seizoen op te starten met als afsluiter de virtuele 24 Uur van Zolder. De Zolder Touring Cup hebben ze wel laten vallen en in de plaats komt de Virtual Skylimit Sprint Cup.
  • Prospeed Competition
Tenopzichte van de vorige twee kampioenschappen voerden Moons en Jaenen wel wat wijzigingen door. Zo verdwijnen de Radicals in Belcar 1 maar krijgt de klasse een nog krachtigere wagen in de plaats met de Lamborghini Huracan GT3 Evo, alhoewel deze licht wordt aangepast. De bedoeling is om de prestaties van deze bolide wat af te zwakken, zodat deze meer de Super Trofeo-uitvoering benaderen. Zo zullen de bolides slechts op 95% procent van de normale kracht rijden en krijgen ze daarenboven nog eens een extra ballast van 50 kg. Qua diversiteit moeten we opnieuw kijken naar Belcar 3. Terwijl in de winter de Porsche Cayman GT4 er het gezelschap kreeg van de BMW M4 GT4, komt er nu nog een extra model bij met de McLaren 570S GT4, die onverwacht met de laatste seizoensupdate toegevoegd werd aan de iRacing servers. Belcar 2 en Belcar 4 blijven respectievelijk voorbehouden aan de Porsche 911 GT3 Cup en Audi RS3 LMS.

DESOPIT Racing - Mazda MX-5 Cup
DESOPIT Racing - Mazda MX-5 Cup
Nog een wijziging is het verdwijnen van de Zolder Touring Cup. Hoewel het een goede opstapklasse was voor nieuwelingen in het simracen waar de focus op endurance racen lag, kozen Ronald Moons en Andy Jaenen voor een andere aanpak met de Virtual Skylimit Sprint Cup, naar evenbeeld van de gloednieuwe Belcar Skylimit Sprint Cup, die op circuit begin mei zal debuteren tijdens het New Race Festival. Ook hier zullen er vier klassen voorzien zijn, waarbij telkens maar één bepaalde wagen beschikbaar is. Zo is Klasse 1 voorbehouden voor de Volkswagen Jetta TDI Cup, Klasse 2 voor de bekende Mazda MX-5, in Klasse 3 zien we de Kia Optima en de zwaarste klasse krijgt de Audi RS3 LMS TCR.

Start Hankook 3H Le Mans
Start Hankook 3H Le Mans
Qua kalender zullen beide kampioenschappen telkens op een vrijdagavond plaatsvinden, met uitzondering van de 24 Uur van Zolder. Terwijl de Virtual Belcar teruggrijpt naar zijn vertrouwde 3-uursraces, zullen de deelnemers van de Skylimit Sprint Cup telkens twee races van 25 minuten afwerken als voorprogramma op het grote werk. De virtuele tracés voor de evenementen lopen in beide kampioenschappen min of meer gelijk. Terwijl de Belcar weer iconische circuits bezoekt zoals Hockenheim, Le Mans en voor het eerst de Nordschleife, zal de Sprint Cup het voornamelijk op Belgische en Nederlandse omlopen doen, met daarnaast uitstappen richting het virtuele Virginia International Raceway en de Nürburgring. Op 30 april wordt het startschot gegeven en pas in het weekend van 20 en 21 november zullen we de nieuwe virtuele kampioenen in beide kampioenschappen kennen.
Kalender Virtual Belcar
30 april: Hockenheim
28 mei: Spa-Francorchamps
25 juni: Le Mans
27 augustus: Nürburgring Nordschleife
01 oktober: Virginia International Raceway - Grand West
20-21 november: 24 Uur van Zolder
Kalender Virtual Skylimit Sprint Cup
30 april: Circuit Zolder
28 mei: Spa-Francorchamps
25 juni: Zandvoort
27 augustus: Nürburgring GP
01 oktober: Virginia International Raceway
20 november: Circuit Zolder

Foto's: Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op zondag 4 april 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons