van der Horst

VS: Bottas klopt Hamilton die zesde wereldtitel veiligstelt

Valteri Bottas - Mercedes
Valteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas heeft met overtuiging de Grote Prijs van de Verenigde Staten gewonnen. Op het Circuit of the Americas ging de Fin op enkele ronden van het einde voorbij teamgenoot Lewis Hamilton. De Brit rondde niet alleen een 1-2 af voor Mercedes, maar pakte met zijn 150e podium in de F1 ook meteen zijn zesde wereldtitel in de koningsklasse van de eenzitterij, zijn vijfde voor het merk met de ster. Max Verstappen profiteerde van een compleet onmachtig Ferrari om de derde plaats te claimen.
Start GP USA 2019
Start GP USA 2019
Bij de start consolideerde Valtteri Bottas zijn pole, maar Sebastian Vettel leek de grootste moeilijkheden te hebben om zijn Ferrari op de piste te houden en zou één ronde later al terugvallen van P2 naar P7. Enkele ronden later zou het compleet Game Over blijken voor de Ferrarist in Austin, want in ronde 8 brak de ophanging van de Ferrari #5.

Verstappen rook zijn kans op het podium en kwam als eerste van de koplopers de pits in voor vers rubber, een ronde later gevolgd door raceleider Bottas. Beide heren kwamen na hun stop op de baan achter leider Hamilton - die in de openingsronde de beide Ferrari's was gepasseerd - en Charles Leclerc, maar zowel de Fin als de Nederlander werkten zich al snel voorbij de Monegask, die een totale offday voor Ferrari compleet maakte toen het linkerachterwiel nukkig deed bij zijn pitstop. Hij zou terugvallen tot na Renault-rijders Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg, maar de Australiër pitte meteen daarna en de Duitser had op oude banden zelf geen verhaal tegen Leclerc.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Net voor halfweg race kreeg leider Hamilton de opdracht te pitten, gezien Bottas het gat naar de leider gedicht had. De Brit pitte echter niet reed verder maar zakte compleet door het ijs met zijn versleten banden, waardoor ook Bottas bij zijn inhaalpogingen wat tijd verloor. Hamilton werkte een ronde te laat zijn - enige - stop af en leek zijn zesde wereldtitel alsnog met een zege te gaan bekronen, maar dat was buiten teamgenoot Bottas gerekend. Ijzig koel dichtte Bottas het gat op zijn teamgenoot en waar de eerste inhaalpoging hem nog naast de piste deed belanden, lukte de tweede poging met ruime marge. Hamilton's tweede plaats werd enigszins veiliggesteld door een gele vlag in één van de DRS-zones, waardoor Verstappen moest tevreden zijn met de laatste podiumtrede op minder dan één tel van winnaar Bottas. Hamilton kon het allemaal niet deren; hij telt met zijn 150e podiumplaats en Mercedes'  negende dubbel dit weekend nu één kroon meer dan het Argentijnse icoon Juan Manuel Fangio en nadert op recordkampioen Michael Schumacher, de Duitser die hij bij Mercedes opvolgde in 2013.

Charles Leclerc - auteur van de snelste ronde na een tweede pitstop in de tweede wedstrijdhelft - sloot op ruime afstand af als vierde, voor Alex Albon die in de openingsronde al moest pitten met schade, maar zeer sterk terugknokte. Best of the rest was Daniel Ricciardo na een racelange strijd met McLaren, waarbij Lando Norris op de zevende plaats teamgenoot Carlos Sainz afhield. Nico Hulkenberg besloot op P9, terwijl Daniil Kvyat als tiende over de meet passeerde, maar later teruggezet zou worden na P12 en zo het laatste punt aan Sergio Perez liet.

Over twee weken trekt de F1-karavaan naar Brazilië voor de voorlaatste afspraak van het seizoen.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van de Verenigde Staten 2019

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes56 ronden in 1:33:55.653
2.Lewis HamiltonMercedes+4.148s
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+5.002s
4.Charles LeclercFerrari+52.239s
5.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+78.038s
6.Daniel RicciardoRenault+90.366s
7.Lando NorrisMcLaren Renault+90.764s
8.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 lap
9.Nico HülkenbergRenault+1 lap
10.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+1 lap
11.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 lap
12.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 lap
13.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+1 lap
14.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 lap
15.Romain GrosjeanHaas+1 lap
16.Pierre GaslyScuderia Toro Rosso HondaDNF
17.George RussellWilliams Mercedes+2 laps
18.Kevin MagnussenHaasDNF
19.Robert KubicaWilliams MercedesDNF (niet geklasseerd)
20.Sebastian VettelFerrariDNF (niet geklasseerd)


Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons