Zweden: Kristoffersson diept voorsprong verder uit

Kristoffersson-Loeb
Op de omloop in het Zweedse Höljes werd afgelopen weekend de zevende manche van het World RX verreden of de eerste eerste van de tweede seizoenshelft. Kristoffersson won van Bakkerud en Loeb, terwijl Solberg na een knappe kwalificatie bleef stilstaan op de pole van de halve finale en achteraan moest aansluiten. De Noor kon niet optimaal profiteren van de afwezigheid van kampioen Ekström. Kristoffersson daarentegen behaalde de maximale puntenoogst en diept zijn voorsprong verder uit.
Johan Kristoffersson, geflankeerd door Andreas Bakkerud en Sébastien Loeb
Mattias Ekström zat met een overlapping in zijn agenda. De directie van Audi Sport zag de regerende wereldkampioen liever in DTM op de Norisring en zodoende moest de Zweed noodgedwongen forfait geven voor zijn thuisrace. Geen slechte keuze van zijn werkgever, want Ekström keerde als leider in DTM terug huiswaarts. In het World RX verloor hij echter zijn tweede plaats aan Solberg.

Het is sinds mei 2015, of iets meer dan twee jaar geleden, dat er geen Audi van EKS RX aan de start stond van een halve finale. Noch Andersson, vervanger van regerend kampioen Ekström, noch Heikkinen of Nitiss konden met hun EKS RA-Audi S1 strijden voor een plaats binnen de top 12. Dat was wel het minste van de zorgen van Johan Kristoffersson en Petter Solberg. De Zweed kon zijn voorsprong verder uitbouwen, terwijl de Fin de tweede plaats van Ekström kon overnemen.

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Kristoffersson, Solberg, Loeb, Timmy Hansen, Bakkerud en Kevin Hansen waren gedurende twee dagen de snelste mannen op deze supersnelle omloop, terwijl ook Baumanis zich ten koste van Solberg naar de finale wrong. Uiteindelijk was het Kristoffersson die zijn thuisrace vrij overtuigend won, voor Bakkerud die geen vuist kon maken en eieren voor zijn geld koos door samen met Kristoffersson in de laatste ronde te gaan jokeren. Iets wat ook ploegmaten Loeb en Hansen voordien reeds deden, maar meer dan een derde plaats voor Loeb zat er niet in.

Mattias Ekström
Kristoffersson was de beste tijdens de kwalificaties, won de halve finale en de finale en scoorde zodoende het maximum van de punten of 30 op 30. Dat zal Ekström niet graag horen. Solberg was ook goed op weg om een flinke score te realiseren, maar in de start van de halve finale viel hij stil en eindigde laatste. Hij scoorde 16 punten. Hierdoor zag hij ploegmaat Kristoffersson verder uitlopen tot 31 punten, maar pakte wel de tweede plaats over van Ekström in de tussenstand met een voorspring van zeven punten.

Foto's: Johnny Loix - Audi Sport

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 2 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zweden.