van der Horst

WRC All Live brengt rally op ongeziene manier in beeld

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Met het nieuwe rallyseizoen is ook WRC All Live van start gegaan. Een volledig nieuwe dienst van de WRC-promotoren waarmee ze proberen alles, maar dan ook alles, in beeld te brengen. Het enige wat je er als fan moet voor over hebben is 89,99 euro, en veel, veel tijd. Is dat het waard? Wij deden de test.
  • De Swert Opticiens
Eerlijk, het heeft even geduurd (tot we echt begonnen te geloven in de titelkansen van Thierry Neuville) voor we vorig jaar overschakelden op WRC+. Waarom ook? De tijden kwamen goed binnen, met de text-berichten konden we constant volgen, zeker in combinatie met de tussentijden en met enkele "flash"-beelden op sociale media. We waren eigenlijk constant helemaal mee. Of in die waan leefden we toch.

WRC All Live
WRC All Live
WRC+ bracht via GPS wel een live-tracking en ongeziene onboardbeelden, maar voor de gemiddelde rallyfan ging dat al redelijk ver. Bovendien was het niet echt duidelijk of je nu 4,99 euro, 7,99 euro dan wel 9,99 euro moest betalen. Het enige wat je zag was de afrekening op het einde van de maand. Maar gezien de goede dienst van WRC+, konden we ons daar snel over zetten.

We twijfelden dan ook of All Live wel een meerwaarde kon zijn. Maar opgefokt door alle beelden van de vele testsessies en smachtend naar het nieuwe seizoen haalden we toch onze bankkaart boven.

En dat heeft ons geen moment gespeten. 

Van zodra All Live in de ether ging, waren we overtuigd. Een ruim omkaderingsprogramma met live-interviews, reportages, beelden uit het servicepark en achter de schermen, ... en dan moest de eerste proef nog beginnen. Toegegeven, de eerste nachtproeven waren niet altijd even strak in beeld gebracht, maar het foutje van Ogier op Sisteron beleefden we live en we zagen ook Neuville vaststeken dankzij een onboardfragmentje vanuit de passerende Toyota van Jari-Matti Latvala. Ook de eerst volle dag was het nog wat zoeken, onder meer omdat de helikopter niet omhoog kon door het weer, maar daar kunnen we enkel begrip voor hebben.

De daaropvolgende dagen dagen zagen we de kwaliteit opgekrikt worden. De beelden kwamen goed door, net zoals de onboards en ook de streams van de vaste camera's stroomden vlot binnen. En op de (weinige) dode momenten doorheen de dag zijn er genoeg onboards te (her)bekijken. Met All Live kan je gerust spreken van een 24-urendienst. Overdag is er een live-stream die urenlang, tot bijna 8 uur duurt, en je raakt gewoon (letterlijk) niet uitgekeken op alle onboardbeelden, samenvattingen en reportages.

Blijft natuurlijk de vraag of je er geld wil voor neertellen. 
Wie tijdens de rallydagen constant moet werken of weinig online kan, heeft minder baat bij deze diensten, maar wie een schermpje over heeft, zal dat maar al te graag besteden aan WRC All Live. Eigenlijk betaal je perfect voor wat je wil. Wie genoeg heeft aan tijden en korte beelden kan nog altijd gratis alles volgen, wie "the whole nine yards" wil gaan, heeft daar vast "the whole ninety euros" voor over.

WRC All Live
WRC All Live
Zijn er dan geen minpunten? Jawel. Tijdens de uitzendingen krijg je niet altijd even goed zicht op de (tussen)tijden. Een splitscreenmodus zou soelaas kunnen bieden. En ook een derde schermpje waar je bijvoorbeeld uw favoriete team kan volgen, zou een +++ zijn. 
Maar zoveel "footage" binnen klikbereik, daar kom je echt handen, oren en vooral ogen voor tekort, en dus ja, wij gaan graag ons abonnement, na het maandje gratis, verlengen. Zelden hebben meer verlangd naar Zweden.

Foto's: Hyundai Motorsport & WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 6 februari 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons