van der Horst

Zandvoort: Benjamin Paque pakt een podiumplaats tijdens de Porsche Carrera Cup Benelux

Benjamin Paque
Benjamin Paque
Benjamin Paque is pas 18 jaar oud en beleeft het ene weekend na het andere plezier zowel in de Porsche Carrera Cup France, Porsche Carrera Cup Benelux als de Porsche Mobil 1 Supercup. Met andere woorden, een veeleisende omgeving en uitdagend races waarin je constant met de limiet moet flirten. Tijdens het weekend op Zandvoort, in het kader van de derde meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux, heeft de jonge Luikenaar alles gegeven en het resultaat volgde.
Benjamin Paque had zich voorgenomen om te schitteren achter het stuur van de AUGUST by NGT Porsche 992 GT3 Cup tijdens de derde meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux op Zandvoort, na een aantal lastige en zelfs frustrerende raceweekends. De examens waren amper afgesloten en hij trok richting de Nederlandse kust om zijn auto te testen en aan het weekend te beginnen. Benjamin was op zaterdagochtend meteen een van de sterkhouders tijdens een geanimeerde kwalificatiesessie. 

“Robert de Haan en Ariel Levi, twee van mijn grootste rivalen in de Benelux, komen ook uit in de Duitse Porsche Carrera Cup, wat betekent dat ze op Zandvoort veel tijd op het circuit hebben gekregen en dat met regelmatig sets nieuwe banden”, legt Benjamin uit. “Na mijn eerste poging in de kwalificatie zat ik binnen zes tienden van een seconde van de Haan. De samenwerking met het team was prima en ik stortte me op een tweede kwalificatieronde. Op de radio kondigden ze een tijd van 1'36''5 aan, terwijl de voorlopige pole 1'36''4 was! Ik zei tegen mezelf: OK, een tiende van een seconde kan ik er zeker nog afkrijgen. Ik verbeterde mijn tijd in de eerste twee sectoren en finishte de volgende ronde in 1'36''3, wat betekende dat ik had mijn eerste polepositie in de Porsche Carrera Cup Benelux in de wacht gesleept had. Ik was zo blij als een kind!

En dan is het tijd om te racen... op een circuit dat in de loop van de dag veel veranderde, vooral na de DTM-race, het hoogtepunt van het weekend op Zandvoort: “Ik ging goed van start, maar ik merkte al snel dat het rechterachterwiel de neiging had om te blokkeren bij het remmen. Ik zette wat meer remdruk aan de voorkant, maar het resultaat was niet wat ik verwachtte. Ik maakte een fout en ging rechtdoor. Daarna maakte ik ongeveer tien plaatsen goed om nog in de punten te finishen, maar het was niet het resultaat waar ik op gehoopt had!

In plaats van toe te geven aan de teleurstelling, bleef Benjamin Paque gefocust op zijn doel: de trend keren in race 2, helemaal aan het einde van de tweede dag. Paque mocht als tweede van start gaan.
 
“Robert de Haan startte vanaf de polepositie en al snel zag ik mijn teamgenoot van AUGUST by NGT, Glenn van Parijs, die hard op weg is naar de titel, naar voren komen. Ik liet hem gaan en even later kwamen Van Parijs en de Haan met elkaar in aanraking! Ik lag dus weer aan de leiding, maar nu geflankeerd door Ariel Levi, die duidelijk sneller was. Nogmaals, het feit dat hij in hetzelfde weekend in zowel de Benelux als de Duitse Carrera Cup reed, betekende dat hij de exacte staat van het circuit kende. Hij ging mij voorbij en in mijn achteruitkijkspiegel zag ik de Haan en Gus Burton, een Brit uit de Porsche Supercup, terugkomen. Er waren verschillende neutralisaties en bij de derde herstart werd mijn voorsprong tot niets gereduceerd. Ik gooide de deur een paar keer dicht, maar de Haan duwde me uiteindelijk in een spin, voordat Burton me frontaal raakte! Een PRO-AM-rijder maakte het karwei af door me frontaal te raken, waardoor de radiateur beschadigd raakte. Ik was echt ontgoocheld... Met het team hadden we alles op alles gezet om een goede race te rijden en dat deden we duidelijk...”

De race werd echter beëindigd door en zoals het reglement voorschrijft, bepaalde de hiërarchie van de ronde voorafgaand aan de onderbreking de uitslag. Benjamin Paque werd zo, als tweede geklasseerd, en beste Rookie. Later op de avond kreeg de Haan, derde, een 30-secondenstraf, waardoor hij in het klassement zakte. De moraal was gered... 

Het is precies het resultaat dat ik nodig had om mijn motivatie op te krikken voor een zomer die in het teken zal staan van de Porsche Mobil 1 Supercup”, lachte Benjamin. “Ik wil het AUGUST by NGT-team bedanken, dat zo goed met me heeft samengewerkt tijdens het weekend. Ik ga nu naar de Red Bull Ring voor de Grand Prix van Oostenrijk, waar de tweede ronde van de Porsche Supercup wacht. Afgelopen maart testte ik al op dit circuit, dat minder gecompliceerd is dan Monaco, en mijn rondetijden lagen slechts drie tienden hoger dan die van mijn CLRT-teamgenoot Dorian Boccolacci. In de zeer competitieve omgeving van de Porsche Mobil 1 Supercup hoop ik in de top 10 te eindigen. Maar we zullen hard moeten vechten, dat is zeker! Na de Red Bull Ring zijn er Silverstone, Boedapest en dan Spa in het laatste weekend van juli. Kortom, ik zal me waarschijnlijk niet vervelen tijdens mijn schoolvakantie...”  

Benjamin Paque Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 26 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons