van der Horst

Zandvoort: Geen evident Porsche Carrera Cup Benelux-weekend voor RedAnt Racing

Sam Dejonghe - RedAnt Racing
Sam Dejonghe - RedAnt Racing
De laatste manche van de eerste seizoenshelft van de Porsche Carrera Cup Benelux mag best als bewogen worden omschreven. Beide races werden voor lange tijd geneutraliseerd, wat het Sam Dejonghe en Ad Geerts moeilijk maakte om plaatsen te winnen. Met een plaats in de top 5 en een podium in hun respectieve klasse wisten de RedAnt Racing-rijders het weekend toch op een positieve noot af te sluiten.
  • Powercars
De kwalificaties zijn hyperbelangrijk voor de half uur durende sprintraces in de Porsche Carrera Cup Benelux, dat is algemeen geweten. “Het klinkt hard, maar als je in de PRO-klasse niet bij de eerste vijf kan starten, wordt het door het hoge niveau van het kampioenschap heel moeilijk om naar het podium te rijden”, weet team manager Marc Goossens.
 
Nu is zo een kwalificatiesessie altijd een beetje een oefening op een slappe koord. Alles moet op het juiste moment op zijn plaats vallen. “En dat gebeurde niet”, stelt Sam Dejonghe eerlijk. “Ik was een paar dagen eerder ziek geworden, en ik was nog altijd niet helemaal OK. Die laatste procenten wist ik er niet uit te halen, en omdat de verschillen zo klein zijn, betekende dat twee keer een plaats op de zevende startrij. Goed, één van mijn snelste ronden werd afgebroken door een rode vlag, maar ik denk niet dat het veel verschil had gemaakt mocht ik die hebben kunnen uitrijden.”
 
“Sam was niet de enige PRO-rijder die hoger op de grid stond dan normaal”, vult teambaas Bert Redant aan. “Het gevolg van nogal wat incidenten tijdens de kwalificaties. We hadden er dan ook goede hoop op dat Sam in de races wel wat plaatsen zou kunnen goedmaken.”
 
Alleen moet er dan wel geracet worden. Beide wedstrijden werden ontsierd door heel wat incidenten, wat er voor zorgde dat de races voor ruim de helft van de voorziene racetijd werden geneutraliseerd. Uiteindelijk werden ze ook allebei voortijdig afgevlagd. “Heel spijtig was dat”, stelt Bert Redant. “Jammer voor het talrijk opgekomen publiek, en uiteraard ook voor de teams en rijders. Misschien moest er maar eens bekeken worden hoe het komt dat het steeds dezelfde rijders zijn die bij zo een incidenten betrokken zijn. Wat er ook van zij, voor Sam was het in die omstandigheden niet evident om plaatsen te winnen.”
 
In de eerste race legde de Porsche #777 beslag op de negende plaats in de PRO-categorie, in de tweede zelfs op de vijfde. “Op zondag voelde ik me al wat beter, en geraakte bij de start heel goed weg”, doet Dejonghe het relaas. “Ik wist meteen drie plaatsen te winnen. Wat later blokkeerde ik bij het remmen een van de wielen, waardoor de banden niet meer in opperbeste staat verkeerden. Niet eenvoudig om dan nog overal op de limiet te gaan rijden. Maar uiteindelijk werd ik toch nog als vijfde PRO-rijder gerangschikt.”
 
“Zo scoort Sam toch nog een pak belangrijke punten”, voegt Marc Goossens er aan toe. “Wat betekent dat hij nog steeds in de top 5 van het kampioenschap staat, wat hem moet toelaten om in de tweede seizoenshelft de druk op de rijders voor hem hoog te houden. Want dat zij niet feilloos zijn, dat hebben we dit weekend kunnen vaststellen.”
 
Ad Geerts - RedAnt Racing
Ad Geerts - RedAnt Racing
Ad Geerts was in Zandvoort aan zijn eerste raceweekend van het seizoen toe. Ondanks de bewogen wedstrijden trok hij zich in de AM-klasse behoorlijk uit de slag. Met de #911 Porsche finishte hij in de eerste race al op de vierde plek in zijn klasse. “Met zo een wedstrijdverloop was het allesbehalve makkelijk om in het ritme te komen”, analyseerde Geerts achteraf. “Maar in de tweede race liep het al wat vlotter, en kon ik uiteindelijk als derde het AM-podium op, samen met mijn zoon Rik, die als tweede was gefinisht. Prachtig, toch. Die foto komt zeker in het familiealbum!”
 
Ad was ook de enige Porsche-rijder van RedAnt Racing die in Zandvoort in de AM-categorie aan de start kwam. Philippe Wils blesseerde zich tijdens de voorafgaande testdagen aan de rug, en moet enkele weken revalideren. “Iedereen van het team wenst Philippe een spoedig herstel toe”, besluit Marc Goossens. “We hopen dat hij snel opnieuw achter het stuur kan kruipen, om zo de indrukwekkende progressie die hij dit jaar al liet optekenen kan verder zetten.”
 
De Porsche Carrera Cup Benelux neemt nu een korte zomerbreak, en komt op 12 en 13 augustus opnieuw in actie, op het TT Circuit in het Nederlandse Assen.

Racemail PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 26 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons