van der Horst

Zolder Historic GP: Concours d’élégance hoogtepunt van tweede dag (+ Video)

Concours d’élégance Historic GP
Concours d’élégance Historic GP
Op zondag was de Concours d’élégance zeker het hoogtepunt van de tweede dag van de Zolder Historic GP. Het evenement lokte dan ook veel volk, maar ook op de piste was weer heel wat te beleven. De Belcar Youngtimer Cup en de Belcar Historic Cup werkten ieder twee wedstrijden af en de tweede race van de FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars serie leverde een pak spektakel op. Natuurlijk waren er nu ook weer vele toeschouwers die speciaal afzakten om de formule 1 wagens in actie te zien en zij werden op hun wenken bediend wanneer de deelnemers van de The Force - F1 en de Modena Motorsport F1 show de piste namen.
Jan Van Elderen voor Luc Moortgat
Jan Van Elderen voor Luc Moortgat
De deelnemers aan de Belcar Youngtimer Cup en de Belcar Historic Cup mochten de dag openen met ieder hun eerste wedstrijd van het weekend. In de namiddag werkten beide series nog een tweede race af. Luc Moortgat (Porsche 964 Cup) won tweemaal voor Jan Van Elderen (Ford Sierra Cosworth) terwijl Erik Bruynoghe (Peugeot 205) en Eric Nulens (Porsche 964) legden ieder eenmaal beslag op de laagste trede van het podium. Bij de Historics ging de eerste zege naar de Chevrolet Corvette van Luc Branckaerts, hij ging Guy Francois (Lotus Elan) en Xavier Martens (Porsche 911) vooraf. In de tweede race nam Guy Francois revanche, hij won voor Branckaerts en Michel Kowaleski (Ford Escort RS2000).  

Schade bij de FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars
Schade bij de FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars
De FIA Lurani Trophy for Formula Junior cars race op zondag kende een geanimeerd verloop. Bij de start liep het mis en verscheidene concurrenten kwamen met elkaar in aanraking. Vier wagens bleven beschadigd achter op het rechte stuk voor de tribunes, waarop de safety car de race neutraliseerde tot alle wrakken opgeruimd waren. De deelnemers moesten tijdens de neutralisatie door de pitlane, terwijl takelwagens tegen de rijrichting in richting de gestrande bolides snelden. Bruno Weibel (Lotus 22), zaterdag nog tweede in de eerste race, won voor Peter Morton (Lightning Envoyette) en Mark Shaw (Brabham BT6). Voor de Canadian American Challenge Cup meldden zich slechts twee deelnemers aan de start waarop besloten werd om de tweede race af te blazen.

Ferrari 643
Ferrari 643
Weer gaven de formule 1 bolides van The Force - F1 en de Modena Motorsport F1 een spetterende show van brullende motoren. Enkele wagens zoals de Williams FW09 en de Ferrari 312 B2 liepen zaterdag schade op en kwamen niet meer in actie, maar het publiek kon zich nog vergapen aan wagens zoals de Benetton B192 ex Schumacher, de Dallara BMW, de Arrows A10B alsook aan de Ferrari’s waarmee ooit Alesi, Berger en Prost de start namen. Ook een Jordan ex-Damon Hill was voorzien te rijden, maar vanwege een ontbrekend onderdeel voor de versnellingsbak kwam de bolide uiteindelijk niet in actie. In de pitboxen stonden ook twee perfect gerestaureerde Arrows-bolides (Enrique Bernoldi en Jos Verstappen) opgesteld, al kwamen ze niet in actie.

BMW M1 Procar - Best car of the show
BMW M1 Procar - Best car of the show
Uitkijken was het naar het Concours d’élégance waar heel wat prijzen te rapen vielen. Zo waren er trofeeën voor de beste oldtimers in de categoriën American Muscle Car, GT Car, Open Sport Car, Saloon car en voor het eerst ook Youngtimers, waar een BMW 1802 met de prijzen ging lopen. Verdere winnaars waren onder meer een Ford Mustang Fast Back uit 1965, een unieke Cisitalia, een Fiat Cabrio uit de jaren 50 en een Lancia Aurelia. Gezien de ceremonie plaatsvond op een racecircuit, was er ook een prijs voor de beste racewagen en die werd weggekaapt door een Opel GT Conrero groep 4, waarvan er slechts drie exemplaren werden gebouwd. Aangezien dit jaar het merk Porsche 70 jaar bestaat, waren er ook trofeeën voor de mooiste 356 en de opvallendste 911. Maar de prijs van Best Car of the Show ging naar de BMW M1 Procar, een exemplaar waarmee Hans Stuck 40 jaar geleden nog mee op de omloop van Zolder had geracet.

Lees ook: Zolder Historic GP: Zonovergoten start bij topevenement voor historische wagens
Lees ook: Zolder Historic GP: Moortgat en Branckaerts eerste winnaars
 
Foto's: Niels VaeckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op zondag 27 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Historic GP.
  • LTF

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons