van der Horst

Zweden: Michaël De Keersmaecker virtueel in halve finale - Kristoffersson op voorlopige pole

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
De World RX-wedstrijd in Zweden is de zevende op een kalender van twaalf races. Meteen ook de derde van de vijf Europese wedstrijden in de strijd om de titel in het European RX. In World RX staat actueel leider en thuisrijder Johan Kristoffersson voorlopig op de pole, terwijl in het EK de Noor Thomas Bryntesson voorlopig de snelste is. De Belgen doen het uitstekend met een voorlopige twaalfde plaats in het European RX voor Michaël De Keersmaecker bij de Supercars, terwijl Guillaume De Ridder in RX2 met een uitstekende zesde plaats nu reeds zeker is van een derde startplaats in de tweede halve finale.
Ekström gaf forfait voor DTM
Ekström gaf forfait voor DTM
Zeven Zweden op 22 wagens binnen het World RX voor de Zweedse manche. Dan hebben we het nog niet over het forfait van regerend wereldkampioen Mattias Ekström die van hogerhand zijn DTM-programma doet primeren. Een spijtige zaak voor zowel Ekström die zijn tweede plaats in de tussenstand op de tocht zet en ook uiteraard voor het publiek die hun wereldkampioen maar al te graag zou aanmoedigen. Er restten evenwel zoals gemeld nog zeven landgenoten, waaronder PG Andersson die Ekström vervangt in diens Audi S1. De Zweed moet samen met de Fin Heikkinen en de Let Nitiss de eer van Audi hoog houden en de rest van de titelpredenten zoveel mogelijk punten afsnoepen.

Dat is tot hiertoe echter nog niet gelukt. Het trio zal zich zelfs moeten reppen om de halve finales te bereiken, want Nitiss staat twaalfde tegenover Heikkinen en Andersson die zestiende en zeventiende staan en dus voorlopig buiten de finales vallen.

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Kristoffersson is na twee kwalificatieheats met zijn Zweedse Volkswagen van PSRX Volkswagen Zweden de snelste op zijn thuisfront voor Sébastien Loeb in de Peugeot 208 van het Zweedse Team Peugeot Hansen en de Noorse Ford-rijder Andreas Bakkerud. Petter Solberg, die dit weekend de afwezigheid van Ekström optimaal moet benutten, is voorlopig pas vijfde na Kevin Eriksson, maar voor Timmy Hansen.


Thomas Bryntesson - Ford Fiësta Supercar
Thomas Bryntesson - Ford Fiësta Supercar
Ook het European RX met identiek materiaal als in het WK is toe aan zijn derde race en het is de Noorse Ford-rijder Thomas Bryntesson die voorlopig de debatten leidt voor Hedström, Hvaal en Muennich, terwijl de grote namen Markund en Larsson voorlopig pas op de negende en de tiende plaats staan, net voor Henning Solberg en onze landgenoot Michaël "MDK" De Keersmaecker. Maar liefst 32 wagens schreven zich in voor deze manche met zes Zweden, tien Noren en een handvol Finnen is dit meer dan een Scandinavisch onderonsje.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Terug naar MDK; de man uit Londerzeel doet er alles aan om de toppers te volgen, maar heeft nog steeds problemen om de vele PK's aan de grond te krijgen. Het is echter duidelijk dat het in de goede richting gaat. Hij staat momenteel twaalfde en dus virtueel in de halve finales. De plaatsjes zijn evenwel duur in dit maar liefst 32-koppig veld. Daarvan moger er 20 morgen hun wagen reeds opladen voor het begin van de halve finales. Michaël zal nog ferm uit zijn pijp moeten komen, want hij staat ex aequo met vier wagens en dat terwijl mannen als Öhman en Grosset-Janin net achter hem staan. Ook Jochem Coox is van de partij met zijn ex-Marklund VW Polo en staat na een pechdag op de 29ste plaats.

Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
In RX2 kennen we reeds een halve finalist. Deze klasse reed op zaterdag de vier kwalificiatieheats en met Guillaume De Ridder en zijn zesde plaats hebben we reeds een Belgische halve finalist op zondag.Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 1 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zweden.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons