van der Horst

24H Le Mans: ACO trekt vanaf 2020 opnieuw de kaart van proto's met GT-looks

Le Mans Prototype 2020
Le Mans Prototype 2020
Op de jaarlijkse persconferentie van de Automobile Club de l'Ouest werd vandaag bevestigd wat al een tijdje in de lucht hing. Onder het goedkeurend oog van onder meer ACO-baas Pierre Fillon, FIA WEC-CEO Gérard Neveu en Grand Marshall Jacky Ickx werden de plannen voor de periode 2020-2024 uit de doeken gedaan en daarin trekt men opnieuw de kaart van de GT1's van weleer. De naam van deze nieuwe klasse wordt weldra door het grote publiek gekozen: wordt het Super Sportscar, GTPrototype, Le Mans Supercars of Le Mans Hypercars...?
  • Hamofa Performance
Gérard Neveu
Gérard Neveu
De nieuwe klasse ter vervanging van de LMP1's, waarvan de naam later wordt bekendgemaakt, focust opnieuw op wagens die een gelijkenis vertonen met de straatwagens van de constructeurs. De hybride technologie zal daarin ook een rol spelen, zo zal een Kynetic Energy Recovery System (KERS) op de vooras voorzien worden, waardoor alle wagen AWD zijn. Naast het standaard KERS mogen constructeurs ook hun eigen systeem ontwikkelen, al moet men dit vervolgens aan de concurrerende teams aanbieden. Qua rondetijden wordt er gemikt op 3:20 in Le Mans, dus een fractie trager dan de huidige LMP1's.

De McLaren F1 GTR won in 1995 de 24 Heures du Mans
De McLaren F1 GTR won in 1995 de 24 Heures du Mans
Ook naar de kosten wordt gekeken, de ACO maakt zich sterk dat slechts een kwart van de huidige budgetten volstaat voor de volgende generatie racewagens. Een ruwe schatting ligt dan rond de 25 tot 30 miljoen euro voor een programma met twee wagens. Al heel wat constructeurs toonden interesse, maar om welke het juist gaat werd niet meegedeeld. Zak Brown liet enkele weken geleden alvast een ballonetje op over een eventuele deelname van McLaren.

Foto's: Georges De Coster, WEC/ACO & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op vrijdag 15 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons