van der Horst

24H Le Mans: Kobayashi bezorgt Toyota besttijd met nieuw ronderecord in tweede kwalificatie

Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Kamui Kobayashi heeft voor een ware stunt gezorgd tijdens de tweede kwalificatiesessie voor de 24 Uren van Le Mans. De Japanner kon een rondje afwerken waarbij hij relatief weinig verkeer tegenkwam en klokte af op 3:14.791 ofwel twee seconden onder de besttijd van Neel Jani twee jaar geleden. De #1 en #2 Porsche 919 sloten als tweede en derde af in de gecombineerde resultatenlijst nadat de sessie ongeveer voor de helft werd stilgelegd met rode vlag en ook onder rood voortijdig eindigde.
  • St. Paul
JMW Motorsport - Ferrari 488 GTE
JMW Motorsport - Ferrari 488 GTE
Net nadat de sessie meer dan drie kwartier had stilgelegen, sneuvelde de ene besttijd na de andere. Zowel in LMP1, in LMGTE-Pro als LMGTE-Am ging het ronderecord aan gruzelementen. In die laatste klasse was het een snel rondje van Dries Vanthoor dewelke de JMW Motorsport Ferrari 488 GTE de pole in de klasse bezorgde. Nadien zou de chrono van de jonge Limburger nog wel verbeterd worden door zijn concurrenten, tot het uiteindelijk teamgenoot Will Stevens was die in de absolute eindfase de voorlopige besttijd terug op conto van de geel-zwarte Ferrari bracht. Nadien werd de sessie gestopt wegens een crash van Timothé Buret in de Panis Barthez Competition Ligier #23.

CEFC Manor TRS Racing - Oreca
CEFC Manor TRS Racing - Oreca
Hoewel Toyota dus een flinke gooi deed naar de pole, liep de sessie hoegenaamd niet helemaal op wieltjes voor de Japanners. Onder meer een probleem met de olietoevoer noopte tot een vervanging van de krachtbron op de #8 nadat de wagen in de openingsronde stilviel. Buémi kon de TS050 Hybrid evenwel op elektrische aandrijving terug naar de box loodsen. In LMP2 ging de snelste chrono naar de #25 CEFC Manor TRS Racing Oreca; de bolide had een seconde bonus op het exemplaar van Jackie Chan DC Racing met onder meer onze Noorderbuur Ho-Pin Tung. In LMGTE-Pro was Aston Martin Racing nog steeds primus, maar ditmaal wel met het nummer #97. De klasse oogt overigens bijzonder competitief, want de top vijf situeert zich op ongeveer een seconde van elkaar.

Uiteindelijk besliste de stewards ook om de sessie met een halfuur te verlengen en geen gesloten wagenpark te houden tussen Q2 en Q3; goed nieuws alvast voor Risi Competizione...

Lees ook: Video: De recordronde van Kamui Kobayashi
Lees ook: Kobayashi: "Kan nog beter als ik me goed kan voorbereiden"

Straks om 22H wordt de derde en laatste kwalificatiesessie op gang gevlagd en om middernacht kennen we in principe de polesitters.

--- Uitslag tweede kwalificatiesessie 24 Heures du Mans 2017 (pdf) ---

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op donderdag 15 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons