van der Horst

24H Nürburgring: 38 GT3's ingeschreven - Wat kunnen de Belgen?

Start 24H Nürburgring 2015
Start 24H Nürburgring 2015
Komend weekend wordt al voor de 44e keer de 24 Uren van de Nürburgring afgewerkt, en net als tijdens andere edities zal er ook dit jaar een indrukwekkend aantal wagens op de grid staan. Een blik op de voorlopige deelnemerslijst leert ons dat er 158 auto's zijn ingeschreven, waarvan 38 uitkomen in de hoogste klasse (SP9). Daarin zijn de GT3's ondergebracht en daaruit komt zondag hoogstwaarschijnlijk ook de winnaar.
  • St. Paul
Falken Porsche - 24H Nürburgring 2015
Falken Porsche - 24H Nürburgring 2015
De Duitse merken zijn op eigen bodem uiteraard het best vertegenwoordigd, negen Audi's en evenveel Mercedessen vervoegen in SP9 zeven BMW's en zes Porsche's. Daarnaast zien we van Nissan, Bentley en Aston Martin telkens twee exemplaren, terwijl Lamborghini het doet met één auto. Audi zorgde de afgelopen jaren voor fabriekssteun en dat loonde; het merk met de Vier Ringen won drie van de vier afgelopen edities. De constructeur maakte echter al vroeg bekend ditmaal niet vier, maar slechts twee Audi's meer te bemannen met fabriekspiloten, één exemplaar van Phoenix en één van WRT.

De beide Audi's van WRT
De beide Audi's van WRT
Aan Belgische zijde is het vooral uitkijken naar de beide Audi's van WRT, het fabrieksexemplaar van Laurens Vanthoor, Christopher Mies, Pierre Kaffer en Nico Müller met startnummer 1 is sowieso een zegekandidaat. Zij wonnen vorig jaar nog en die bemanning is zo goed als ongewijzigd gebleven, alleen Kaffer neemt het zitje over van Edward Sandström. De Zweed vormt nu team met Robin Frijns, Stuart Leonard en Frédéric Vervisch op de tweede Audi van WRT. Maxime Martin is de derde Belg in een GT3, hij vormt team met Alexander Sims, Philipp Eng en Dirk Werner op de Rowe Racing BMW #23.

Haribo Racing Team - Mercedes AMG GT3
Haribo Racing Team - Mercedes AMG GT3
Laurens Vanthoor was vorig jaar nog ingeschreven op beide WRT Audi's, een praktijk die deze editie door Mercedes wel heel extreem wordt toegepast. Maro Engel zal starten op zowel de #4 als de #9 Black Falcon, maar bij Haribo worden beide wagens bemand door exact hetzelfde viertal bestaande uit Uwe Alzen, Lance David Arnold, Maximilian Götz en Jan Seyffarth. Verder is het trio Christian Vietoris, Christian Hohenadel en Renger Van der Zande ingeschreven op zowel de #29 als de #31 HTP Mercedes, op de #29 nog bijgestaan door Marco Seefried.

Manthey Racing - Porsche 911 GT3 R
Manthey Racing - Porsche 911 GT3 R
Doordat de nieuwe Porsche GT3 R nog niet zoveel kilometers reed, was het moeilijk om de Balance of Performance te bepalen voor die auto. Frikadelli Racing trok zich daarom eerst terug, maar zal dan toch starten nadat de Porsche alsnog een grote restrictor kreeg. Het lijkt er bovendien op dat de Porsches meer dan alle andere GT3's zullen gaan profiteren van een optimaal brandstofverbruik; zij zouden één ronde extra kunnen afleggen op een tank, een niet te onderschatten voordeel op de Nordschleife.

24H Nürburgring 2015
24H Nürburgring 2015
Voor komende zondag wordt regen voorspeld in de Eifel, geen nieuwigheid voor de teams die ook in het VLN-kampioenschap zowel regen, mist als sneeuw te verwerken krijgen. Maar omdat de baan bijna 25km lang is, kan één verkeerde bandenkeuze zelfs tijdens een etmaalrace het verschil betekenen tussen winst en verlies. Afgaande op de VLN-resultaten is het ook al moeilijk een winnaar op voorhand te kiezen; Audi won de twee eerste manches, Mercedes de kwalificatierace voorafgaand aan deze wedstrijd en BMW de derde VLN-race.

--- Voorlopige deelnemerslijst 24H Nürburgring 2016 (PDF) ---

Foto's: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Circuit Internationaal op donderdag 26 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Nürburgring.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons