van der Horst

American Festival: Longin/Longin/Guelinckx beklinken titel met zege

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
De PK Carsport Audi R8 LMS GT2 heeft de seizoensfinale van het Belcar Endurance Championship 2022 gewonnen en daarmee is het team tevens zeker van de titel. Stienes Longin, Bert Longin en Peter Guelinckx kwamen na 125 minuten racen als winnaar over de meet, nadat Cédric Wauters in de eindfase zwaar crashte met de Lamborghini Huracan #20. De Belgium Racing Porsche die uittredend kampioen Dylan Derdaele deelde met Michael Cool noteerde zijn beste jaarprestatie en kreeg op het podium het gezelschap van Jos Menten, die in de PG Motorsport Porsche naar de laatste ereplaats soleerde.
Start 2022 Belcar American Festival Zolder
Start 2022 Belcar American Festival Zolder
Bij de start behield Cédric Wauters in de polesittende TotaalPlan Racing Lamborghini initieel zijn positie, tot Bert Longin de PK Carsport Audi enkele bochten later naar de kop loodste. Dylan Derdaele drong aan en stootte nog in die openingsronde door naar P2, om een ronde later terug naar P3 te worden verwezen. Nog twee ronden later kwam het in de MINI Corner tot een aanrijding tussen de Audi en de Lamborghini, waarbij de Italiaanse bolide doorstootte naar de leiding en de Audi een kleine tien seconden verloor en daarbij terugviel naar P3.

PK Carsport - BMW M2 CS
PK Carsport - BMW M2 CS
Na tien minuten wedstrijd verscheen de safety car een eerste keer op de baan, toen de PK Carsport BMW van Junior Planckaert, Jurgen Van Den Broeck en Andy Peelman crashte in de Thierry Boutsen Chicane. Na tiental minuten werd de piste terug vrijgegeven en gebeurde er vooraan vrij weinig. Bij de eerste reeks pitstops veranderden de posities vooraan niet, met de Lamborghini van Cédric Wauters/Brent Verheyen op kop. Jeffrey Van Hooydonk (Russel Racing by NGT Racing Porsche) en Jos Menten (PG Motorsport) rukten op naar voor en passeerden de Audi, met op dat ogenblik Peter Guelinckx aan het commando.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Stienes Longin nam op 35 minuten van het zwart-wit geblokt het stuur over van Guelinckx en werd met vers rubber op pad gestuurd. Als een bezetene knaagde Longin Jr. aan de achterstand en na enkele ronden bevond hij zich in het zog van Derdaele, die op zijn beurt aan het jagen was op de Lamborghini. Op 20 minuten van het einde ging Longin op en over beide kemphanen richting de leiding. Wauters, die het stuur van Verheyen had overgenomen op de Lamborghini, trachtte nog aan te klampen, maar Stienes Longin sloeg een klein kloofje. Op een goede tien minuten van het einde plaatste Wauters de Huracán in de muur boven op de tunnel aan de ingang van het circuit, wat leidde tot een neutralisatie die zou duren tot aan het einde van de race.

TipTop Rent - Cayman GT4
TipTop Rent - Cayman GT4
Gunther Van Den Berg en Arthur Peters waren in hun Cayman GT4 van Tip Top Rent primus in de GTB-klasse, voor Stephan en Didier Beyens in de BE Motorsport Porsche Cayman en de VDW Motorsport BMW Z3 van Ron Van De Water, Nico Vangeel en Edwin Beyers. Het team uit Kasterlee kreeg de krachtbron uit hun vertrouwde BMW niet op tijd klaar, waardoor het opteerde voor de "ouwe trouwe" Z3 en daardoor ook verhuisde van de divisie toerisme naar GT.

Xavier en Jochen Stevens
Xavier en Jochen Stevens
De wederoptredende Stevens Motorsport BMW M2 CS Racing van vader en zoon Xavier en Jochen Stevens won de toerismedivisie. De TCL Motorsport (Terclavers/Terclavers/Zaenen) BMW M2 CS Racing besloot als tweede, voor het Alnimax Racing-exemplaar van Alexander Borgmans en Maxim De Witte.


Convents Racing Team  - BMW E90 325i
Convents Racing Team - BMW E90 325i
In de TB-klasse won de Convents Racing BMW van Convents/Convents/Raymakers en daarmee brancht Steve Raymakers een prachtig eerbetoon aan zijn vader Marc die eerder deze week overleed. Rofix Racing gevancheerde voor de pech bij de 24 Hours of Zolder, De Coninck/Vaessen besloten als tweede, voor de QSR by GRT Motorsport BMW van De Jonge-De Meulder.

Update

Na afloop werd de PG Motorsport Porsche van Jos Menten gediskwalificeerd omdat de wagen met 1281 kg onder het reglementair voorgeschreven minimumgewicht van 1293 kg bleef, "een spijtige menselijke fout", erkende teameigenaar Paul Geeris. De wagen werd uit de uitslag geschrapt, waardoor Russell Racing de laatste ereplaats erft.

Uitslag volgt...

Foto: Thomas Smets - Kurt Vanhoenacker - Marnik Mouchaers  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons