van der Horst

Aston Martin hernoemt AM-RB 001 hypercar tot Valkyrie

AM-RB 001 Hypercar concept
AM-RB 001 Hypercar concept
Aston Martin werkt al een tijdje samen met Red Bull Racing aan de ontwikkeling van een hypercar. De wagen die tot nog toe bekend stond als de AM-RB 001 ontsproot uit een samenwerking tussen het Advanced Technologies departement bij Red Bull onder leiding van Adrian Newey en Aston Martin's creatief brein Marek Reichman. De bolide die driekwart jaar geleden werd voorgesteld ruilt nu de werknaam AM-RB 001 in voor zijn permanente denominatie, Valkyrie - helemaal in lijn met de traditie bij Aston Martin.
AM-RB 001 Hypercar concept
AM-RB 001 Hypercar concept
De autobouwer met hoofdkwartier in het Britse Gaydon verzint al sinds de jaren '50 van de vorige eeuw benamingen beginnende met de letter V. De Vantage was de eerste, in 1951, met als doel zich te onderscheiden van zijn minder van biceps voorziene broertje DB2. Vantage sloeg steevast op de meer performante uitvoeringen van Aston Martin's familietelgen, tot het Britse merk in 2005 met een model op de proppen kwam dat diezelfde naam droeg, een model dat na meer dan tien jaar uitgegroeid is tot de best verkochte titel binnen Aston Martin.

AM-RB 001 Hypercar concept
AM-RB 001 Hypercar concept
Na Virage en Vanquish opteerde Aston Martin meer recent voor Vulcan, een naam afgeleigd van de vuurgod. Met Valkyrie blijft het merk in de mythologie vertoeven, want Valkyrie stamt af uit de Noordse mythologie waar ze een oorlogsgodin beschreef die mocht vonnissen over leven en dood. In de jaren 60 van vorige eeuw verbond de Amerikaanse luchtmacht de naam Valkyrie aan het project voor een supersnelle bommenwerper, maar het vliegtuig dat driemaal de geluidssnelheid moest halen geraakte nooit verder dan het prototype stadium. Meer recent associëren wij de naam evenwel met de film Valkyrie, een verhaal dat handelt over (spoiler alert: mislukte) moordaanslagen op Adolf HItler. Blijkbaar roept de naam die connotatie bij Aston Martin niet op, of geeft men er aan de overkant van Het Kanaal niet om. Op het Autosalon van Genève zou de huidige iteratie van de bolide aan het brede publiek getoond moeten worden. Huidige iteratie, want de wagen is nog lang niet klaar...

Foto's: Aston Martin



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op maandag 6 maart 2017.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons