van der Horst

Benelux Porsche-kampioenschappen rijden samen in 2020

Dylan Derdaele - Belgium Racing
Dylan Derdaele - Belgium Racing
De Porsche Carrera Cup Benelux en de nieuwe Porsche Sprint Challenge Benelux betwisten in 2020 hun wedstrijden samen onder de vlag van de Porsche Motorsport Benelux. Beide kampioenschappen behouden hun divisies, klassen en podia en qua wedstrijdformat werd er geopteerd voor een lange race van 55 minuten, aangevuld met twee echte sprintraces van ieder een halfuur. Daarnaast zijn er twee vrije trainingen van een halfuur en een kwalificatie.
In eerste instantie was het de bedoeling dat de Porsche Sprint Challenge Benelux 2020 in "kleinere" meetings in actie zou treden, maar de coronacrisis deed organisator The Driving Force terugkomen op die intentie. De organisatie meldt echter dat de bovenvermelde formats bijgestuurd kunnen worden in functie van de tracktime, iets wat ondermeer zal gebeuren in Spa waar slechts twee races geprogrammeerd staan. Daarnaast is er ook een testdag op 9 juli te Circuit Zolder. De volledige kalender treft u hieronder aan, waarbij de manches in Zolder en Spa nog onder voorbehoud zijn.

"Twee aparte kalenders organiseren was een 'mission impossible' eigenlijk", vertelt Series Manager Olivier Aerts aan Autosport.be. "Daarom hebben we geopteerd voor een praktische keuze door de twee kalenders samen te voegen, wat eigenlijk impliceerde dat we van nul af aan moesten beginnen. Het is zeker geen opzet voor de langere termijn, dus voor volgend jaar mikken we opnieuw op een eerder traditioneel concept. Ik denk dat we voor 2020 toch nog een mooi concept hebben waarbij we mikken op 20-25 wagens. Ook de rijders en teams reageren verheugd op het feit dat ze eigenlijk quasi evenveel of meer tracktime krijgen. De Sprint Challenge klimt bijvoorbeeld van 170 naar 200 minuten. Ook qua projectkalender denk ik dat we mogen tevreden zijn, met mooie meetings - ondanks de enorm grote vraag voor tracktime van promoteren in binnen- en buitenland. We rijden in de GT World Challenge-meeting op Zandvoort en kunnen onze deelnemers races op de GP Strecke van de Nürburgring aanbieden, dus niet het kortere tracé. Voor onze meeting in Spa is het nog wachten op enkele gesprekken die gaande zijn. Voorlopig mikken we op twee sprintraces, maar als de situatie het toelaat, zouden we ook daar graag een langere race aan het programma toevoegen.

André Van Hoof - Gilles Smits
André Van Hoof - Gilles Smits
Vandaag kondigde Gilles Smits, die de laatste jaren hoofdzakelijk aan de slag kwam in de VW Fun Cup, aan dat hij zal deelnemen aan de Porsche Sprint Challenge met een Porsche uit de ateliers van André Van Hoofs Speedlover. De Waals-Brander geeft aan de keuze te maken om in actie te kunnen komen op een iets toegankelijker niveau dan de Porsche Carrera Cup Benelux, maar die beweegreden zal nu dus deels wegvallen vanwege het samensmelten van de kalenders. "Wanneer je plaatsneemt achter het stuur van een Porsche 911 GT3 Cup, wordt je meteen goed gezind", vertelt Smits die in één adem aangeeft 2020 als een test te beschouwen ter voorbereiding op 2021. Hij zal dit jaar enkel in actie komen in Zolder, Zandvoort en Spa-Francorchamps. "Ik heb de vurige ambitie om geen figurantenrol te willen spelen en met enkele bekers huiswaarts te keren. Met Speedlover ben ik in goede handen en ik bedank André voor zijn vertrouwen."

Gisteren onthulde Autosport.be reeds dat volgend jaar de Porsche Sprint Challenge zal samengaan met een nieuwe BMW M2 CS Cup, waardoor een nieuw kampioenschap zal ontstaan onder de vlag van de Sprint Challenge Benelux.

Kalender Porsche Motorsport Benelux 2020

DatumMeeting
21-22 augustus 2020Zolder Fun Festival (Circuit Zolder)
11-12 september 2020DTM (Nürburgring GP)
25-27 september 2020GT World Challenge (Circuit Zandvoort)
10-11 oktober 2020Hat Trick (Spa-Francorchamps) - 2 races
30 oktober - 1 november 2020Finale Races (Assen)

Foto's: Marnik Mouchaers & Gilles SmitsDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 8 juni 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons