van der Horst

Canada: Fernando Alonso snelst aan einde van eerste dag

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Fernando Alonso bleek vandaag het snelst na de eerste vrije trainingen voor de Grote Prijs van Canada. De Spanjaard was marginaal beter dan Lewis Hamilton, terwijl Romain Grosjean als derde aantikte. Tijdens de eerste sessie bleek Paul di Resta nog de primus; de Schot profiteerde optimaal van zijn medium-Pirelli's om op een opdrogende baan de beste chrono te klokken. Landgenoot Jenson Button volgde op minder dan een tiende, terwijl Romain Grosjean ook toen als derde afsloot.
  • Prospeed Competition
In de nacht van donderdag op vrijdag trok een regenvlaag over het Île Notre-Dame, waardoor het er even op leek alsof de geplande bandentesten voor Pirelli (letterlijk) in het water zouden vallen. Tegen het einde van de ochtendlijke sessie achtten de rijders de tijd rijp om de intermediates in te ruilen voor rubber van de nieuwe compound. Paul di Resta profiteerde in zijn Force India optimaal van enkele gele vlaggen in de laatste minuten van de sessie en eindigde daardoor bovenaan de tijdstabellen. Marussia-rijder Jules Bianchi belandde na een slipper naast het circuit, maar beschadigde bij het terug opsturen van de baan de versnellingsbak van zijn bolide waardoor de meccano's tijdens de middagpauze de versnellingsbak moesten wisselen. Alsof de dag nog niet er genoeg was, betekende de regen ook dat de troepen van John Booth niet het geplande testprogramma konden afwerken, waardoor enkele upgrades (waaronder aan de uitlaat) pas in Silverstone verder onder de loep genomen kunnen worden.

Een ander verhaal in de namiddag toen het circuit opgedroogd was. De tijden gingen een pak omlaag in vergelijking met de eerdere sessie en ook het nieuwe Pirelli-rubber kon uitgebreid aan de tand gevoeld worden. Fernando Alonso bleek zoals gemeld 1 honderste sneller dan Lewis Hamilton, die naar eigen zeggen nog steeds met remproblemen worstelt op zijn Mercedes; niet onbelangrijk op een circuit dat de remmen doorgaans danig op de proef stelt. Voor di Resta zou deze sessie in mineur eindigen, hij bleef in de Force India box na elektrische problemen aan zijn VJM06. Ook de nummer twee van in de ochtendsessie, Jenson Button, kreeg af te rekenen met mechanische problemen aan de versnellingsbak van zijn MP4-28. Niemand vereeuwigde vandaag overigens zijn naam in de wall of champions, vlak na de laatste chicane; ook Valtteri Bottas niet welke in de aanloop naar deze GP nog aangaf "in het bijzonder uit te kijken naar de Wall of Champions". Voor morgen wordt er overigens regen voorspeld op het Circuit Gilles Villeneuve, wat de teams een extra uitdaging voorschotelt om de set-up van de bolides op punt te krijgen tegen de Grand Prix op zondagavond onze tijd.

Foto: Georges De Coster  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons