van der Horst

Canada: De jacht op Sebastian Vettel is geopend

Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Waar na de Grote Prijs van Spanje zowel Fernando Alonso als Kimi Räikkönen nog dichter bij Vettel in de buurt kwamen in het kampioenschap, nam de Duitse wereldkampioen in Monaco alweer een voorsprong met een tweede plaats achter landgenoot Nico Rosberg in de Mercedes. Alonso stelde in het prinsdom teleur met slechts een zevende plaats en Räikkönen zag zijn kansen gehypothekeerd na een aanrijding met een overambitieuze Sergio Perez. Nu één derde van het seizoen is afgewerkt, zullen deze kanshebbers in het offensief moeten gaan, anders riskeren ze dat Vettel zijn vierde titel op rij pakt.
  • LTF
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Afgezien van de technische problemen met het DRS-systeem in Bahrein en het ongelukkig afbreken van de voorvleugel in Maleisië reed Alonso tot nog toe een sterk seizoen. Alleen in Monaco was er een klein dipje, dat hopelijk voor hem en Ferrari maar beperkt zal blijven tot één race. Räikkönen was dan weer de regelmatigste coureur, met onder meer drie tweede plaatsen op rij. De statistieken zijn alleszins in het voordeel van Vettel's concurrenten: nog nooit kon Red Bull in Canada de zege mee naar huis nemen, ondanks twee pole posities in de laatste twee jaar. McLaren daarentegen won de afgelopen drie edities op rij deze wedstrijd, waar de kans statistisch gezien groter is dat de safety car wordt ingezet, dan dat deze in de pitlane blijft.

Kimi Räikkönen - Lotus
Kimi Räikkönen - Lotus
Nergens in het seizoen wordt een rondje dermate snel afgelegd als in Canada, ongeveer één minuut en 15 seconden heeft men nodig om de iets meer dan vier kilometer af te leggen. Niet alleen de acceleratie is op het Circuit Gilles Villeneuve belangrijk om goed door de veertien bochten te komen, ook de remmen zijn van kapitaal belang op dit tracé dat enorm veeleisend is voor de onderdelen die de wagen toelaten te vertragen. De teams en piloten zullen bovendien nog steeds rekening moeten houden met snel slijtende banden en dus ook hun strategie daarop moeten aanpassen. Pirelli zal wel tijdens de vrije trainingen een nieuwe compound testen die langer meegaat, maar het zal nog minstens één race duren eer het nieuwe rubber een gans weekend wordt ingezet. Wordt dat dan een keerpunt in het seizoen of wordt Vettel zondag al bijgebeend? Het antwoord krijgen we zaterdag vanaf 19u tijdens de kwalificaties maar vooral zondag vanaf 20u tijdens de race op het Île Notre-Dame in Canada.

Foto's: Georges De Coster  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons