van der Horst

Daniel Abt bevestigt einde samenwerking met Audi

Daniel Abt
Daniel Abt
Eerder vandaag bevestigde Audi dat het Daniel Abt op non-actief zet na het incident waarbij de Duitser zich liet vervangen door een simracer tijdens de meest recente Race at Home Challenge-manche van de Formula E. Om 18 uur vanavond reageerde Abt zelf op het incident via onderstaande video. Hij bevestigt daarmee niet enkel dat hij te horen kreeg dat zijn samenwerking met Audi stopt, maar legt ook uit dat de wisseltruc bedoeld was als ludieke actie.
"Mijn virtuele delict heeft echte gevolgen voor mij", vertelt Abt. "In een gesprek met Audi eerder vandaag werd mij meegedeeld dat onze wegen scheiden. We zullen niet langer samen racen in de Formule E en de samenwerking is ten einde gekomen. Dat doet pijn, zoals ik nooit eerder gevoeld heb in mijn leven. Het was belangrijk voor mij om de kans te grijpen om te vertellen wat er echt gebeurd is en mij op hetzelfde moment te verontschuldigen bij mijn familie, mijn vrienden, Audi, mijn partners, de Formule E, Unicef en alle fans die mij de afgelopen jaren gesteund hebben. Ik heb een grove fout gemaakt en ik zal de gevolgen dragen. Ik hoop dat jullie me kunnen vergeven", aldus Abt, die vervolgens nog terugblikt op de voorbije zes jaar, waarvan drie als fabriekspiloot.

Eerder in de video ging Abt zoals gemeld in op zijn versie van het incident, onder andere de aanleiding tot de beslissing om zich te laten vervangen door Lorenz Hörzing. Incidenten en bugs tijdens eerdere races, gecombineerd met een wagen die volgens Abt op geen enkel vlak te vergelijken is met een echte Formule E-bolide, deden hem besluiten om iedereen een neus te willen zetten door een ervaren simracer een race te laten afwerken. Hij geeft aan dat hij vanaf het begin die intentie heeft gehad, geen manieren heeft gezocht om zijn intenties te verbergen (zoals het gebruik van VPN-technologie om je identiteit online te verhullen) en de ganse onderneming wilde documenteren.

Waar hij wel aan voorbij lijkt te gaan, is dat zijn intenties - in een spel of niet - gevolgen kunnen hebben voor andere rijders, in de echte wereld. Stel dat Stoffel Vandoorne op het einde van het jaar enkele punten tekortkomt voor een titel, dan zal er vrijwel zeker worden gekeken naar deze race. Er zijn ook financiële belangen, uiteraard. Of een schorsing een terechte sanctie was? Dat is een lastig verhaal, maar welke keuze had Volkswagen-dochter Audi? Bovendien werkt het merk met de vier ringen al vele jaren samen met de familie Abt, wat de beslissing des te opmerkelijker maakt.

De integrale video, in het Duits, maar met Engelse ondertitels, kan u hieronder bekijken.


 
Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule E op dinsdag 26 mei 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons