van der Horst

Geslaagde eerste dag van FIA Truck Grand Prix Zolder

Truck GP Circuit Zolder
Truck GP Circuit Zolder
De eerste dag van de FIA Truck Grand Prix in Zolder zit er op en zoals beloofd stond de diverse races bol van de actie en het spektakel. Zowel de Trucks als de racewagens maakten er, onder een schitterende zomerzon – jawel - een mooie show van en dat belooft voor morgen. Een overzicht van dag 1 van de Zolder Truck Grand Prix.
Het was weer Truck in Zolder!
 
De European FIA Truck GP is één van de jaarlijkse hoogtepunten op Circuit Zolder en al op zaterdag vonden heel wat mensen de weg naar Limburgse omloop. We moeten dus zeggen, het was weer… Truck in Zolder.
 
De eerste race werd vlak na de start onderbroken wegens een crash, gelukkig met minder materiële schade dan afgelopen seizoen. Na de herstart werd het een mooie show van Jochen Hahn, die in zijn Castrol Team Hahn MAN won, voor merkgenoot Norbert Kiss van het GFS OXXO Energy Team. De strijd om de derde plek werd beslecht op de meet tussen in volgorde Antonio Albacete (MAN), Adam Lacko (Freightliner) en Markus Bösiger (MAN). Onze landgenoot Jean-Pierre Blaise (Lion Truck MAN) was lang op weg naar de pole voor race 2 – hij lag 8ste met een omgekeerde top 8 van race 1 als startorde -, maar de man uit het oosten van ons land verdween vroegtijdig in de pitlane.
 
De tweede race was dan weer weggelegd voor de Zwitser Markus Bösiger, in de Truck Sport Lutz Bernau MAN. Het echte spektakel vond echter plaats net achter de winnaar, met een gevecht voor de tweede plek tussen maar liefst 5 rijders: Norbert Kiss, Adam Lacko, Antonio Albacete, Jochen Hahn, winnaar van de eerste race en Rene Reinert. Het was alsof er een merkencup plaatsvond op Circuit Zolder… maar dan met meer dan 1000 pk en 5,5 ton aan boord! Uiteindelijk waren de overblijvende podiumplaatsen voor Kiss (MAN) en Lacko (MAN) na een strijd die  meteen de annalen van het circuit in mag. Ook mooi was de negende plek, na een start achteraan, van onze landgenoot Jean-Pierre Blaise.
 
KIA verzorgt de show
 
KIA LOTOS
KIA LOTOS
De eerste ‘race’ afspraak op Circuit Zolder was weggelegd voor de KIA LOTOS. De kleine KIA Picanto 1.2 is een bolide die raceklaar is voor 10.000 euro, maar wel voor heel wat spektakel zorgt. Tijdens de eerste race eindigden enkele van de deelnemers, waaronder de kandidaat op het eindpodium Michal Smigiel, in de bandenmuur, terwijl vooraan Karol Urbaniak als eerste over meet ging. Hij won voor Konrad Wrobel en Karol Lubas. Later werd Urbaniak uit de uitslag geschrapt, waardoor Wrobel en Lubas opschoven naar 1 en 2, voor Rafael Berdys als nummer drie.
 
De tweede en laatste afspraak van zaterdag, maar ook de laatste race van het seizoen voor de sympathieke merkencup was voor Karol Urbaniak, met Piotr Parys en Karol Lubas op de overige podiumplaatsen
 
Maassen snelste van Limburg in een Porsche
 

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Xavier Maassen verzekerde zich voor de tweede maal dit jaar van de pole in Zolder in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. De Limburger van Allure Porsche zette in de kwalificatie van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een tijd van 1.35.439 neer en geen enkele wagen zal in een chronorit dit weekend sneller gaan. Tijdens de eerste sprintrace trok de man uit Lanaken fel van leer en de leider in het kampioenschap reed van start tot finish aan de leiding. Uiteraard doet hij hiermee een prima zaak in de strijd om de titel. Achter hem verdeelden Max van Splunteren en Jeffrey Van Hooydonk de andere podiumplaatsen onder elkaar. Rik Renmans won de Challenge klasse.
 
Lotus on Tour
 
In de Lotus Cup Europe was er op zaterdag alleen de strijd om de pole-positie, met vooraan de Brit Jonathan Walker, in de Lotus Exige V6 Cup R. Onze beste landgenoot was Thierry Verhiest, vierde op de startgrid, op amper 6 tienden van de referentietijd. Andere Belgen aan het werk zijn onder meer Denis Vandensavel, derde in de Exige Cup of John Rasse, vierde in de Production Cup. Op zondag volgen beide races van 30 minuten.  
 
Last but not least ging de pole-positie in de Promotion Truck Racing Holland naar Heinz Werner Lenz in een Mercedes Actros.

Circuit Zolder Press
 
   • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons