van der Horst

LMP1 programma Porsche op losse schroeven - Beslissing valt later deze maand

Porsche 919 Hybrid LMP1
Porsche 919 Hybrid LMP1
De toekomst van het FIA WEC oogt onzeker, nu de geruchten rond een exit van Porsche steeds luider beginnen klinken. De berichten doken voor het eerst op in de gerenommeerde Duitse publicatie Sport Auto en werden in de aanloop naar de 6 Hours of Nürburgring niet ontkend door Porsche, dat bij monde van Andreas Seidl enkel aangaf dat een beslissing over de verderzetting van het LMP1-programma nog voor het einde van de maand zal genomen worden.
Porsche 919 Hybrid LMP1
Porsche 919 Hybrid LMP1
Het WK uithouding is nog maar net aan het bekomen van het vertrek van Audi, of de volgende tegenslag dient zich alweer aan, al kan dit meer verregaande gevolgen hebben. Een WK vereist immers de aanwezigheid van minstens twee constructeurs. Ook Toyota zou haar positie mogelijk heroverwegen mocht Porsche vertrekken.

Porsche 919 Hybrid LMP1
Porsche 919 Hybrid LMP1
Een potentieel vertrek van Porsche zou het WEC dwingen om haar WK-status terug af te staan en terug onder de "Intercontinental Le Mans Cup"-noemer (of iets gelijkaardigs) door het leven te gaan. Een andere piste is het promoveren van de GTE Pro tot topklasse, deze klasse kreeg dit jaar al een WK-status en kan nog steeds op heel wat interesse rekenen van constructeurs. Zo vervoegt BMW volgend jaar het veld, mogelijk gevolgd door Lamborghini.

Laatstgenoemde piste is echter problematisch voor de prototypes. Nochtans wordt er in 2018 een instroom van nieuwe privé-teams verwacht in LMP1 Non Hybrid. DPi (Daytona Prototype international) werd tot dusver door de ACO steeds weggelachen, maar de Amerikaanse klasse gebaseerd op LMP2-bolides zou ook een oplossing kunnen bieden in deze mogelijke impasse. 

Foto's: Vincent Wouters

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op zondag 16 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Nürburgring.
  • Inforegio

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons