van der Horst

Marc Duez met Volvo 240 turbo Groep A in Belcar Historic Cup

Volvo 240 Turbo Groep A
Volvo 240 Turbo Groep A
Een legendarische wagen met een levende legende achter het stuur. Menig autosportliefhebber zal vloeken dat deze primeur nu net tijdens de coronaperiode plaatsvindt en op een moment dat er amper volk aanwezig zal zijn dit weekend tijdens de opener van de Belcar Historic Cup.
  • Hamofa Performance
Originele versie RAS Volvo 240 Turbo Groep A in 1986
Originele versie RAS Volvo 240 Turbo Groep A in 1986
GDM Motors is niet aan zijn proefstuk toe voor het bouwen van historische racewagens op meerdere exemplaren. Zo kocht GDM Motors jaren geleden de oude voorraad motorsportonderdelen van Mercedes en een originele Paris-Dakar SLC op. Sindsdien zijn er een 20 tal stuks geproduceerd, zowel chassis als volledige wagen. En nu krijgt ook de Volvo 240 Turbo Groep A een tweede leven via GDM Motors met Guillaume Dumarey als stuwende kracht achter dit project.

Volvo 240 Turbo Groep A
Volvo 240 Turbo Groep A
Het betreft een exacte replica van de wagens, destijds gerund door RAS Sport en in 1986 binnen het ETCC bestuurd door de duo’s Johnny Cecotto / Anders Olofsson en Thomas Lindström / Ulf Granberg. Tijdens de laatste race voor het Europees kampioenschap in Estoril kregen ze nog versterking van een derde wagen voor Per-Gunnar "Peggen" Andersson / Mauro Baldi. Volvo werd met Eggenberger als preparateur Europees kampioen in 1985 met het duo Lindström / Brancantelli, maar stapte een seizoen later over naar Ford en zodoende pakte RAS het contract over. De wagens werden naast Nordica ondersteund door Europe Dealer Team Volvo.

Guillaume Dumarey - PK Carsport
Guillaume Dumarey - PK Carsport
“Onze structuur heeft een bedrijf in Slovakije dat gespecialiseerd is in het restaureren van historische racewagens”, legt de Belgische ondernemer uit. “Het is na een ontmoeting met de Zweed Per-Gunnar Andersson, die één van de rijders was van de Volvo 240 Turbo Gr. A, dat het idee geboren is om een beperkte reeks van deze Zweedse bolides te bouwen. We werken nauw samen met de structuur GRC Sport van Pino Sperlinga, die een goed deel van het mechanische werk doet, zoals de motor en de versnellingsbak, naast het runnen van de wagen op de piste. Het project was dus aantrekkelijk en we hebben het tot leven gebracht”.

Volvo 240 Turbo Groep A
Volvo 240 Turbo Groep A
“Ondertussen beschikken we over een FIA homologatie/htp paspoort en de bedoeling van GDM Motors is om, in samenwerking met GRC Sport, exemplaren van de Volvo 240 Turbo Groep A in te zetten in de competitie van Peter Auto. De wagen die dit weekend in Zolder aan de slag gaat, is ons prototype waarmee we reeds veel hebben getraind. Deze twee races zijn de laatste stap en dan gaan we ons richten op de markt en deze wagens verhuren of verkopen. Momenteel zijn er drie wagens operationeel en het is de bedoeling dat er zes worden opgebouwd. Onze target ligt wereldwijd, maar ook in België hopen we uiteraard geïnteresseerden warm te maken. Deze formule Groep A is ook qua budget aantrekkelijk, wat zou moeten betekenen dat de ‘The Flying Brick’ zijn terugkeer op de piste maakt en dat tot grote vreugde van de fans van het genre.”

GDM Motors Volvo 240 Turbo
GDM Motors Volvo 240 Turbo
De Volvo 240 Turbo Groep A heeft een 4-cilinder krachtbron, van 2127 cc met turbo en is goed voor 370 paarden. De versnellingsbak is manueel met vijf verhoudingen en de auto weegt 1050 kilo.



Foto’s: Ronald Janssens / GDM Motors



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons