van der Horst

Michael Schumacher werd opnieuw geopereerd en zijn toestand is verbeterd

Michael Schumacher
Michael Schumacher
Michael Schumacher is gisteravond opnieuw geopereerd om een bloedklonter in de hersenen te verwijderen. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, geven de dokters toch aan dat er een merkbare verbetering is in de toestand van de zevenvoudige wereldkampioen F1 ten opzichte van gisteren. Die verbetering was de aanleiding voor de dokters om tot een tweede operatie over te gaan. Schumacher blijft evenwel in kritieke toestand en wordt vooralsnog in een kunstmatige coma gehouden.
De artsen in het universitair ziekenhuis in Grenoble zagen een verhoogde druk in de schedel van Michael Schumacher en namen samen met de familie en de artsen die de eerste operatie hebben uitgevoerd de beslissing om opnieuw te opereren om zo de druk in de hersenen te verminderen. Het doel van de operatie gisteravond rond 22.00 was het wegnemen van een bloeduitstorting in de linkerkant van het brein, de andere zijde dus waar de eerste operatie gebeurde. Het hematoom dat tijdens deze meest recente operatie werd weggenomen, was overigens in de hersenen gelegen, waar dat bij de eerste operatie naast de hersenen lag. Er zijn verscheidene  bloeduitstortingen in  Schumacher's hersenen vastgesteld, maar het hematoom aan de linkerkant was naar verluidt groter, maar eenvoudig te bereiken en met relatief weinig riscico te verwijderen. De scan die gemaakt werd na afloop van de operatie toonde volgens de dokters aan dat het hematoom correct verwijderd werd en er een verbetering is in de toestand van Schumacher. De scans toonden echter ook aan dat er nog steeds andere afwijkingen zijn die men in het oog moet houden.

Het zijn die laesies die men van zeer kortbij moet opvolgen en die het medisch personeel nopen tot het monitoren van de situatie van uur tot uur. De dokters kunnen nog niet bevestigen dat Schumacher buiten levensgevaar is, maar ze hebben naar eigen zeggen wat extra tijd gewonnen. De komende uren zijn cruciaal voor het verdere herstel, al verandert de toestand van de Duitser van uur tot uur. De behandelende artsen benadrukten dat de toestand kritiek blijft, maar dat ze aangenaam verrast waren over de vorderingen in de gezondheidstoestand. Het woord positief wilden ze niet in de mond nemen, maar men gaf aan optimistisch te zijn. Momenteel is het plan om de andere aanwezige hematomen niet te verwijderen, gezien deze niet zo makkelijk bereikbaar zijn als dit dat  gisteren verwijderd werd. De bedoeling is om Schumacher verder te laten herstellen, terwijl hij van nabij opgevolgd wordt.

Michael Schumacher - Mercedes AMG
Michael Schumacher - Mercedes AMG
De coma waarin Michael Schumacher verkeert is overigens niets abnormaals. Het betreft hier namelijk een kunstmatige coma, zowat standaard procedure bij dit soort trauma's. De kunstmatige coma laat het verplegend personeel bijvoorbeeld toe zaken als zuurstoftoevoer en ademhaling eenvoudiger te controleren. Daarnaast kan men de hersenactiviteit op het noodzakelijke minimum houden en daardoor de hersenen de nodige zuurstof bieden, terwijl eventueel schadelijke CO2-niveau's laag gehouden worden. Hoewel het nog voorbarig is te spreken over de juiste toedracht of de gevolgen, is het feit dat Schumacher tijdens de nacht van zondag op maandag geen tweede operatie ondergaan heeft in principe goed nieuws. Die had zich bijvoorbeeld opgedrongen indien de druk in de schedel, de zogenaamde intracraniële druk, opgelopen was, bijvoorbeeld ten gevolge van zwelling van de hersenen na de impact/kneuzing of (nieuwe) bloedingen. Een verhoogde druk betekent dus in dat geval niet alleen dat er een verwonding was, maar ook dat bloedvaten in de schedel samengedrukt en vernauwd worden, waardoor het transport van bijvoorbeeld zuurstof wordt belemmerd. De coma betreft in dit geval dus een vorm van beschermingsmaatregel die het lichaam van de zevenvoudig wereldkampioen moet helpen herstellen. Zeker is wel dat de Duitser nog een hele weg te gaan heeft alvorens hij terug de oude kan zijn. Het is volstrekt logisch dat de gezondheidssituatie van Schumacher de eerstkomende weken noopt tot een zeer nabije opvolging in het ziekenhuis. Doorgaans duurt het bij situaties als deze namelijk dagen tot weken alvorens de hersenen terug ontzweld zijn en in dat opzicht is het zelfs niet onlogisch dat de kunstmatige coma nog enige tijd zal aangehouden worden.

Schumacher is in het ziekenhuis overigens in goede handen; het universitair ziekenhuis in Grenoble is namelijk gespecialiseerd in de behandeling van hersentrauma's als deze. Daarnaast werd onder meer de vermaarde neurochirurg Gerard Saillant ingevlogen uit Parijs; Saillant opereerde Schumacher tevens in 1999 toen hij een beenbreuk opliep tijdens de Grote Prijs van Groot-Brittannië in Silverstone. De dokter diende ten andere ook onze landgenoot Thierry Boutsen de nodige zorgen toe, toen die in dat zelfde jaar in Le Mans tegen 300 km/u crashte en daarbij een wervel en een rib brak, luttele millimeters van zijn wervelkolom. Ook Eric van de Poele lag op dat ogenblik in dat zelfde ziekenhuis na zijn crash tijdens de trainingen op woensdag waarbij hij eveneens een breuk aan de ruggewervels opliep.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op dinsdag 31 december 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons