van der Horst

Nürburgring of New York: Wat kiezen de rijders?

start 2016 6 Hours of Nürburgring
start 2016 6 Hours of Nürburgring
Racen in het Eifelgebergte op de Nürburgring of racen met de skyline van New York op de achtergrond. Dit is al weken een gespreksonderwerp in de paddocks van het FIA WEC en de Formule E. De vorige jaren genoten beide kampioenschappen van een gentlemen's agreement dat elkaars kalenders niet zouden overlappen, maar dit jaar was deze overlapping onvermijdelijk dankzij... de afgelaste Duitse Grand Prix F1. Hierdoor moesten verschillende rijders een keuze maken.
  • Shopa
Sebastien Buemi
Sebastien Buemi
Maar liefst zeven rijders moesten kiezen tussen de prototypes/GT's en de elektrische éénzitters. Vanwege hun contractuele verplichtingen bij Toyota, zullen José María López en Sébastien Buemi op het Duitse asfalt rondtoeren. Voor deze laatste is het wel een serieuze domper. De Zwitser is kampioenschapsleider in de Formule E, met 32 punten voorsprong op Lucas di Grassi. Aangezien dit weekend maar liefst 58 punten te verdienen zijn, kan de Braziliaan een goede zaak doen in het klassement. Buemi zal dit weekend bij Renault e.dams vervangen worden door regerend kampioen GP2 Pierre Gasly.

Alex Lynn
Alex Lynn
Opvallend is dat veel rijders toch voor de Formule E kiezen. Met Jean-Éric Vergne (Manor), Nelson Piquet Jr., Nicolas Prost (beide Vaillante Rebellion), Sam Bird (AF Corse) en Alex Lynn (G-Drive) aan de start in de VS, moesten veel WEC-teams op zoek naar vervangers. De meeste staan in de top 10 van het klassement en hebben sommigen zelfs nog een mathematische kans op de titel. Opvallend is dat Lynn zijn zitje bij G-Drive moet laten om in de plaats te rijden van... López.

Gérard Neveu
Gérard Neveu
ACO-baas Gérard Neveu wijst voor de stoelendans met de vinger naar de bazen bij de Formule 1. Deze plaats in de kalender kwam omwille van de Duitse GP welke eind deze maand zou doorgaan op de Hockenheimring, maar omwille van budgettaire redenen werd afgelast. "Wat er gebeurt is? Het resultaat van geen informatie of communicatie vanuit de Formule 1. Het was onmogelijk om hierop te anticiperen", vertelde Neveu aan Sportscar 365. Voor 2018 zouden dit soort overlappingen niet meer mogen bestaan...

Een overzicht van de desbetreffende rijders en hun vervangers

RijderKampioenschapVervanger
Sébastien BuemiFIA WECPierre Gasly
José María LopezFIA WECAlex Lynn
Jean-Éric VergneFormula ERoberto Merhi
Nelson Piquet Jr.Formula EFelipe Derani
Nicolas ProstFormula EFilipe Albuquerque
Sam BirdFormula EToni Vilander
Alex LynnFormula EBen Hanley

Foto's: Racing International Photography, DS racing en Georges de Coster  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons