van der Horst

Barcelona: Xavier Maassen wint na penalty voor Glenn Van Parijs

Xavier Maassen - TeamPGZ by RedAnt Racing
Xavier Maassen - TeamPGZ by RedAnt Racing
Onder een dreigende hemel heeft Xavier Maassen (TeamPGZ by Red Ant Racing) de tweede manche gewonnen van de Porsche Carrera Cup Benelux in Barcelona, de eerste zege in het kampioenschap sinds 2018 voor de man uit Lanaken. Nochtans was het Glenn Van Parijs (NGT Racing) die als eerste over de meet kwam, maar de Limburger kreeg een penalty van 5 seconden voor een contact met Ghislain Cordeel (Team GP Elite), die de meet niet haalde. Sam Dejonghe eindigde, net als eerder vandaag in race 1, als derde in de Pro-klasse.
Polesitter Ghislain Cordeel kwam bij de start goed weg en hield de als derde gestartte Xavier Maassen af voor de leiding. Glenn Van Parijs stootte door naar P3, ten koste van Rik Koen (Parker Revs Motorsport), die Van Parijs raakte en enkele plaatsen verloor. Enkele bochten later knokte Van Parijs zich voorbij Maassen en nestelde zich onder de achtervleugel van Cordeel, om iets later in de ronde een inhaalpoging te wagen en door te stoten naar de kop. Cordeel zou terugvallen tot P3 na een tikje van Van Parijs, waarvoor de Limburger een penalty van 5 tellen zou krijgen. Verder in het pak kwam het in de openingsronde tot een aanrijding tussen Michiel Haverans (Belgium Racing) en Tom Boonen (TeamPGZ by RedAnt Racing), waarbij de youngster spinde en een safety car uitlokte.

De race werd snel hernomen, maar iets voor halfweg ging Rik Koen volledig de mist in wanneer hij Cordeel trachtte in te halen. De Nederlander kegelde de Belg uit de race, die daarmee ook definitief een kruis mag maken over zijn titelambities. Koen van zijn kant werd bedacht met een drive-through. Luttele ogenblikken na dat incident spinde Giovanni Scamardi (Duwo Racing) wanneer hij Stijn Lowette (NGT Racing) trachtte in te halen in de eerste bocht, waarbij Tom Boonen moest uitwijken en in de grindbak spinde. Reden genoeg voor de wedstrijdleiding om opnieuw de safety car de baan op te sturen. De neutralisatie duurde vrij lang en Van Parijs zag kostbare tijd wegtikken. Hij kon na de herstart een kloofje slaan op Xavier Maassen, maar de Nederlander behield de aansluiting en zou - vanwege de penalty voor Van Parijs - na de finish promoveren naar P1. Van Parijs lukte er wel in om een bonus van een achttal tellen op te bouwen ten opzichte van Sam Dejonghe en Jan Lauryssen (Q1 Trackracing), waardoor hij uiteindelijk - net als bij race 1 - als tweede afsloot.

Jan Lauryssen reed zich, nog maar eens, in de kijker en pakte zijn tweede ProAm-klassezege van de dag met een knappe vierde plaats algemeen. Sébastien Lajoux (Duwo Racing) klopte lokale held Jaume Font (Baporo Motorsport) voor de winst bij de Am's.

Op 8 en 9 oktober wordt de finale van de Porsche Carrera Cup Benelux verreden, op de Duitse Hockenheimring.

--- Uitslag Race 2 Porsche Carrera Cup Benelux Barcelona 2022 (pdf) ---


Foto: Porsche Carrera Cup Benelux / Ivan TarantsovDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Carrera Cup Benelux op zaterdag 27 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Barcelona.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons