van der Horst

Rally van Spanje: Ogier wint en pakt tweede wereldtitel op rij

Sebastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Zoals verwacht werd Sébastien Ogier in Spanje voor de tweede maal op rij wereldkampioen WRC, nadat Volkswagen reeds eerder de titel bij de constructeurs pakte. Deze morgen startte de Fransman met een voorsprong van 27 seconden op zijn teamgenoot bij Volkswagen, de Fin Jari-Matti Latvala. Deze laatste had nog een waterkansje op de titel, maar hij moest dan wel voor Ogier eindigen. Een quasi onmogelijke opdracht na een frustrerende eerste wedstrijddag waarin Latvala kloeg over een niet optimale set-up van de Polo op gravel.
Sébastian Ogier en Julien Ingrassia
Sébastian Ogier en Julien Ingrassia
De Fin bleef net als gisteren aanvallen, maar moest aan de meet uiteindelijk 11,3 seconden toegeven op Ogier die samen met zijn co-rijder Julien Ingrassia zijn wereldtitel zodoende verdiend verlengt. Er waren verder geen verschuivingen meer te melden. De Fin Hirvonen werd in zijn Ford Fiësta RS WRC knap derde voor de Noor Mads Østberg die zich naar het einde toe moest reppen om een opzittende Sordo af te houden; de Spanjaard werd overigens de eerste Hyundai-rijder. Neuville eindigde uiteindelijk zesde en had aan de meet amper nog 1,9 seconden over op de derde VW Polo van de Noor Mikkelsen. Deze laatste was eerder voorbijgegaan aan onze landgenoot, maar incasseerde een straf van tien seconden omdat hij te laat aan de laatste KP begon. Met een tiende plaats algemeen werd de Qatari Al-Attiyah eerste in WRC2 nadat  Ken Block te kampen kreeg met een lekke voorband op de laatste KP.

Tijdens de Power Stage gingen de resterende punten nog naar Latvala (3), Meeke (2) en Mikkelsen (1)

Jari-Matti Latvale-Miika Anttila - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvale-Miika Anttila - VW Polo R WRC
In de tussenstand van het kampioenschap is Ogier met een voorsprong van 31 punten zoals gezegd nu reeds zeker van zijn wereldtitel en wordt de Rally van Wales één grote zegetocht. Latvala is ook reeds zeker van de titel van vicekampioen, terwijl Mikkelsen nu ook mathematisch zeker is van zijn derde plaats in de eindstand. Volkswagen bezet dus het ganse podium binnen het WK Rally en evenaart bovendien dankzij Ogier's 23e zege het record van Citroën uit 2005 en 2008 betreffende het aantal zeges in één seizoen; indrukwekkend is een understatement. Hirvonen staat iets steviger in het zadel betreffende de strijd voor de vierde eindplaats. De Noor Mads Østberg schuift twee plaatsen op in het klassement en verdringt Neuville en Meeke van de vijfde en zesde plaats. In Wales zal er dus nog flink worden gestreden voor vierde, vijfde, zesde en zevende plaats.    

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Als we het kampioenschap in het kort overlopen, dan zien we dat het kantelmoment meer dan waarschijnlijk plaatsvond in Duitsland. Daar ging Ogier tweemaal in de fout en kreeg Latvala de leiding cadeau, maar ook hij kon zijn Polo niet op de baan houden en beiden gingen puntenloos huiswaarts. Latvala kreeg nadien nog een herkansing in Frankrijk waar hij wel vol wist te scoren en Ogier met amper drie puntjes genoegen moest nemen, maar toen was het kalf reeds verdronken. Duitsland was het sleutelmoment van het seizoen en indien daar Latvala overeind was gebleven, kregen we een nek-aan-nek-race te zien in Wales.

Volkswagen WRC Team 2014
Volkswagen WRC Team 2014
Dat is echter het verste van de zorgen van Volkswagen Motorsport dat voor de twee maal op rij en sinds hun stap richting WRC kampioen wordt bij de constructeurs en de wereldkampioen aflevert. Vorig seizoen was dit ook met Ogier, maar de tweede plaats was toen voor Neuville in een Ford Fiësta RS WRC. Dit jaar zijn ze iets gulziger en scoren met Ogier, Latvala en Mikkelsen zoals vermeld het volledige podium. En ook voor het seizoen 2015 mogen het drietal terug aan de aftrap verwachten bij Volkswagen, want het trio heeft voor minstens één seizoen bijgetekend.




Foto's: Volkswagen Motorsport/Red Bull Content Pool / Willy Weyens / Hyundai Motosport



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 26 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally de España.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons